עמלת הניהול יכולה לאכול עד 40% מרווחי קרן הנאמנות
סקר נתונים שערכו שמעון ימין ויוסי בכר מחברת "אתגרים פיננסים" המנהלת נכסים בכ-400 מיליון שקל, מגלה כי הלקוח הישראלי משלם דמי ניהול שנתיים גבוהים יותר על קרנות הנאמנות - אם ירכוש אותן דרך הברוקר ולא דרך הבנק. ההבדלים בדמי הניהול השנתיים נעים בין 11% לטובת הבנק (קרן בינונית עד 20% מניות) ועד ל-44% הבדל לטובת הבנק (קרן גדולה גמישה עד 100%), מדובר בכמעט פי שתיים דמי ניהול.
ב"אתגרים פיננסיים" מציינים כי כתוצאה מהמלצות ועדת בכר יוצאות קרנות הנאמנות מידי הבנקים ועוברות לידי חברות הביטוח. חברות הביטוח עתידות להשוות את דמי הניהול של קרנות אלה, לדמי הניהול הקיימים בקרב הברוקרים הפרטיים. מרווח גדל זה עתיד ליפול על גבו של הצרכן.
בחברה מוסרים כי לקוחות רבים אינם מודעים לדמי הניהול ולעלויות הרכישה הקיימות בקרן נאמנות, הלקוחות אינם שמים לב כי פעמים רבות עלויות אלו אוכלות חלק גדול מרווחיהם עד לכדי 40% מכלל הרווחים, וכמובן - עמלות אלו קיימות גם כאשר יש הפסדים.
כאשר קרן הנאמנות נרכשת בבנק הופך הלקוח שלה לברוקר של עצמו. הוא קונה אותה בעיצת היועץ הסניפי, אך איש אינו חייב להתריע בפניו כאשר הקרן הופכת להיות לא אטרקטיבית ואפילו מסוכנת, אלא אם כן הוא רכש את קרנות הנאמנות בחברת ניהול תיקים.
מהן האופציות העדיפות להשקעה וכיצד יש לבחור קרן נאמנות? שמעון ימין ויוסי בכר מ"אתגרים פיננסיים" מנדבים כמה טיפים שיעזרו למשקיע הממוצע לבחור היכן להניח את כספי ההשקעה שלו:
מסתבר שמחירו של מוצר זהה (קרן נאמנות) משתנה בין הגופים השונים במשק ולכן מומלץ לבצע סקר שוק לפני קניה כמו בכל מוצר אחר. יש הרבה קרנות נאמנות שהתשואות שלהן כמעט זהות והדמי ניהול שונים לגמרי, מוסרים באתגרים פיננסיים.
דמי הניהול של קרנות הנאמנות מתחלקים בין מספר גופים ועלותן המסתכמת גבוהה מאד, לכן עדיף היום לנצל את חלון הזמן עד סוף השנה ולהשקיע באמצעות מוצרים אחרים כמו קופות גמל נזילות וקרנות השתלמות נזילות שלהן מספר יתרונות:
א. דמי הניהול בהן עומדים על מקסימום 2% לשנה ללא תלות באחוז המניות. ב. קיימת הטבת מס עד תקרה מסוימת למפקידים בקופה - הטבה שלא קיימת בקרנות נאמנות (מתאים ללקוחות במעמד עצמאי בקופ"ג). ג. קיזוז מס ההכנסה על רווחים והפסדים מתבצע במסלולים אלה אוטומאטית ללא צורך בהתערבות הלקוח (שלא בדומה לתיק מנוהל באמצעות מספר קרנות)
המשקיע יכול לפתוח תיק מנוהל ע"י מנהל תיקים אבל עליו לנקוט מספר צעדים: א. יש להכיר באופן אישי את חברת ניהול התיקים ומנהל ההשקעות בפרט ולוודא כי ניהול ההשקעה ייעשה בהתאם לתנאי השוק המשתנים. ב. יש לבחור מנהל השקעות אמין שייגבה דמי ניהול ששיעורם נמוך או דומה לעמלות המקבילות בבנק, אפשר להשיג דמי ניהול במחיר דמי ניהול של קרן נאמנות. ג. יש לבדוק אם מנהל ההשקעות מתאים את מרכיבי הסיכון שבתיק לאופיו ולרצונותיו של המשקיע, ושהוא תופר תיק סולידי למשקיעים סולידיים, ותיק דינאמי למשקיעים דינאמיים, ולא להיפך. ד. קיימת אופציה לקבל החזרי עמלות ממנהל תיקים בתקופה שהתיק הניב תשואה נמוכה. בקרנות נאמנות אין הדבר אפשרי.
הערה: אין לראות באמור לעיל משום המלצה לבצע פעולת השקעה כלשהי בנייר ערך כזה או אחר. המבצע פעולה שכזאת פועל על סמך שיקול דעתו הבלעדי והמלא וכל האחריות מוטלת עליו.