מיטב: המגמה החיובית נמשכה לתוך 2005 אך באופן מתון
המגמה החיובית שאיפיינה את שוק המניות בחודשיים שנעלו את 2004 נמשכה גם לתוך 2005, אם כי באופן מתון יותר. מספר גורמים חברו יחדיו בכדי לתמוך בשוק המניות. בבית ההשקעות מיטב מונים את הסיבות לעליות אלו.
מינויו המפתיע של סטנלי פישר לנגיד הבא של בנק ישראל, ניצחונו הגורף של אבו מאזן בבחירות לרשות הפלשתינאית, השבעת ממשלת שרון החדשה, העברת התקציב בקריאה ראשונה בכנסת, המשך תהליך הורדת הריבית במשק לרמתה הנמוכה ביותר מעולם, ומעל כל אלה ? ההתפתחויות החיוביות באפיק המדיני, והתקוות להתקדמות משמעותית בין הצדדים. בתי ההשקעות הזרים תמכו גם הם בעליות, כשסיפקו לא מעט המלצות השקעה חיוביות על הבורסה הישראלית.
במיטב מספרים, כי השפעת שוק המניות על התשואה החודשית של קופות הגמל בחודש ינואר הייתה חיובית ותרמה כמחצית מהתשואה הנומינלית החיובית שהניבה התעשייה. מדד ת"א 25 עלה ב-2.8%, מדד ת"א 100 עלה ב-3.5%, ומדד תל-טק 15, על רקע הירידות בנאסד"ק, ירד ב-2.2%.
תשואות נאות מאוד הניבו האפיקים הסולידים. צמודי המדד בלטו במיוחד כשהמדד המשקלל את תשואתם עלה בשיעור של כ-1.1%. זאת, בעיקר על רקע מדד המחירים לצרכן לחודש דצמבר שהיה גבוה במעט מהתחזיות (0.1%), והתחזקות הדולר מול השקל. השקל פוחת כלפי הדולר ב-1.7% ותוסף כלפי האירו ב-2.8%. כלפי סל המטבעות נחלש השקל ב-0.3%.
המגמה החיובית התבטאה גם באפיק השקלי. הגורמים העיקריים שהשפיעו על אפיק זה היו: המשך תהליך הורדת הריבית, העלאת תחזית דירוג האשראי למשק הישראלי השקול להכרזה על כך שפרמיית הסיכון של ישראל אמורה להיות נמוכה יותר, ומינויו של סטנלי פישר לנגיד בנק ישראל הבא. מדד השחרים עלה ב-1.1%, כאשר הבינוניים שבהם עולים בשיעור חד של 2.2%. מגמה חיובית זו איפיינה גם את הגילונים שעלו בממוצע ב-0.5%. המק"מים עלו בהתאם למנה החודשית שלהם: 0.4%.
השפעת האפיק הסולידי על התשואה החודשית של קופות הגמל, אם כך, הייתה חיובית, כאשר את התרומה הגדולה ביותר מספקים צמודי המדד הממשלתיים והקונצרניים. האפיק הצמוד למדד הלא סחיר, שבהגדרתו צמוד למדד החודש הידוע (דצמבר) 0.1%, מעניק גם תשואה שוטפת של כ-0.45% לחודש, רמה שמעמידה אותו על תשואה ריאלית גבוהה יותר של 0.55%.
על רקע כל הנתונים הנ"ל, הניבה בחודש ינואר תעשיית קופות הגמל למשקיעים תשואה ריאלית חיובית נטו אשר נעה בדר"כ בטווח שבין 1.3% ל-1.8%. השונות בין תשואת קופות הבנקים לתשואת הקופות הפרטיות הייתה, בהתאם לציפיות, גבוהה.