בועת קניונים? "כמיליון מ"ר מסחריים ייבנו עד 2015, עודף היצע בכ"ס, נהריה ונתניה"
בשנים האחרונות רואים שינוי בשוק הקניונים- התמקצעות בנישות ספציפיות, כניסתן של רשתות זרות ותכניות לבנייה של קניונים רבים ברחבי הארץ. בכנס הנדל"ן של S&P מעלות שנערך הבוקר (ד'), תיארו גורמים בכירים בתחום את המתרחש ואת הצפי לעתיד.
"עד סוף 2015 ייבנו כמעט מיליון מ"ר שטחי מסחר בארץ, כיום יש מעל 7 מיליון מ"ר", אומר אבי לוי, מנכ"ל עופר השקעות שהשלימה לאחרונה את רכישת בריטיש ישראל על ידי חברת הבת מליסרון. "השוק משתנה, שוק הקניונים מהווה 30% בלבד מכלל השוק המסחרי, יש גם רחובות, פאוור סנטרים ומתחמים דוגמת נמל תל אביב".
לוי הוסיף כי מליסרון לא תהווה מונופול לאחר רכישת בריטיש. "H&M הכתיבה את דמי השכירות ולא אנחנו, יש איזון בין דרישות בעל הקניון לבין הדיירים. רשת Fox הצליחה להוריד את דמי השכירות בכל הקניונים".
"שם המשחק הוא לא כמות השטחים אלא היכן אתה מקים ולאיזה פרק זמן מסתכלים", אומר יובל ברונשטיין, סמנכ"ל הכספים של קבוצת עזריאלי (עזריאלי קבוצה). "לא מעט יוזמות חדשות עשויות להיכשל בשל המיקום הפחות טוב. אנחנו מקימים קניונים באזורים חדשים דוגמת אזור הקריות".
עמיר בירם, מנכ"ל בריטיש ישראל, אומר כי נכון להיום הקניונים מלאים וכח יש עודף ביקוש לשטחים, אולם במקומות מסויימים מתגבש עודף היצע. ""יש עומס בשטחי מסחר אזור השרון, בכפר סבא לדוגמא קניון ערים נפגע מאוד, גם בנהריה ובנתניה עשויה להיות פגיעה. וועדות התכנון פועלות למנוע את פרבור המרכזים המסחריים, הפיכת אזורי תעשייה למסחר, ופועלות יותר בכיוון של התחדשות עירונית שמחזירה את המסחר לתוך הערים". אילנה קאופמן, מנכ"ל קבוצת גולף טוענת כי עליית שכר הדירה בשנים האחרונות פוגעת ברווחי החנויות בקניונים. "שוק הנדל"ן יציב כי הביקוש יותר גדול מול ההיצע, אך יש ירידה דרמטית ברמת הפעילות כי שכר הדירה כל הזמן עולה. ההסכמים הם אומנם לטווח ארוך, אך צמודים למדד, השכירות הכפילה את עצמה מול הפידיון".