השורטים חוזרים לשווקים? אחרי העליות, האיסורים על מכירה בחסר מתפוגגים

בדרום קוריאה ואוסטרליה כבר הודיעו על המהלך, לאחר שהמניות התאוששו מהרמות הנמוכות אליהן נפלו
אריאל אטיאס |

האם הרשויות ברחבי העולם בדרך לבטל את האיסור על ביצוע מכירה-בחסר על מניות? בדרום קוריאה ואוסטרליה כבר הודיעו על המהלך, בהמשך לעליות שנרשמו בשווקים בחודשים האחרונים.

רשות ניירות ערך האוסטרלית (ASIC) ביטלה אתמול (ב') את האיסור על ביצוע "מכירה בחסר" (שורט) על מניות הפיננסים, טרם פקיעת האיסור ב-31 במאי. הרגולטורים אמרו כי האיסור יחזור במידה ופעילות הסחר תאיים את יציבות השוק.

הרשויות בדרום קוריאה גם הודיעו לאחרונה שהאיסור על מכירה בחסר על מניות שלא קשורות לסקטור הפיננסים יוסר ב-1 ביוני, למרות שהאיסור על מכירה-בחסר של מניות פיננסים ימשך.

המדד האוסטרלי S&P/ASX 200 נמצא היום מעט גבוה יותר בהשוואה לרמתו ב-31 בדצמבר, אך המדד עלה ביותר מ-22% מהרמה הנמוכה שלו ב-52 השבועות האחרונים. מנגד, מדד הקוספי הדרום קוריאני, עלה ביותר מ-23% מתחילת השנה ונמצא ברמה הגבוהה ב-55% מרמת השפל שלו בשנה האחרונה.

רוב מניות הפיננסים רשמו ירידות ביום שני, עם כי במחזור נמוך מהרגיל, אחרי ש-ASIC פרסמה את החלטתה על ביטול האיסור על מכירה בחסר - שיטת מסחר שרבים מאמינים כי תורמת להפחתת המרווחים בין הקונים והמוכרים ובהמשך לכך למחירים טובים יותר ע"י העלאת המחזורים. "מכירה בחסר" היא כאשר משקיעים לווים מנייה ואז מוכרים אותה בשוק, בתקווה שמחיר המנייה ירד ואז הם יוכלו לקנות אותה בחזרה במחיר נמוך יותר.

במהלך ספטמבר 2008, לאחר קריסתו של בנק ההשקעות ליהמן ברדרס, נקטו הרגולטורים ברחבי העולם במדיניות הגבלת ביצוע ה"שורטים" על מניות בכלל והפיננסים בפרט. בארה"ב אסרו ביצוע מכירה בחסר על יותר מ-1000 מניות פיננסים. למהלך של הרשות האמריקנית הצטרפו גם בלונדון, באוסטרליה, טייוואן, הולנד, דרום קוריאה ועוד מדינות.

בחודשים האחרונים נכוו המשקיעים שביצעו שורטים על מניות, כתוצאה מהעליות החדות שנרשמו, כך שהדבר הביא לירידה בכדאיות. עם זאת, חלק מהמניות שרשמו עליות חדות נתפסות היום כ"יקרות מידי" ועלולות להיכנס תחת לחץ מכירות מצד השורטיסטים.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה