כגן: תעודות הסל הולידו את מדד פיננסים 15
תעודות הסל הולידו את מדד פיננסים 15 שאותו יצרה הבורסה התל אביבית. המדד המשקלל את חמש עשרה המניות הגדולות בתחום הפיננסי, נוצר עקב צורך של קופות הגמל לחשיפה מסוימת למניות של הבנקים, ומכיון שיש להן מגבלות רגולטוריות על רכישת מניות של בנקים בארץ, הן יכולות להחשף אליהם דרך רכישת תעודת סל. את הדברים מגלה לנו מנכ"ל מבט תעודות סל, החברה המוכרת את תעודות הסל בקבוצת כלל פיננסים, ליאור כגן. לדבריו החברות שמייצרות את מוצרי ההשקעה הנחשקים והלוהטים האלה הבינו כי נוצר צורך במדד חדש, והן פנו לבורסה, שבתגובה הולידה את מדד הפיננסים 15.
כלומר, הביצה הולידה את התרנגולת. לא דבר בלתי אפשרי בשוק ההון התל אביבי. אבל למעשה הוא גם לגיטימי אם הוא מייצר כלי השקעה חדשים בעבור המשקיעים הישראלים שמגביר את הסחירות והנזילות. זה בהחלט עניינה של הבורסה להגדיל את הסחירות, וזה גם עניינם של שאר השחקנים.
המחזורים הממוצעים שמרכזות התעודות הם לא גבוהים: מבט פיננסים 15 מרכז מחזור ממוצע יומי של 345 אלף שקל, וקסם פיננסים 15 מרכז מחזור יומי גדול יותר בהיקף של 2.65 מיליון שקל. ביחד הם מרכזים מחזור יומי ממוצע של 3 מיליון שקל. ונכס הבסיס במקרה הזה מרכז מחזורים גדולים בהרבה (בניגוד נניח למקרה ה"יתר 30" המפורסם) - הוא נסחר במחזור יומי ממוצע של 245 מיליון שקל בחודש האחרון.
תעודות הסל הן הדבר הלוהט בשוק ההון היום, שני השחקנים הגדולים בשוק הם קסם (אקסלנס נשואה) ומבט (כלל פיננסים). מכיון שמדובר בנייר ערך, אסור לחברות לפרסם את התעודות בעיתונים, וזהו אחד הגורמים המבדיל אותן מקרנות הנאמנות. תעודות הסל הן כלי מסחר נוח ביותר למוסדיים שיכולים להצמיד חלק מהתיקים שלהם למדדים שלמים ללא חשש. בחלק מהמדדים המובילים יש תחרות בין תעודות הסל שהצליחה להוריד את עמלת הניהול שם ל-0%. הישג מעולה משום שהוא מעלה את קרנן של התעודות ביחס לקרנות הנאמנות.
"מחקרים מצביעים על כך שרוב קרנות הנאמנות לא מצליחות להכות את המדד שאחריו הן עוקפות" מציין בפנינו כגן. תעודות הסל מחויבות לעקוב אחריו באדיקות ובכך הן פותרות הרבה חידות למשקיע הנבוך.
ש: אבל כשמדובר על אותו מדד, ויש גם את 0% דמי הניהול, מה מבדיל בין תעודות הסל שלכם (מבט) לתעודות הסל של אחרים?
כגן מדבר על כך שהציטוטים שמעניקות תעודות הסל של מבט הם הקטנים והמצומצמים ביותר. הם מגיעים ל-20 עד 30 פיפס בזמן שאחרים מגיעים לנקודה, במהלך המסחר התוך יומי. לדבריו הניסיון הגדול של שחקני המעו"ף שעובדים בצמוד אליו מאפשר לנכסים להצמד במרווחים קטנים במיוחד לנכס הבסיס. כל זאת כמובן בהתאם לסחירות של המדד, כך יוצא שבמדד היתר 30 יש מרווחי שערים גדולים בהרבה מבתעודות העוקבות אחרי ת"א 25 שנובעות בעיקר מהנזילות הנמוכה של המדד.
לדבריו, משקיעים גם אוהבים לפזר את הסיכון על תעודות סל של כמה בתי השקעות גדולים, ליתר בטחון. אבל הוא מודה שהתחרותיות הרבה גורמת גם למתחרים להשתדל ולצמצם את הציטוטים בין התעודה במהלך המסחר התוך יומי שלה לבין המדד שהיא עוקבת אחריו.
ועדיין קשה שלא להתרשם מהאטרקטיביות של תעודות הסל, וכגן מוסיף עוד בונבון אמיתי וחשוב. כשבאים לממש את מדד ת"א 25, שהוא הנזיל ביותר בבורסה, קונים מניות לפי היצעים של כל אחת ואחת מהן ומוכרים לפי הביקושים. ההפרש ביניהם הוא סוג של "קנס" שמופעל על המשקיע הרוכש ולפעמים נאלץ למכור מייד את אותו מדד. זה יכול להגיע ל"קנס" של נקודה ולפעמים נקודה וחצי. מדובר בהרבה מאוד כסף לגופים הגדולים.
כאן באה תעודת הסל לעזרתם של המוסדיים ושאר השחקנים הגדולים. היא מציעה ציטוטים יותר קטנים על המדד. היא עושה זאת על ידי כך שהכספים שהוזרמו לה מוצמדים לנכס הבסיס באמצעות אופציות המעו"ף, ובכך היא מאפשרת למי שאיננו שחקן באופציות מעו"ף לסחור במשהו שהוא קרוב יותר למדד מהמדד שיכול היה להרכיב לעצמו, תוך שהוא יכול גם להמיר אותו למניות (מה שלא קיים באופציות המעו"ף כמובן).
לכן, תעודות הסל הן תחום לוהט בתל אביב. בבורסה עם נזילות וסחירות מיקרוסקופית עד בינונית בהשוואה לבורסות במערב (תלוי לאיזה "מערב" משווים) הן מתקנות את המגרעות של הנזילות ומאפשרות לישראלי לעשות את מה שהוא הכי אוהב, להצמיד למניות בלי לשלם הרבה עמלות. או בקיצור, לא לצאת פרייר. בעולם הונפקו מעל ל-340 תעודות סל עד כה ובישראל כבר יש קרוב ל-27 תעודות שכאלה. 8% ביחס לכמות של שאר העולם, לא נסחפנו קצת? כגן מסביר שלא.
מעבר למחזורים הלא נתפסים בגודלים בתעודות הסל שבחו"ל, המכונות ETF יש שם מגבלה אחת שאין בישראל. שם מותר לתעודה אחת בלבד לסחור בנכס בסיס אחד. כלומר ה-QQQQ עוקבת רק אחרי הנאסד"ק 100 ואין בלתה. כלומר, בישראל הצליחו במקום שהגויים נכשלו, ליצור תחרות בתעודות הסל על נכס הבסיס. הייתם מאמינים? באחד העם יש טיפה'לה אור לגויים.
בכל מקרה, חשוב לזכור שמדובר בתעודות שעוקבות אחרי מדדי מניות ואין להסתנוור מהיעילות המופלאה שלהן, אם בכלל חוששים להשקיע במניות עצמן. לכן אנחנו שואלים את מנכ"ל מבט שאלה מסקרנת נוספת. האם יונפקו תעודות סל הפוכות לנכס הבסיס? כלומר, תעודות שהן כמו קניית אופציית מכר על מדד ת"א 25. כגן השיב לנו שמדובר כעת במגבלה חוקית שקשורה בכתיבת שורטים (חסר), אבל אם המצב החוקי יאפשר זאת, ובחברה יבחנו ויגלו שיש ביקוש אז זה אפשרי.
מאת: חזי שטרנליכט
הערה: אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע השקעה כלשהי בנייר ערך כזה או אחר. המבצע פעולה כלשהי - עושה אותה על שיקול דעתו הבלעדי והמלא והאחריות המלאה מוטלת עליו. בשבוע הבא ממה עושים את הכסף ב"מבט תעודות סל" כשלוקחים 0% דמי ניהול? איך זה שאפשר לסחור בתעודות סל שעוקבות אחרי הנאסד"ק כשהמניות שם "ישנות" במהלך יום המסחר? מה היתרונות הנוספים של תעודות הסל על פני השקעות אחרות? וגם עוד כמה טיפים וטריקים למשקיעים בתעודות סל... בשבוע הבא נפרסם כתבה נרחבת על התחום שתסכם ראיון עם שני המנהלים המובילים בשוק.