ד"ר גיל בפמן: "הצמיחה צפויה להימשך ב-2010, אך ב-2011 הניתוק 'מכשירי ההחייאה' עלול להעיב מאוד"

הכלכלן הראשי של בנק לאומי פרסם הבוקר פוסט בבלוג של הבנק בו פרש את תחזיותיו לשנים הקרובות
אריאל אטיאס |

רגע לפני סוף 2009, בה חווה העולם מיתון של ממש עם צמיחה שלילית משמעותית, מתחילים הכלכלנים הבכירים בישראל לפרסם את תחזיותיהם לשנים הקרובות ובוחנים את שאלת השאלות: התאוששות גלובלית בת-קיימא או הכנה למשבר הבא?

דר' גיל מיכאל בפמן, הכלכלן הראשי של בנק לאומי, פרסם הבוקר פוסט בבלוג של הבנק בו הוא צופה, כי ההתאוששות שהחלה במחצית השנייה של השנה צפויה להימשך ב-2010, תוך חזרה לצמיחה חיובית מתונה של כ-2.5%, זאת בהשוואה לקצב שנתי ממוצע של כ-4.8% בשנים 2004-2007.

"להערכתנו, הצמיחה הכלכלית העולמית במחצית השנייה של 2009 ובמהלך 2010 עשויה להפתיע כלפי מעלה לטובה", כותב בפמן ומוסיף, כי "במבט לטווח ארוך יותר קדימה, ישנם מספר גורמים מדאיגים".

ארה"ב עלולה להוות סיכון ב-2011

בפמן מחלק את התחזיות שלו לכלכלות השונות ואומר שתהליך ההתאוששות של ארה"ב צפוי להיות מתון ואיטי ובמבט שנתי, התוצר בארה"ב עדיין צפוי לרדת ב-2009 בכ-2.5%.

בפוסט טוען בפמן כי כאשר השפעתם של צעדי ההרחבה התקציביים והמוניטאריים חסרי התקדים שננקטו בארה"ב תחל להיחלש צפויה התמתנות בצמיחת המשק האמריקני דבר אשר עלול להיות בעלת משמעויות גלובליות שליליות משמעותיות, בדגש על שנת 2011. "מעבר להשפעות ניתוק "ממכשירי ההחייאה", הערכתנו היא שקצב הצמיחה הפוטנציאלי בארה"ב נפגע וירד מסדרי הגודל של כ-3 אחוזים לשנה לשיעור נמוך בהרבה. לכך עלולה להיות השפעה שלילית ארוכת טווח.

גם נטל הגדול שיוטל על המשק האמריקני בשנים הבאות כתוצאה מהצורך להפחית את יחס החוב/תוצר של ממשלת ארה"ב, "צפוי לבוא בבוא העת לידי ביטוי בהעלאת שיעורי המס ובהקטנת ההוצאה התקציבית", הוא כותב.

בהתייחסות לשוק הדיור הוא מציין, כי "הפחתת התחלות הבנייה בהיקף דרמטי לרמה הנמוכה במידה ניכרת מן הביקוש הבסיסי לדיור בארה"ב, צפויה להביא להתייצבות היקף התחלות הבנייה במהלך 2010 בעוד שעלייה בהיקף ההתחלות אינה צפויה לפני 2011. במקביל, הנפילה המתמשכת במחירי הדירות פוגעת במישרין בעושרם של משקי הבית האמריקאים. נפילה זו התרחשה לצד הירידה בשווי ההשקעות הפיננסיות. שינוי חד זה, מעלייה מהירה לירידה, גרם להעלאת שיעורי החיסכון של משקי הבית. . זהו תיקון מעודד לאחד מיסודות המשבר בארה"ב".

ההיבט הגלובלי

באירופה תמונת המצב למשקי אירופה המערבית עדיין איננה חיובית, כותב בפמן, זאת על רקע התמשכות ההשפעה של מספר גורמי זעזוע: המשבר הפיננסי, התנפצותן של בועות (בפרט בועות מחירי נדל"ן שנוצרו בשוקי הדיור של ספרד, אירלנד ומדינות אחרות) והירידה החדה בביקוש העולמי שפגע במידה ניכרת בסקטורי היצוא של אירופה.

בהיבט הגלובלי, הכלכלן הראשי של בנק לאומי מתייחס לסיכון לעתיד שמהווה משבר הפיננסי והשפעתו על המוסדות הפיננסיים בעולם: "הסיכון כאן הוא שבעקבות יישום הפתגם 'מי שנכווה ברותחין, נזהר בצוננים', העולם יחווה הידוק חריף מאוד מצד גורמי הפיקוח, וזאת עד כדי בלימה של יוזמות לחדשנות פיננסית וייקור משמעותי של עלויות גיוס ההון של פירמות".

באשר למדינות המתעוררות, כותב בפמן כי "הפעילות הכלכלית של דרום מזרח אסיה תלויה בתחום היצוא, כך שבשנים הקרובות הצמיחה צפויה להיות נמוכה מן הממוצע של השנים שקדמו למשבר הכלכלי העולמי, וזאת כתוצאה מן ההתאוששות האיטית של הביקושים בעולם".

במדינות המתפתחות מציין בפמן, כי המשקים שנפגעו במידה החמורה ביותר מן ההאטה העולמית הם דרום קוריאה וטייוואן. בקצה השני, כותב בפמן כי בין מדינות אמריקה הלטינית המפגינות עמידות טובה יחסית ניתן למצוא את ברזיל. בהמשך לכך, הוא צופה, כי במהלך השנים הקרובות קצב הצמיחה של אמריקה הלטינית צפוי לחזור ולהתאושש לכ-3-4% לשנה.

השוק המקומי

לבסוף, מתייחס הכלכלן הראשי למצבה הכלכלי של ישראל וכותב שהוא יושפע בשנים הקרובות ממידת ההתייצבות במצב השווקים הפיננסיים וכן מקצב היציאה של המשקים המובילים בעולם מהמיתון העולמי. לצד גורמים חשובים אלו, הוא מוסיף, תהיה חשיבות רבה בטווח הארוך יותר, לתוואי המדיניות הכלכלית של הממשלה, למידת היציבות הפוליטית ולמצב הביטחוני של ישראל.

"תחום הביקושים המקומיים צפוי להוביל כמנוע של צמיחה בכלכלת ישראל במהלך השנה הבאה, זאת בזמן שהיצוא צפוי להתאושש באיטיות. כתוצאה, בשנת 2010 צפוי המשק הישראלי לצמוח בכ-2.7%. לא צפויה האצה משמעותית נוספת בצמיחת התוצר הכולל בשנת 2011 ורק מאוחר יותר צפויה האצה הדרגתית שתתבסס הן על גידול נוסף בביקושים המקומיים והן על ראשיתה של התאוששות הדרגתית נוספת בביקושים העולמיים".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה