כנגד הטבע: שבוע נוסף של עליות בבורסה התל אביבית
בסיכום שבועי נרשמה השבוע מגמה חיובית בקרב כל מדדי תל אביב השונים, מאז נובמבר 2004 החלו מדדי תל אביב השונים לרשום עליות שערים חדות, מידי שבוע צפינו בהתחזקות המדדים, תיקונים קלים ושוב עליות שערים. בצפיה בגרפים של הבורסה המקומית ניתן להבחין כי כל תיקון שנערך לא השיג את העליה שקדמה לו, תמונה קלאסית למגמת עליות בריאה. אך השבוע נראה כי מדד תל אביב 25 לא מצליח לשבור את שיא 650 הנקודות. מבחינה טכנית מוקדם לקבוע האם זו רמת התנגדות חזקה לבורסה המקומית, ונצטרך להמתין מספר ימים על מנת לראות אם תמה תקופת העליות, או שזו לקיחת אויר של המשקיעים לקראת סיבוב העליות הבא.
בתקופה האחרונה צוטטו פעילים רבים מהשוק המקומי באומרם כי תיקון של 30-40 נקודות הוא בלתי נמנע. נזכיר כי כבר תקופה ארוכה נשמעים דיבורים מסוג זה, אך דיבורים לחוד ומעשים לחוד, השוק מדבר בעד עצמו ומסרב ולרדת.
כאמור, בסיכום שבועי רשמו רוב מדדי תל אביב עליות שערים: מדד תל אביב 25 עלה ב-0.91% לרמה של 646.41, מדד תל אביב 100 הוסיף 0.96% לרמת 669.16 נקודות, מדד התל טק 15 ירד ב-0.32% לרמת 425.78 נקודות, מדד הבנקים התרומם ב-1.28% לרמה של 925.06 נקודות, מדד תל אביב 75 עלה ב-1.68% לרמת 710.89 נקודות, ומדד היתר 30 הוסיף 2.34% לרמת 611.9 נקודות.
ביום ב' האחרון הודיעה סוכנות דירוג האשראי הבינלאומית פיץ', בדומה לסוכנות S&P, כי היא מעלה לישראל את דירוג האשראי במטבע מקומי לטווח הארוך מ"שלילי" ל"יציב". בחברת הדירוג הסבירו את העלאת הדרוג בשיפור בתחזית האשראי של ישראל במטבע מקומי, אשר משקף ירידה בשיעור החוב הציבורי בשנת 2004, ודינאמיקה טובה יותר של החוב בטווח הבינוני.
ביום ג' האחרון פירסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה את מדד המחירים לצרכן לחודש ינואר 2005. מדו"ח הלמ"ס עלה כי המדד רשם ירידה, בשעור חדה מהצפוי - של 0.6%. לעומת הערכות כלכלנים במשק שדיברו על ירידה של 0.3% עד 0.4%. מדד זה גרר לשינויים בשוק הסולידי. האגרות הצמודות הגיבו בירידות שערים. את עיקר הירידה ספגו האגרות הקצרות בשעור ממוצע של 0.12%. מנגד, האפיק השיקלי הגיב בחיוב למדד הנמוך. המדד השלילי מגביר את הסיכוי להורדת ריבית נוספת אשר מגדילה את הסיכוי לרשום רווחי הון באגרות אלו.
כאמור נהנו השחרים מעליות שערים וירידת תשואות לכל אורך העקום, כשהשחר הארוך ירד לרמתו הנמוכה ביותר של 6.5%. אולם, דבר העשוי להעיב על אפיק זה, הינו נאומו של אלן גרינספאן, שרמז כי בכוונת הפדרל ריזרב להמשיך בהעלאת הריבית בארה"ב. בהתאם לכך הגיבו האגרות האמריקניות ל-10 ו-20 שנה בירידות שערים, ועליית תשואות.
לאחר שבשבוע שעבר נראה היה כי המטבע האמריקני חוזר להתחזק מול המטבעות בעולם ואל מול השקל הישראלי, שב הדולר אל מגמתו השלילית שמאפיינת אותו בחודשים האחרונים. ברקע, הערכות כלכלנים רבים בעולם המתריעים מפני פיחות של הדולר מול המטבעות העיקריים. הכלכלנים מסבירים זאת בטענה לחוסר איזון עולמי שמרכזו בכלכלה האמריקאית. נציין כי סוחרי המטבעות בעולם ציפו לאימרה מעודדת מפיו של יו"ר הפדרל ריזרב, אלן גרינספאן, באשר לכלכלת ארה"ב, וכשלא קיבלו המשיך הדולר להיחלש . בסיכום שבועי השיל הדולר כ-0.39% לעומת השקל.