התעסוקה מול הריבית: "מדובר בהפתעה ענקית, השוק ימתין להתבטאויות ה'פד'"
המשקיעים בוול סטריט הופתעו בסוף השבוע האחרון כאשר משרד התעסוקה האמריקני חשף שבנובמבר ירד שיעור הבלתי מועסקים בארה"ב ל-10.0% ואילו מספר המועסקים הצטמצם ב-11,000 בלבד. שני המספרים מדהימים, שכן כלכלנים העריכו שהמשרות תצטמצמנה ב-140,000 ושיעור הבלתי מועסקים לא יקטן.
כך שבשלושת החודשים האחרונים גרע שוק העבודה 87 אלף משרות בממוצע לעומת 135 אלף בשלושת החודשים האחרונים שהסתיימו באוקטובר. נציין, כי מאז שהחל המיתון בחודש דצמבר 2007 גרע שוק העבודה האמריקני יותר מ-7.1 מיליון משרות.
נתונים חלשים במונחים אבסולוטיים
"אין ספק שמדובר בחדשות טובות לכלכלה האמריקני והגלובלית", אומר רון אייכל כלכלן ואסטרטג ראשי של מיטב בית השקעות. "הירידה בשיעור האבטלה לוותה בהיקף מצומצם למדי של מקומות תעסוקה אשר נגרעו משוק העבודה".
"החדשה החלשה היחידה מהדוח היא עלייה נמוכה מהצפוי בשכר לשעה. כמו כן, חקף העובדה שהנתונים היו מפתיעים, הם עדיין היו חלשים במונחים אבסולוטיים".
באותו הזמן, כאמור, שהנתונים הפתיעו לטובה, חל שינוי משמעותי בהערכות השוק לגבי מועד העלאת ריבית ה'פד' לכדי מחצית האחוז, מאוקטובר 2010, ליוני 2010 (בסיכוי של 52%). בתגובה לכך, חלק מהמשקיעים ביצעו הסטת כספים - דבר שהביא לתנודתיות רבה במהלך יום המסחר האחרון בוול סטריט. במקביל חלה עלייה מיידית בשער הדולר כנגד האירו.
מדובר בהפתעה ענקית, השוק ימתין להתבטאויות של בכירי ה'פד'
רונן מנחם, מנהל יחידת ההשקעות והאסטרטגיה במזרחי-טפחות, הגיב אף הוא לנתונים ואמר כי מדובר ב"הפתעה ענקית - נתוני נובמבר מנוגדים לאינדיקציות מקדימות, ששרטטו חולשה בשוק העבודה. עם זאת, מוקדם לדעת אם מדובר בתפנית חיובית של ממש".
"לנתון החדש יש להתייחס בזהירות. הירידה בשיעור הבלתי מועסקים באה בחלקה על רקע ירידה בת 98,000 איש בכוח העבודה האזרחי. כמו כן, הירידה הנמוכה במספר המשרות התבססה על עלייה גבוהה במספר המשרות במגזר השירותים העסקיים ושירותי הבריאות, בעוד במגזר היצרני ירד מספרן ב-69,000, לאחר ירידה בת 113,000 משרות בחודש הקודם", מסביר מנחם.
"לכן, לא מדובר בשיפור הפוקד את כל תחומי התעסוקה", הוא אומר ומוסיף כי המשרות החלקיות/זמניות היוו חלק נכבד מהעלייה במספר המועסקים - כתוצאה, מספר שעות העבודה עלה ב-0.2 בלבד.
מנחם התייחס להשפעות נתוני התעסוקה על הריבית ואמר, כי "ללא ספק, הבנק הפדראלי ממתין לעדויות ראשונות שתצבענה על תחילת התאוששות בשוק העבודה האמריקני. בהיעדר סימנים לעלייה בקצב האינפלציה, נושא התעסוקה נותר הבלם העיקרי להידוק המדיניות המוניטארית בארה"ב".
"בעוד ראוי להמתין ולהיווכח האם מדובר בהתחזקות אמיתית בשוק העבודה האמריקני, שוק ההון ימתין כעת בכיליון אוזניים להתבטאויות של בכירי ה'פד', הוא מסכם.
אנליסטים בארה"ב מגיבים לנתונים
"המספרים פשוט טובים מדי מכדי להישמע אמיתיים", אמר טום סוניק, מנהל השקעות ראשי ב-OmniVest Group שבפרינסטון, בראיון שהעניק לרשת CNBC. "אנו ממש קרובים למצב של חזרה לנורמאליות". לכתבה המורחבת: