אושר הסכם החלפת הקרקעות: קק"ל תעביר למדינה כ-70 אלף דונם באזור המרכז

במסגרת ההסכם, תעביר קרן קימת לישראל לידי המדינה קרקעות במרכז הארץ, ובתמורה תקבל קק"ל קרקעות פנויות בנגב ובגליל
עינת פז-פרנקל |

דירקטוריון קרן קימת לישראל אישר אמש את ההסכם למתן קרקעות במרכז הארץ בהיקף של כ-70 אלף דונמים למדינה, ובתמורה קבלת קרקעות בנגב ובגליל.

בתום מו"מ של מספר חודשים, אושר ההסכם בין קק"ל לבין מדינת ישראל על החלפת קרקעות, הנדרש כתוצאה מהחלטת הממשלה בעניין רפורמת קרקעות של מינהל מקרקעי ישראל. (). "הקרקעות שנעביר למדינה מוחכרות לבעלים פרטיים, תמורתן נקבל ונפתח אדמות בנגב ובגליל- זו היא הציונות החדשה", אמר אפי שטנצלר, יו"ר קק"ל. במסגרת ההסכם, תעביר קרן קימת לישראל לידי המדינה קרקעות מבונות במרכז הארץ, ובתמורה תקבל קק"ל קרקעות פנויות בנגב ובגליל.

למרות התנגדויות מצד קבוצות רבות (), בקק"ל רואים בהסכם הישג לארגון. "פיתוח הנגב והגליל זו הציונות העכשווית. מרכז הארץ כבר מפותח. בויתור על קרקע, שהזכויות הכלכליות שבהן שייכות לחוכרים על פי החלטות מינהל מקרקעי ישראל שהתקבלו בעבר, תמורת אדמות בפריפריה - חוזרת הקרן הקימת לערכיה המקוריים בפיתוח השממה", אמר שטנצלר. "האתגרים שעומדים בפנינו בפיתוח הנגב והגליל הם אדירים. גם התוכנית האסטרטגית של קק"ל לעשור הקרוב, אותה אישרנו עוד במהלך 2008, קובעת כי היעד המרכזי של קק"ל הוא פיתוח הנגב והגליל".

הוא מוסיף כי "בהקשר הזה, ראוי לציין כי הקרקע שמקבלים בנגב אינה בעלת ערך כלכלי רב אבל יש לה ערך משמעותי לאור מדיניות הקק"ל לפיתוח הנגב והגליל. חילופין אלו יאפשרו מחד את העברת הבעלות לידי החוכרים גם על קרקעות שהיו עד כה בבעלות קק"ל, ומאידך יאפשרו לקק"ל לשמור על עקרונותיה בנושא שמירה על בעלות על הקרקע".

בנוסף לקרקעות בנגב ובגליל, תעביר המדינה לקק"ל את התמורה שתקבל מן החוכר. בנכס פנוי אשר יוקצה בשיווק חדש ישולם לקק"ל על פי "מתווה אפי", הקובע כי קק"ל תקבל את התמורה הריאלית שישלם הרוכש בזמן הרכישה, בניכוי התשלום עבור הקרקע החלופית.

"כך קק"ל פתרה את בעיית הערכת שווי הקרקעות, מבלי שיהיה צורך בשומה פרטנית לכל חלקה וחלקה", נמסר מקק"ל. "ההסכם יאפשר למדינה להעניק בעלות מלאה ל- 200 אלף חוכרים המתגוררים בבנייה רוויה (דירות) על קרקעות קק"ל ולכ-90 אלף חוכרים בבנייה נמוכה".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה