רמות תמיכה חזקות? או מימושים מתארכים?
שבועיים עצבניים עברו על הבורסה לניירות ערך בתל אביב. מדדי הבורסה ששברו שיאים מידי שבוע בחודשים האחרונים, מגמגמים, ולא מצליחים לפרוץ את רמות התמיכה החדשות. בנוסף לירידות הבחנו השבוע גם בירידה במחזורים המסחר, אשר עמדו השבוע על ממוצע של 600 מיליון שקל (ללא יום פקיעה). מחזור זה הינו הנמוך ביותר שנרשם בשלושת החודשים האחרונים. עדות נוספת לירידה במחזורים קיבלנו ביום פקיעת האופציות (ה'), בה נרשם מחזור של 614 מליון שקל, לעומת החודש הקודם בו הסתכם המחזור במיליארד שקל.
מדד תל אביב 25 התרחק שבוע שני ברציפות משיאו (רמת 650 נקודות) ונקבע ברמת 634.9 נקודות, כשהוא משיל השבוע כ-1.77% וכ-2.25 בשבועיים האחרונים. מדד תל אביב 100 ירד השבוע ב-1.76%, מדד התל טק 15 הנמיך ב-1.58% ומדד הבנקים שריכז את מירב העניין בשובעות האחרונים, איבד כ-3.8%.
האם כאן תמה תקופת העליות? פעילים בשוק מעריכים כי השבועיים האחרונים היו תקופות מימושים, ופני הבורסה הינם צפונה. להערכתם, הריבית הנמוכה, עדיין משאירה את הבורסה כאלטרנטיבה מועדפת, זאת בנוסף לנתוני מאקרו שמצביעים על המשך מגמת הצמיחה. מנגד, יש הטוענים, כי מחירי המניות כבר מגלמים נתונים אלו, ובחודש הקרוב יושפעו המניות מתוצאותיהן של החברות לרבעון הרביעי והמסכם של 2004.
ביום ב' האחרון הותיר נגיד בנק ישראל הזמני, מאיר סוקולר את גובה הריבית במשק לחודש מארס, ללא שינוי ברמה של 3.5%, זאת לאחר שלוש הפחתות רצופות. בבנק ישראל הסבירו את ההחלטה בהערכות, כי רמת הריבית הנומינלית הקצרה הנוכחית עקבית עם יעד יציבות המחירים של הממשלה – בין 1% ל-3% במונחים שנתיים, לאורך זמן.
השקל הישראלי המשיך להיות מושפע מתנודותיו של המטבע האמריקני בעולם, אך שמר על יציבות סביב רמת 4.36 שקל. השבוע יצא הבנק המרכזי הקוריאני בהצהרה כי בכוונתו לגוון את יתרות המט"ח העומדות לרשותו. נציין כי עד כה החזיקו הקוריאנים מטבע זר אחד בלבד - הדולר. הצהרה זו גררה להחלשות מיידית במטבע האמריקני כנגד האירו והסטרלינג כאשר נפרצה רמת ה-1.3100 דולר לאירו. בדומה נחלש הדולר גם מול השקל הישראלי, לקראת סוף השבוע התחזק מעט הדולר על רקע תחזיות חיוביות לשוק האמריקני.
בדומה לשוק המניות גם השוק הסולידי סבל מירידות שערים. על רקע ההחלטה לא להוריד את רמת הריבית, נוכחנו בבלימת הירידה בתשואות באפיק השיקלי. אפיק זה רשם ירידות שערים כמעט לכל אורכו של העקום. ירידות אלו תאמו את המגמה בארה"ב, בעקבות התחזקות מחירי הנפט והדולר, והערכות להעלאת ריבית נוספת. צמודי המדד סבלו אף הם מירידות שערים. ברקע, סביבת האינפלציה עדיין נמוכה, והערכות בחודשים הקרובים למדדים חיוביים לא משפיעות בצורה ניכרת, משום שהם צפויים להיות נמוכים.
מאת: דרור איטח