התמ"ת: ירידה של 11% בהיקף המענקים הכספיים ב-2004

עוד שנה של קיצוצים במרכז ההשקעות. במקביל חלה עלייה של 29% במספר האישורים שניתנו. תקציב המעניקים קוצץ בחמשת השנים האחרונות ב-80% בשיעור ריאלי, לפי נתוני התמ"ת
חזי שטרנליכט |

נמשכים הקיצוצים בהיקפי המענקים הכספיים שמעניקה המדינה דרך מרכז ההשקעות. ב-2004 חלה ירידה של 11% בהיקף המענקים הכספיים תוך עליה של 29% במספר האישורים שניתנו. כך עולה מהנתונים שמוסרים היום במשרד התמ"ת. תקציב המעניקים קוצץ בחמשת השנים האחרונות ריאלית בכ-80% והגיע בשנה זו לכ-577 מיליון שקל.

מנכ"ל המשרד, רענן דינור, מדגיש כי תמונת המצב בבקשות שהוגשו למרכז השקעות דומה: עליה של 24% במספר הבקשות, תוך ירידה דומה בהיקף שמבקשות החברות. הוא ציין כי בנתונים אלו באים לידי ביטוי שלושה גורמים עיקריים שהשפיעו על פעילות מרכז ההשקעות בשנת 2004: תחילתה של התעוררות בהשקעות במשק, שהביאה לגידול במספר הבקשות שהופנו למרכז. כמו כן, נרשם המשך הצמצום המשמעותי בתקציב העידוד של המרכז, עקב התקציב שקוצץ. צמצום זה מתבטא בירידה בהיקפי התוכניות, וגם בירידה במספר התוכניות שבמסלול המענקים.

בנוסף מציין דינור כי חוסר הוודאות שנוצר בשל השינויים המתוכננים בחוק לעידוד השקעות הון. חוסר הודאות המריץ יזמים לא מעטים להגיש בקשות למרכז ההשקעות במסלולים השונים, ובמיוחד במסלול הטבות המס. יצוין בהקשר זה כי חוק העידוד הקיים הוארך בחצי שנה עד לחודש יוני 2005. עד לתאריך זה צפויים התיקונים לחוק שאושרו בממשלה לעבור את אישור הכנסת.

שר התמ"ת, אהוד אולמרט, מציין כי בנתוני שנת 2004 בא לידי ביטוי הביקוש הרב לכלי הסיוע שמעמיד החוק לעידוד השקעות הון. העובדה שהיקפם של התוכניות שאושרו קטן בהשוואה לשנה הקודמת אף שמספרם גדל, נובעת בעיקרה מן הקיצוץ התקציבי הדרמטי בתקציב מרכז ההשקעות. קיצוץ זה, שאינו מאפשר הענקת סיוע למיזמים עסקיים ראויים שיש בהם תרומה למשק, העמיד בפנינו השנה דילמה לא פשוטה. ,

אך אולמרט מגלה נימה אופטימית, בעיה זו צפויה לבוא על פתרונה החלקי עם אישור הרפורמה בחוק, האמורה להסיר מגבלה תקציבית ממסלול הטבות המס. יחד עם זאת, מסלול המענקים צפוי להיות מוגבל בתקציב שיאפשר מענה רק למספר תוכניות השקעה נבחרות, ולא יהיה מנוס מלדחות אישורם של תוכניות ראויות אחרות.

עוד הוסיף השר אולמרט כי בפעילות מרכז ההשקעות בשנת 2004 משתקפת מגמת המשרד לפתח כלים חדשים לעידוד התעסוקה בפריפריה, כגון מסלול התעסוקה שנוסה השנה בהצלחה בשדרות, וכגון הקמת מרכזים טלפוניים. כלים אלה מתגלים כיעילים ביותר במשיכת מקומות תעסוקה איכותיים לישובים עם שיעור אבטלה גבוה.

בשנת 2004 המשיך מרכז ההשקעות ביוזמות לעידוד ממוקד של התעסוקה בפריפריה, באמצעות יציאה למכרזים פומביים המציעים ליזמים סבסוד של שכר העבודה. בדרך זו, נחתמו הסכמים עם שמונה חברות שונות להקמת מרכזי שירות ותמיכה טלפוניים (Call Centers), המצטרפים לשלושה הסכמים דומים שנחתמו בשנת 2003.

במשרד מדגישים במיוחד את המרכז הטלפוני של שירותי בריאות כללית שנחנך השנה בעיר כרמיאל. מרכז זה מעסיק כבר כיום מעל ל-1,000 עובדים, ומשנה מהותית את מפת התעסוקה בעיר. השכר המשולם לעובדים במסגרת מכרזים אלו הנו גבוה משמעותית משכר המינימום.

עוד צויין כי מרכז ההשקעות רכש בשנתיים האחרונות ניסיון חיובי מאוד במכרזי המרכזים הטלפוניים ככלי יעיל לעידוד ממוקד של התעסוקה באזורי הפריפריה. הכוונה היא להרחיב את השימוש באמצעים כגון זה. כחלק ממגמה זו, המרכז יצא בסוף שנת 2004 במכרז ניסיוני בעיר שדרות לסבסוד תעסוקה במיזמים עסקיים אחרים. מדובר במכרז ראשון במסגרת מסלול התעסוקה, מסלול סיוע חדש שהמרכז עתיד להפעיל במקביל למסלול המענקים של חוק העידוד החדש.

ממשרד התמ"ת נמסר כי תקציב מרכז ההשקעות לשנת 2005 יעמוד על 361 מליון שקל, מתוכם 189 מליון שקל למסלול המענקים והשאר למסלול החלופי. לאחר אישור התיקונים לחוק עידוד השקעות אמור המסלול החלופי לפעול ללא מגבלה תקציבית ומסלול המענקים אמור לקבל תוספת תקציבית של 125 מליון שקל. יצויין כי בחישוב נומינלי, משנת 2000 הופחת תקציב מרכז ההשקעות ב-73%. לעומת שנת 2003 הופחת התקציב ב-55%.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה