ניכוי פחת על בסיס כלכלי
הכותב עונה לשאלה האם ניתן להפחית מוניטין על פני תקופה קצרה יותר מ-10 שנים?
שאלה
אדם רכש לאחרונה פעילות עסקית תמורת 900 אלפי ש"ח. סך של 300 אלפי ש"ח מהתמורה יוחסה למוניטין. בהתאם לתקנות מס הכנסה, זכאי הרוכש להפחית את המוניטין על פני 10 שנים. אולם, שיעור הפחת הנ"ל (10% לשנה) אינו משקף את הבלאי הכלכלי של המוניטין. האם ניתן להפחית את המוניטין על פני תקופה קצרה יותר?
תשובה
בהתאם לכללי חשבונאות מקובלים, עלות רכישת נכס קבוע (כגון, מכונות וציוד) אינה מוכרת כהוצאה במועד הרכישה, אלא מוכרת כהוצאה לשיעורין, על ידי הפחתה של חלק מן הנכס בכל תקופה. על פי שיטה זו, הפחתת הנכס נדרשת לשקף את הבלאי הכלכלי שלו.
דין דומה נקבע בפקודת מס הכנסה (והתקנות שהותקנו על פיה). אולם, בעוד שיעורי הפחת בחשבונאות, כאמור, משקפים את הפחת הכלכלי של הנכס, לצורכי מס קבע המחוקק שיעורי פחת אחידים, בהתאם לסוג הנכס. זאת, ככלל, מבלי להתייחס למאפיינים הספציפיים של הנכס, לאופן השימוש בנכס ולפעילות העסקית של הנישום. כפועל יוצא, הפחת המיסוי, לכאורה, אינו בהכרח זהה לפחת הכלכלי. יתר על כן, לגבי נכסים מסוימים (בעיקר נכסים בלתי מוחשיים) כלל לא נקבעו שיעורי פחת.
נשאלת השאלה, איפוא, האם שיעורי הפחת בתקנות מס הכנסה ניתנים לסתירה.
בשנים האחרונות נוהגים בתי המשפט לפרש כלכלית את דיני המס. מגמה זו באה לידי ביטוי, בין היתר, בפסק דין עינבר (עמ"ה 1022/99, עינבר, היכלי יופי לכלה 1986 בע"מ נ' פקיד שומה ת"א 3) (להלן גם: "פסק הדין"). בהתאם לפסק הדין, לא ייתכן כי שיעורי הפחת בחוק יהיו מנותקים מן המציאות הכלכלית של הנכס. לאמור, שיעורי הפחת הקבועים בתקנות מס הכנסה הינם בגדר חזקה בלבד, ובמידה ואינם תואמים את אורך החיים השימושים של הנכס, רשאי הנישום לדרוש בניכוי פחת על בסיס כלכלי. חובת ההוכחה במקרה כאמור מוטלת, כמובן, על הנישום. חובה זו על פי רוב אינה פשוטה. אמידת אורך החיים השימושים של נכס אינה מבחן מתמטי, אלא מחייבת שיקול דעת המבוסס בין היתר על ניסיון העבר ונכסים דומים.
יתר על כן, לדעתנו, אף ניתן לדרוש בניכוי הוצאות פחת בגין נכסים להם כלל לא נקבעו שיעורי פחת בתקנות מס הכנסה (בעיקר נכסים בלתי מוחשיים), וזאת, לאור תכלית החקיקה והאמור בפסק הדין.
כפועל יוצא, לדעתנו, הינך זכאי לדרוש הפחתת המוניטין על פני תקופה קצרה יותר, במידה ותוכיח כי הפחת הקבוע בתקנות מס הכנסה (10% לשנה) אינו משקף את אורך החיים השימושים של המוניטין.
בהערת אגב, נציין כי בהתאם לכללי חשבונאות מקובלים בישראל (תקן חשבונאות מס' 20 בדבר תקופת הפחתת מוניטין) מוניטין יופחת על פני אורך החיים השימושים שלו, לתקופה שלא תעלה על 20 שנה. דהיינו, אין מניעה שמוניטין יופחת על פני תקופה הקצרה מ- 10 שנים.
* סוראיה ושות'; www.soraya.co.il