יוסי לוי: "כל חלופה שתתקבל לגבי קליטת הגז מ'תמר' מקובלת עלינו"
אחת הסוגיות הבוערות סביב תגלית הגז תמר היא מיקום הקליטה של הגז שיופק והלחץ המופעל על השותפויות בתגלית מצד גופים ירוקים למקם את נקודת קליטת הגז במקום שלא יפגע באיכות הסביבה. בפאנל נפט שהתקיים בכנס Bizportal EXPO התייחסו גדעון תדמור מנכ"ל דלק קידוחים ויוסי לוי מנכ"ל ישראמקו לסוגיה וציינו כי אינם מעורבים בהחלטה לגבי מיקום קליטת הגז ואמרו: "כל חלופה שתתקבל בהקשר הזה היא בסדר מבחינתנו".
בכנס השתתף גם צחי סולטן אשר בשנה האחרונה ריכז מאמץ בכניסה לתחום הגז באמצעות רכישת השליטה בשותף הכללי של מודיעין וסיפר כיצד קיבל את ההחלטה להיכנס לענף: "עשיתי בעבר הרבה גיוסים לחברות שעסקו בנפט ורובם חיפשו נפט ביבשה וללא הצלחה. כשהתחילו קידוחי ים תטיס התברר שהשטח של הקידוחים בים יכול להיות עם המון פוטנציאל ואז התגבשה ההחלטה להיכנס לתחום. רציתי ללכת להשקעה עם גוף גדול, וזאת הסיבה מדוע IDB הצטרפה לתחום".
בפאנל סקר מנכ"ל ישראמקו כיצד הצליחו להגיע לתגלית הגז תמר: "את המבנה זיהינו כבר בשנת 2004. בריטיש גז שפעלה בישראל הגיעה למספר פרוספקטים. בכל השנים רצינו לקדוח ב'תמר' אך דבר לא יצא. הם עזבו את ישראל ב-2005 ואני שמח שבאותה התקופה מצאנו שותפים כדוגמת קבוצת דלק ונובל שהצטרפו לפרויקט".
תדמור ולוי התייחסו גם לסוגיה הבוערת שעולה בימים אלו לגבי תיקון החקיקה לגבי המיסוי של תגליות הגז. תדמור אמר: "כדי לממש את הפוטנציאל יש צורך להשקיע. כל שינוי צריך יהיה להתבצע מעתה ולכל זכויות הנפט העתידיות. לדעתי אין לשנות את השיטה, אבל אם כן, זה צריך לחול מעתה והלאה ותיקון שכזה עלול לגרום לכך שאנחנו נשפוך את המים רק עם התינוק".
תדמור ציין כי כבר כעת רואים את התרומה האדירה למדינת מהפרויקטים הקיימים (ים תטיס). "הפרויקטים הם הנכס של המדינה. היא נתנה אותו לשחקנים שישקיעו, יסכנו את כספם ואז תתבצע החלוקה הצודקת בין מי שקיבל את הזיכיון לבין המדינה, והאיזון הזה צריך להישמר".
לוי חזר על העובדה כי המדינה תרוויח מתגליות 'תמר' ו'דלית' עשרות מיליארדי שקלים: "שיעור המס הכולל שנשלם למדינה עומד על כ-30%, וזה יותר ממס החברות. אותו הכסף יוחזר בסופו של דבר לאזרחי המדינה אשר הם שותפים אף הם בפרוייקט".
משקיעים שקיוו לקבל בפאנל הגז תשובות או רמז לגבי עתיד מבנה 'לוויתן' שבו שותפה גם רציו ים נחלו אכזבה. בהתייחסות שנראית מעט לקונית התייחס תדמור לזמן הארוך שלוקח לפרסם את תוצאות הסקר התלת מימדי: "סקר כזה לוקח הרבה מאוד זמן, לוקח זמן לעבד אותו וגם תקופה של חצי היא תקופה מאוד קצרה. עבודת הניתוח נמצאת בעיצומה והתחייבנו לספק תוצאות במחצית הראשונה של השנה וכל שנותר לנו הוא לקוות לטוב".