בלעדי

והציבור חשוף: טיוטה למודל הצ'ילאני תשלח למוסדיים, היישום נדחה ל-2012

ל-Bizportal נודע כי המודל שאמור להגן על החוסכים בישראל נדחה בשנה שלמה. גיל ויסמן: "אין שום סיבה להגיע למשבר הבא כשהעמיתים חשופים למניות בשיעור של למעלה מ-30%"
יוסי פינק |

בחודש אוגוסט 2008 פרסם ידין ענתבי, הממונה על שוק ההון באוצר, חוזר בנושא כללים לאישור מסלולי השקעה בקופות גמל, בקרנות פנסיה ובתוכניות ביטוח. מדובר בטיוטה ראשונה של מה שנקרא 'המודל הצ'יליאני', מודל שבשורה התחתונה שלו בא להתאים את מידת הסיכון לגיל החוסך. אותה טיוטה מחודש אוגוסט 2009 הופצה לקבלת הערות מהגופים המוסדיים. כמעט שנה לאחר מכן, ל-Bizportal נודע כי הטיוטה השניה צפויה לעשות את דרכה אל הגופים המפוקחים בתקופה הקרובה, זאת לאחר סדרת שיחות והתייעצויות שקיימו באוצר עם אותם גופים המנהלים את החיסכון ארוך הטווח.

תחילה קבעו באוצר את ינואר 2011 כתאריך יעד להחלת המודל הצ'יליאני על כספי החוסכים בישראל. עם זאת, מהר מאוד התברר כי התאריך אינו ריאלי וזאת על רקע ההשגות הרבות של המוסדיים בעניין המודל שהוצע.

ל-Bizportal נודע כעת כי המודל הצ'יליאני נדחה למעשה בשנה שלמה וייצא אל הפועל רק בחודש ינואר 2012. עם זאת, תהליך צמצום הקופות שהינו חלק מהשינויים שמתכוון האוצר לבצע בתעשיית החיסכון ארוך הטווח יחל כמתוכנן בינואר 2011 אך יתבצע בצורה מדורגת.

גיל וייסמן, מומחה לחסכון טווח ארוך וממציא קופות גמל תלויות הגיל בישראל, התייחס לעניין דחיית תאריך היעד להחלת המודל הצ'עלירני ואמר כי "ההחלטה על הדחיה פשוט מאפשרת לגופים המוסדיים למסמס רפורמה חשובה. כפי שלא נעשה דבר עד עכשיו למרות שניתנה התראה של שנה וחצי, כך זה יקרה גם לקראת 2012. אין שום סיבה להגיע למשבר הבא כשהעמיתים חשופים לתיק מנייתי בשיעור של למעלה מ-30%, מצב החוסכים כיום זהה למצב ערב המשבר ב-2007".

עוד אומר וייסמן כי "עדיף היה להתחיל את המעבר למודל הצ'יליאני כבר ב-2011 ולהגדיר כללים ליישום מתמשך. להתחיל עם המצטרפים החדשים ועם אלו שזזים בין הקופות ובשלב האחרון לטפל בעמיתים הקיימים שלא זזים בין הקופות". בעניין זה סבור וייסמן כי צריך לגרום לכך שהמוטיבציה להעביר למודל הצ'יליאני תהיה אצל המוסדיים ולא להיפך. "אני הייתי מגביל את דמי הניהול של חוסכים שלא זזו למודל החדש ל-0.5% וכך יוצר מוטיבציה אצל המוסדיים".

נציין, כי הביקורת המרכזית של הגופים המוסדיים התמקדה דווקא בשלב המעבר למודל הצ'יליאני. הגופים המוסדיים העלות את הטענה לפיה מעבר למודל הצ'יליאני יאלץ אותם למכור כמות גדולה מאוד של מניות, דבר שיפעיל לחץ כבד על השוק ויגרור הפסדים שלא לצורך. הסיבה למכירה נעוצה בעובדה כי המבוגרים שמחזיקים בכסף הגדול אמורים לפי המודל לרדת בחשיפה למניות ומנגד הצעירים שמחזיקים בכסף קטן אמורים להגדיל את החשיפה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה