פול קרוגמן מזהיר: "הכלכלה אולי מתחילה להתייצב בתחתית, אך יש מעט מאוד סימנים להתאוששות"
הכלכלה העולמית אולי מתחילה להתייצב בתחתית אך יש מעט מאוד סימנים המעידים על כך שהתאוששות ממשמשת ובאה, כך אמר אתמול (ב') פול קרוגמן, הכלכלן המוער, חתן פרס נובל לכלכלה לשנת 2008.
קרוגמן, פרופסור לכלכלה באוניברסיטת פרינסטון, שבדרך כלל תופס את כיסא הפרשן הפסימי ביותר על האטה הגלובלית, אמר כי רוב הנתונים מצביעים על כך שההתכווצות החלה להגיע לסופה, אך הוסיף כי הוא לא רואה מה יוביל את הכלכלה בחזרה למצב בריא.
"כמעט כל האינדיקטורים הכלכליים שמפורסמים מציעים שהנפילה החופשית הגיעה לסופה, שאנחנו מתייצבים, וכנראה הגרוע ביותר כבר מאחורינו", אמר קרוגמן.
"אני לא חושב שנגענו בתחתית, אבל התחתית לא נמצאת עוד הרבה מתחתנו. הדאגה הגדולה שלי היא שאנחנו לא נוגעים בתחתית וקופצים, אנחנו נוגעים בתחתית ונותרים שם. זה לא ברור מאיזה כיוון תגיע ההתאוששות".
קרוגמן, שהאשים את ממשל ברק אובמה על נקיטת "חצי צעדים" בניסיון לעצור את האטה עם חבילת תמריצים פיסקאלית, חזר והזהיר שארה"ב עדיין לא שפכה מספיק כסף לתוך הכלכלה כדי לתמוך בהתאוששות. ללא עזרה נוספת, הכלכלה יכולה להישאר מדוכאת ל-5 שנים, הוא הזהיר.
קרוגמן צופה כעת כי הדולר ייפול כנגד המטבעות המובילים בעולם, כאשר הסטאטוס שלו כחוף מבטחים יהפוך חשוב פחות למשקיעים. עם זאת, הוא אמר, כי יש סיכוי נמוך שארצות הברית תתאושש כתוצאה מהעלייה בייצוא, כי דולר נמוך יותר יהפוך את הסחורות האמריקניות ליותר כדאיות לרכישה, עקב סוג ההאטה הגלובלית שמדכאת את הביקושים ברחבי העולם.