מיטב: השוק מאותת בחיוב להורדת ריבית נוספת

לאור היציבות במסחר בדולר, הירידה באינפלציה ותשואות האג"חים. אך מנגד החשש להמשך הצמצום של פער הריבית מול הדולר עשוי להכריע. לקראת החלטת הריבית
חזי שטרנליכט |

במיטב מפרסמים היום סקירה על ההחלטה הצפויה של בנק ישראל בדבר גובה הריבית לחודש הבא. ההחלטה תתקבל היום (ב', 21 לפברואר, אחר הצהריים). בשלוש הפעמים האחרונות בהן הודיע בנק ישראל על הורדת הריבית במשק, תאם המהלך את הקונצנזוס בקרב הכלכלנים השונים, מציינים במיטב ומוסיפים כי השוק לא הופתע יתר על המידה. גם לקראת ההחלטה על גובה הריבית במשק לחודש מארס ישנם כלכלנים רבים המעריכים כי התהליך יימשך, אך נראה כי תמימות הדעים כבר אינה מוחלטת.

לכאורה, כל הגורמים שתמכו בהפחתות הריבית האחרונות עדיין מתקיימים ויש בסיס נוח לצפות להמשך המהלך. אך גורם אחד עיקרי המאיים על הסיכוי להורדת הריבית, אשר בגינו מעריכים חלק מהכלכלנים כי מ"מ הנגיד החדש, מאיר סוקולר, בהתייעצות עם הנגיד המיועד, סטנלי פישר, יחליט הפעם להותיר את הריבית ללא שינוי, הוא פער הריביות בין השקל לדולר.

פער זה נמצא, כבר היום, ברמתו הנמוכה ביותר מעולם. להערכת מומחי מיטב, הנכונות של בנק ישראל ל"השלים" עם אינפלציה בתחום אמצע יעד האינפלציה (2%) עשויה להביא לכך, שההחלטה הסופית תהיה להמשיך ולהוריד את הריבית במשק לחודש מארס בשיעור קל נוסף של 0.1% עד 0.2%.

האינפלציה הנמוכה, שבינואר שוב הייתה מתחת לרף התחזיות, היציבות בשערו של השקל למרות הצמצום בפער הריביות והשוואת שיעורי המס בין ני"ע זרים לני"ע ישראליים, ההתקדמות בנושא המדיני - בטחוני, והירידה הנמשכת בתשואה לפדיון באג"ח הארוכות, אמורים להוות כר נוח לנגיד להמשיך ולהוריד את הריבית, זה חודש רביעי ברציפות.

ציפיות האינפלציה: אלה, כפי שהן נגזרות משוק ההון, עלו בשיעור קל באחרונה, לרמה של 1.5% לשנה הקרובה. ממוצע ציפיות החזאים ל-12 חודשים עלה גם הוא קלות ל-2.1%.

האינפלציה בפועל: בינואר נרשמה ירידה חדה של 0.6% במדד המחירים לעומת ציפיות לירידה קלה הרבה יותר, כך שב-12 החודשים האחרונים עלה המדד ב-0.8% בלבד, מתחת לרף התחתון של טווח יעד האינפלציה הממשלתי (1.0% - 3.0%) ורחוק מאוד מהיעד אליו הודיע הנגיד המיועד כי הוא שואף (2.0%). בבנק ישראל ציינו, כי המשימה שעומדת בפני הבנק ב- 2005 ואילך, היא לאפשר הגדלת הצמיחה גם במחיר של עלייה מסוימת נוספת בשיעור האינפלציה.

מגמת הריבית הריאלית לזמן ארוך: זו הוסיפה לרדת בשבועות האחרונים. התשואה לפדיון ירדה לרמה של 4.1% באג"ח הצמודות הארוכות ול-6.5% באג"ח השקליות מסוג שחר. לגורם זה מייחס בנק ישראל חשיבות מיוחדת בבואו להחליט על מדיניות הריבית.

נתון נקודתי חשוב נוסף שעשוי לעזור למ"מ הנגיד להחליט על הורדת ריבית, הוא האמון המחודש שמגלים המשקיעים הזרים כלפי המשק הישראלי. הדבר בא לידי ביטוי בחודש ינואר בהעלאת תחזית הדירוג למשק הישראלי ע"י חברת הדירוג העולמית S&P משלילי ליציב, כאשר לאחרונה הצטרפו לאופטימיות גם כלכלני חברת הדירוג פיץ' שהודיעו על העלאת תחזית דירוג החוב המקומי של ישראל, גם כן, משלילי ליציב. מנגד, תהליך העלאת הריבית בארה"ב מגביל את יכולת הפחתת הריבית בישראל. ריבית הבסיס בארה"ב עלתה, בהתאם לציפיות, שש פעמים מאז חודש יוני 2004, בשיעור זהה של 0.25% לרמה של 2.5%, ופער הריביות בין השקל לדולר נמצא כיום ברמתו הנמוכה ביותר מעולם: 1.0% בלבד. ההערכות הן, כי עד חודש יוני תגיע הריבית בארה"ב לרמה של 3.0%.

פרמיית הסיכון של ישראל ירדה משמעותית בשנה האחרונה, כך שפרמטר זה אינו צריך להדאיג בשלב זה את הנגיד, לנוכח העוצמה שמפגין השקל בשוק המט"ח, גם אל מול השוואת שיעורי המס בין ני"ע ישראלים לני"ע זרים. להערכת מיטב, פער ריביות של 0.5% בין הדולר לשקל, יהיה הנקודה בה יאלץ הנגיד לבחון מחדש את השפעתו של פרמטר זה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה