
איכות פולי הקקאו בחוף השנהב מדאיגה את התעשייה העולמית
זיהום חריג בפולי הקקאו בחוף השנהב: עלייה של עד פי-15 בכמות הפסולת במשלוחים מאיימת להחריף את המחסור העולמי ולהעלות מחירים
מגדלי קקאו בחוף השנהב נתקלים בבעיה חמורה שעלולה להשפיע על שוק השוקולד העולמי. הפולים הנקטפים בעונת היבול הנוכחית מכילים כמות חריגה של חומרים זרים ופסולת, דבר המקשה על המפעלים לעבד אותם לתוצרי קקאו איכותיים. זו התפתחות מדאיגה לאור המחסור העולמי בקקאו שכבר הביא לעליית מחירים חסרת תקדים בשנה האחרונה.
המצב החדש יצר אתגר משמעותי למפעלי הטחינה במדינה האפריקאית, המובילה את ייצור הקקאו העולמי. מקורות בתעשייה מדווחים כי נהגו לדחות משלוחים שלמים או להשקיע משאבים נוספים בתהליכי ניקוי וסינון מורכבים. הדבר מאט את קצב הייצור ומגדיל את העלויות בשרשרת האספקה, בתקופה שבה השוק כבר מתמודד עם מחירים גבוהים באופן היסטורי.
יבול הביניים, המכונה "מיד-קרופ", מתאפיין באופן מסורתי בפולים קטנים יותר המיועדים בעיקר לעיבוד מקומי למוצרים כמו חמאת קקאו – מרכיב חיוני בייצור שוקולד. אולם העונה הנוכחית חריגה אפילו בהשוואה לעונות קודמות, עם איכות ירודה במיוחד של פולים. אנשי מקצוע
בתעשייה מעריכים כי המצב עלול להחריף את הלחץ על האספקה העולמית.
נתונים מהשטח
הנתונים מהשטח מצביעים על היקף הבעיה: בעוד שבעונת היבול העיקרית רק כאחוז אחד מכל משלוח מכיל פולים באיכות ירודה, בעונה הנוכחית השיעור עומד על 5%-6%. במקרים מסוימים, עד 15% מהפולים במשלוח נמצאו לא ראויים לעיבוד. מספרים אלה מדאיגים את כל שרשרת הערך, מהחוות ועד ליצרני השוקולד הבינלאומיים.
גודל הפולים מהווה מדד מרכזי לאיכות הקקאו. פולים קטנים דורשים עיבוד נוסף, מה שהופך אותם לפחות אטרקטיביים מבחינה כלכלית. הבעיה הנוכחית מחריפה בשל הימצאותם של חומרים זרים כמו גבעולים קטנים, אבנים ושאריות של רקמות צמחיות שמחברות את הפולים לתרמיל הקקאו. בתעשייה הסבירו כי קשה לסנן את החלקיקים הללו מכיוון שגודלם דומה לזה של הפולים עצמם.
השארת החומרים הזרים בתערובת מסכנת את הציוד היקר במפעלים, שעלול להישבר או להינזק. מאידך, תהליכי הניקוי המורכבים מאטים את קצב הייצור ומייקרים את התהליך כולו. רשות הקקאו של חוף השנהב, המכונה "מועצת הקפה-קקאו", הודיעה כי הנושא נדון עם איגוד היצואנים והטוחנים המרכזי. למרות שכמות הזיהומים עדיין נמצאת בתוך הסף המותר על פי תקנות הרשות, היא מפקחת על משלוחים שמגיעים עם רמות גבוהות יותר של חומר זר. התערבות רגולטורית עשויה להיות הכרחית אם המצב יחמיר.
כמות על חשבון איכות
הסיבה המדויקת לאיכות הירודה של הפולים אינה ברורה לחלוטין. גורם אחד בתעשייה העלה השערה שהמגדלים או המתווכים הרוכשים קקאו מהחוות עשויים להיות פחות קפדניים במיון הפולים, בהתחשב במחסור בשוק העולמי. מחירים בחוף השנהב, אף שהם עדיין נמוכים בהשוואה לרמות הבינלאומיות, עלו בהדרגה בעונות האחרונות, מה שיכול להוביל למרוץ לכמות על חשבון האיכות.
- אפל עם תוצאות חזקות; תשקיע 100 מיליארד דולר ברכישת מניות
- אמזון עם תחזית מאכזבת - נופלת ב-4%
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
חששות לגבי איכות הקקאו התעוררו גם בסוף השנה שעברה, לאחר שבועות של גשמים שפקדו את אזורי הגידול העיקריים, מה שהקשה על ייבוש הפולים כראוי. ההשפעות של שינויי האקלים על גידולי הקקאו מתבטאות בתנודות קיצוניות במזג האוויר, שמקשות על המגדלים לשמור על איכות עקבית.
חוף השנהב אחראית לכ-40% מהייצור העולמי, וכל בעיה בשרשרת האספקה שלה משפיעה על המחירים והזמינות של מוצרי שוקולד ברחבי העולם. הענף כולו עוקב בדאגה אחר ההתפתחויות, בתקווה שהבעיות הנוכחיות יהיו זמניות ולא יובילו למשבר ארוך טווח.