עו"ד יגור: "יש זילות בתחום התביעות הייצוגיות, אדם שומע על אירוע בחדשות וכבר רץ להגיש תביעה"
תחום התביעות הייצוגיות הולך ותופס תאוצה בישראל בשנים האחרונות, כאשר כמעט כל מספר ימים אנחנו מתבשרים על תביעה ייצוגית נוספת שהוגשה כנגד תאגיד המוכר ולכולנו והמספרים הם אדירים.
בראיון מצולם עם עו"ד צחי יגור, שותף בכיר במשרד שביט, בר-און, גלאון, צין, נוב, יגור ושות' ניסינו להבין את שורש התופעה, את אחוזי ההצלחה ואת הרווח לצרכן בסיום התהליך. לדבריו של יגור "יש כאן בעיה כפולה, מצד אחד יש את משך הזמן הארוך שהתביעות הללו מסתובבות בבית במשפט ומהצד השני יש את אחוז ההצלחה הנמוך של התביעות הייצוגיות, משהו כמו 20% בלבד."
"אחת הסיבות לאחוזי ההצלחה היחסית נמוכים, בטח ביחס לאחוזי ההצלחה של התביעות הייצוגיות בארה"ב, היא בעובדה ששם יש חבר מושבעים, כלומר הציבור מחליט ואילו פה זה בידי השופט שלא בקלות יפסוק סכומי עתק כנגד חברה מסוימת."
כסיבה נוספת לאחוזי ההצלחה הנמוכים מציין יגור את מספר התביעות המוגשות. "יש זילות של התביעות הייצוגיות, עו"ד שומע על אירוע בחדשות וכמה שעות לאחר מכן כבר מוגשת התביעה הייצוגית. צריך להבחין בין תביעות ייצוגיות ראויות לבין אלו המוגשות באופן אינפלציוני, סיטונאי וללא מחשבה. הכמות הגדולה של התביעות מטשטשת את ההבחנה בין התביעות הראויות לבין אלו שמנצלות את הדבר הזה שנקרא תביעה ייצוגית".
"בתי המשפט לא נוהגים להטיל הוצאות כבדות על התובע הייצוגי, גם אם מדובר בתביעה חסרת בסיס. יש פחות מידי סיכון למגישי התביעות הייצוגיות."