הצעת חוק עבודת נשים (תיקון - ועדת היתרים), התש"ע?2009

ביום 26.10.2009 פורסמה הצעת חוק פרטית, הצעת חוק עבודת נשים (תיקון ? ועדת היתרים), התש"ע?2009
עו"ד לילך דניאל |

ביום 26.10.2009 פורסמה הצעת חוק פרטית, הצעת חוק עבודת נשים (תיקון ? ועדת היתרים), התש"ע?2009 (להלן: "הצעת החוק").

סעיף 9 לחוק עבודת נשים, תשי"ד-1954 (להלן: "החוק"), שעניינו הגבלת פיטורים, קובע את הנסיבות בהן יחול איסור לפטר במהלך הריון, לאחר חופשת לידה או חופשה ללא תשלום מכוח החוק, במהלך טיפולי פוריות וכן במהלך שהייה במקלט לנשים מוכות. סעיף 9 לחוק קובע, בין היתר, באילו מקרים תהיה סמכות לשר העבודה והרווחה (כיום שר התמ"ת) (להלן: "השר") לתת היתר לפטר. בפועל, הסמכות לתת היתר מוקנית לממונה על חוק עבודת נשים במשרד התמ"ת (להלן: "הממונה").

סעיף 9א לחוק קובע איסור פגיעה בהיקף משרה או בהכנסה של עובדת או עובד, המוגנים מפני פיטורים לפי סעיף 9 לחוק, אלא בהיתר מאת השר.

בהתאם להצעת החוק, הסמכות ליתן היתר לפטר, כאמור בסעיפים 9 ו- 9א לחוק, תהיה בידי ועדת היתרים (להלן: "הוועדה").

מוצע לקבוע, כי השר ימנה ועדה לצורך החוק, שתמנה שלושה חברים ? מי שכשיר לכהן כשופט בית משפט שלום (יו"ר הוועדה), נציג עובדים ונציג מעבידים.

על פי המוצע, הועדה תדון ותפסוק בכל בקשה לקבל היתר לפי סעיפים 9 ו- 9א לחוק, ככל האפשר, בתוך 15 יום מיום הגשת הבקשה. הוועדה תהיה רשאית להאריך את התקופה מנימוקים מיוחדים.

בהתאם להצעת החוק, הרואה עצמו ניפגע מהפרת הוראות סעיפים 9 ו- 9א רשאי לפנות לוועדה בבקשה לקבל סעד.

הועדה תהיה מוסמכת, בין היתר, לכל אלה:

לתת היתר לפטר; להורות למעביד להמשיך להעסיק את העובד/ת; לפסוק פיצויים, גם אם לא נגרם נזק של ממון; לפסוק פיצויים עבור התקופה המזכה (כהגדרתה להלן), שלא יפחתו מ-150% מהשכר שהיה מגיע לעובד/ת (או סכום אחר מטעמים מיוחדים), אם ימצא, כי העובד/ת פוטרו בניגוד לסעיף 9 לחוק. התקופה המזכה, תחילתה ביום הפיטורים או במועד גילוי העילה להגבלת הפיטורים, לפי המאוחר, וסיומה בתום תקופת הגבלת הפיטורים, או יום תחילת תוקפו של ההיתר, במידה וניתן, ואם העובד/ת הוחזרו לעבודה ? יום החזרה לעבודה; לתת צו משולב להמשך העסקה ופיצויים (בהתאם לנזק בפועל); להורות למעביד להחזיר את העובד/ת עד לסיום ההליך בוועדה.

במסגרת ההליך, בסמכות הוועדה, בין היתר, לזמן אדם להופיע בפניה או להציג מסמכים.

על כל החלטה של הוועדה ניתן לערער בפני בית הדין האזורי לעבודה תוך 15 יום ממועד מסירת הודעה על ההחלטה.

בהתאם לדברי ההסבר להצעת החוק, הממונה מקבל החלטותיו מבלי לראות את הצדדים או לקיים דיון בנוכחותם. כתוצאה מכך מתקבלת החלטה מעין שיפוטית מבלי לקיים הליך נאות.

הצעת החוק משווה את הליך קבלת היתר לפיטורים לפי החוק להליכים המתקיימים ביחס לפיטורי חיילי מילואים. מטרת ההשוואה ליצור מנגנון, שייתן מענה נכון להליך המעין שיפוטי שאמור להתבצע על פי החוק, הן כהגנה על זכויות העובדים והן ככלי לשיפור אכיפת החוק.

(*) המידע באדיבות "כל עובד" - מרכז המידע בדיני עבודה של "חשבים-HPS"

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה