ניסוי על השקעות בבורסה: רווחי ארביטראז' גבוהים נצברים על סמך "מידע פנים"

הנתונים הוצגו בכנס שנתי בנושא "פסיכולוגיה של ההשקעות" של המסלול האקדמי המכללה למינהל. אבי קאופמן, מנהל פיתוח עסקי במגדל שוקי הון: פרסום תשואות ודו"חות ברמה חודשית גורמים למנהל השקעות להסתכל על הטווח הקצר בלבד
אריאל אטיאס |

בכנס השנתי השני בנושא "פסיכולוגיה של ההשקעות" אשר נערך אתמול (ג') בבית הספר למינהל עסקים במסלול האקדמי המכללה למינהל הציג פרופ' דורון סונסינו ניסוי שערך בשיתוף עם ד"ר טל שביט במשך שנה באינטרנט ובדק ארביטראז' לטווח קצר בשווקים משבריים.

במחקר השתתפו נבדקים בעלי עניין וידע בשוק הון הישראלי. אתר הניסוי ביקש מכל נבדק לבנות תיק ארביטראז' וניתנה גם האפשרות להפקיד כספים בפיקדון נושא ריבית או להלוות כספים בשער ריבית קבוע. למעלה מ-130 נבדקים השתתפו בניסוי בשנת 2008, בתקופה בה ירד מדד המניות הרלוונטי בשיעור של כ-50%.

תוצאות הניסוי הראו כי למרות המשבר ותחושת אי הוודאות הצליחו כ-60% מהמשתתפים לבנות תיקי ארביטראז' רווחיים לשלושה חודשים. כאשר רווחי ארביטראז' גבוהים במיוחד נצברו על ידי "מקצוענים" העוסקים בפועל בניהול השקעות, ועל ידי אותם נבדקים שבנו את אסטרטגיות הארביטראז' על סמך "מידע פרטי".

התשואות הגבוהות על תיקי ארביטראז' מוסברות - על פי ניתוח גורמי הסיכון - במכירה של מניות אגרסיביות יחסית תוך רכישה של מניות מסוכנות פחות. עם זאת, שימוש ב-"מידע פנים" וניסיון מקצועי בתחום ניירות הערך יוצרים תשואה עודפת מובהקת שאיננה משקפת מינוף של גורמי סיכון.

"האוצר נשאר שקול גם כשהתקשורת ליבתה פאניקה"

יואב בן אור, המשנה לממונה על שוק ההון, הביטוח והחיסכון באוצר, השתתף בכנס ואמר כי המשבר האחרון היווה קרקע פורייה לתובנות באשר לשילוב של פסיכולוגיה בעבודתו כרגולטור, כאשר לחץ שהופעל על הממשלה ובתקשורת יצר פאניקה ואילו האוצר בחר באופן מודע וכמדיניות מוצהרת, להפעיל גישה שקולה יותר, חרף הביקורת הציבורית ש"חטפו" על כך.

אבי קאופמן, מנהל פיתוח עסקי במגדל שוקי הון, טען כי מרבית המשקיעים הישראלים מפסידים כסף בשוק ההון עקב מספר "כשלים פסיכולוגיים" בדרך בה פועל שוק ההון הישראלי. לדבריו, פרסום תשואות ודו"חות ברמה חודשית, כפי שמבצע האוצר, גורמים למנהל ההשקעות להסתכל על הטווח הקצר בלבד, דבר משול לרץ מרתון אשר ימדוד את השינוי במהירותו כל קילומטר.

קאופמן התייחס לקונספציה לפיה אג"ח הינו דבר בטוח, ואמר כי מול אג"ח שנותן תשואה דו ספרתית ביום הנפקתו, עדיפה השקעה במניה של אותה חברה היות והאג"ח יכול להביא להפסד כל סכום ההשקעה.

כמו כן, הוא כינה את גל ההנפקות של 2006-2007 כ"שפעת החזירים" בה לקה שוק ההון.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה