ניסיון חיסול לתמ"א 38: הוקפא תקן מחמיר שאיים להגדיל את עלויות הבנייה ב- 1.7 מיליארד ש'
יוזמות לחיזוק מבנים כנגד רעידות אדמה במסגרת תמ"א 38 מתחילות לצוץ בשטח ויותר ויותר תכניות זוכות לאישור ברשויות התכנון. אולם כניסתו לתוקף של תקן מחמיר של מכון התקנים עשוי היה לחסל את הענף.
מדובר בעדכון לתקן 413 שמגדיר את החיזוק הנדרש לבניין על מנת שיעמוד ברעידות אדמה. התקן קבע שימוש יוצא דופן באלמנטים קונסטרוקטיביים כגון בטון וברזל וכן קבע שגם בחיזוק של בניין קיים יש לעשות את החיזוק הנדרש כמו בבניינים חדשים.
בעקבות פעילות של איגוד המהנדסים לבנייה ותשתיות בהובלתו של מ"מ יו"ר האיגוד ישראל דוד החליט מכון התקנים להקפיא את תקן 413 שנכנס לתוקף לאחרונה בשל ההשלכות החמורות שהיו לו על ענף הבניה. ישראל דוד, מ"מ יו"ר איגוד המהנדסים, אמר כי "התקן כל כך מחמיר בדרישותיו להתאים את החיזוקים של בניין קיים לאלו של בניין חדש עד שהחיזוק לא היה כמעט אפשרי גם מבחינה הנדסית וגם מהבחינה כלכלית והתוצאה הייתה שלא היו מאשרים פרויקטים של חיזוק, השימוש בתקן החדש היה מגדיל את ההוצאות בענף הבנייה בכ- 1.7 מיליארד שקל".
דוד מסביר כי "הבעיה היא שועדת המומחים המטפלת בתקן הישראלי לרעידת אדמה מחמירה את התקנים הקיימים מבלי לבדוק את ההשלכות של עדכוני התקנים באופן פרקטי ביישום על תכנון מבנים בפועל. למעשה קובעים פרמטריים תיאורטיים מבלי לבחון אותם על אב טיפוס. והשאלה שלא נותנים לה תשובה היא מה דינם של בניינים שנבנו לפי תקנים קודמים, האם כולם הופכים מסוכנים"?
יש לציין כי להקפאת התקן עד לדיון מעמיק בהשלכות שלו תמכו כמעט כל הגורמים ההנדסיים המשפיעים על התקינה במדינת ישראל.