"סימנים של רגיעה": רון אייכל לא מתרגש מהורדת הדירוג של ספרד ומאתר הזדמנות

למרות הסערה במערכת הפיננסית בספרד, הורדת דירוג האשראי למדינה והמתיחות בחצי האי הקוריאני, אייכל מזהה ירידה במדדי הסיכון בשווקים. ""ספרד לא מתקרבת למצב שבו יהיה לה קשה לשלם את חובותיה"
יונתן גורודישר |

הורדת הדירוג של ספרד מגבירה את החששות הקיימים באשר למצבן של מדינות אירופה, אך רק במעט, כך מעריך רון אייכל, הכלכלן והאסטרטג הראשי בבית ההשקעות מיטב בסקירתו השבועית, אשר אף מזהה "סימנים של רגיעה בשוק ההון".

בשבוע המסחר האחרון נרשמו מספר אירועים אשר השפיעו על המסחר בשווקים. השבוע החל בקריסתו של בנק ספרדי ובמיזוגים במגזר הפיננסים במדינה, המשיך בדיווחים אודות עליה במתיחות בחצי האי הקוריאני והסתיים שוב בספרד, הפעם בהורדת דירוג. למרות אירועים אלה, אייכל מציין כי השבוע "נחתם בירידה של מדדי סיכון בשווקים, בירידות שערים של איגרות חוב של ממשלות הנחשבות כמקלט, כמו ארה"ב וגרמניה, ובמעבר לנכסים מסוכנים", כמו שוק המניות.

למרות שאייכל מזהה ירידה במדדי הסיכון, אין הוא ממעיט מערכו של מהלך הורדת דירוג החוב של ספרד: "מצבה הכלכלי רחוק מלהשביע רצון", מציין, למרות החלטותיה להורדת שיעור הגירעון. "הכלכלה צפויה לרשום השנה שנתיים רצופות של התכווצות של התוצר וקיים חשש משמעותי להמשך הקריסה בתחום האשראי עקב הגאות בנדל"ן שהייתה בשנים האחרונות", מסביר הכלכלן. "חששה של פיץ', אשר הביא לבסוף להפחתת הדירוג, הוא שמהלכי הצנע יביאו לכדי הכווצות של הכלכלה בשיעור הגבוה מאשר ההערכה של האיחוד האירופי", כתב.

קיימת גם נקודת אור בהורדת הדירוג. למרות נימוקים אלה של סוכנות הדירוג, אופק הדירוג של ספרד על ידי פיץ' הוא 'יציב', כלומר לא צפוייה הורדת דירוג נוספת בקרוב. בנוסף, יש לציין כי דירוגה של ספרד ירד מרמה מושלמת של AAA לרמה השניה בסולם, AA פלוס.

אחרי הורדת הדירוג של S&P ובסוף השבוע האחרון, של פיץ', סוכנות מודי'ס היא האחרונה שעדיין מעניקה דירוג חוב מושלם, עם אופק 'יציב'. "יתכן, כי הסיבה המרכזית לכך היא העובדה שהיקף החוב של ספרד היה בסוף שנת 2009 ברמה של 53% מהתוצר, שהוא נמוך מאשר בגרמניה (73%), צרפת (77%), בוודאי מאשר באנגליה (68%) או ארה"ב וכלל לא נזכיר את איטליה, שלה חוב בהיקף של 115% מהתוצר", מנסה אייכל להעריך.

הורדת דירוג זו מגלמת בה אף הזדמנויות, ציין אייכל: "ספרד לא מתקרבת למצב שבו יהיה לה קשה לשלם את חובותיה. על כן, כל ירידה במחיריהן של איגרות החוב מהווה הזדמנות להגביר את החשיפה לאיגרות החוב של המדינה, שהן להערכתנו עדיפות על אלו של גרמניה או צרפת".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה