מצמצמים את הסיכון בתיק: שיעור החשיפה של הציבור למניות נפל בדצמבר לשפל

סך ההשקעות של הציבור במניות בחודש דצמבר אומנם עלה ל-211.9 מיליארד אך שיעורו מתיק הנכסים ירד. בדצמבר חלה עלייה של 14.2 מיליארד שקל בשווי ההשקעה בקופות גמל
אריאל אטיאס |

רקע לפני סיומה של שנת 2008 המשיך הציבור הישראלי להקטין את שיעור החזקתו במניות בארץ ובעולם בעוד הוא הגדיל את השקעותיו במוצרים שקליים ובאגרות חוב לא צמודות באמצעות הפרשה לקופות גמל ומכשירי חיסכון המיועדות לכך.

מנתונים שמפרסם היום בנק ישראל לגבי תיק הנכסים של הציבור עולה, כי סך ההשקעות של הציבור במניות בחודש דצמבר אומנם עלה ל-211.9 מיליארד שקל מ-210.5 מיליארד שקלים בנובמבר, אך שיעור ההחזקה הכללי במניות הישראליות ירד מ-11.4% ל-11.2%, בעוד סך התיק עלה ב-37.7 מיליארד שקל.

כאשר בודקים את הרכב התיק הנכסים בהשקעה במניות בארץ ובחו"ל ניתן לראות כי הירידה בחשיפה למניות המשיכה לרדת בדצמבר מ-15.8% באוקטובר ל-14.3% בנובמבר ול-14% בדצמבר. נזכיר, כי רק בחודש דצמבר אשתקד עמד משקל המניות בתיק על 27.9%, אחרי שבאוקטובר נגע בשיא של 29.5%.

מהנתונים עוד עולה, כי חל גידול משמעותי בהשקעות של הציבור הישראלי בקופות גמל וקרנות פנסיה. בדצמבר חלה עלייה של 14.2 מיליארד שקל, זאת לאחר שלושה חודשים רצופים בהם חלה ירידה בסך החשיפה של המשקיעים לקופות הגמל, בסך מצטבר של 23.7 מיליארד שקל. ניתן לזקוף חלק מהעלייה לשינוי המגמה בשוק ההון - בחודשים ספטמבר-נובמבר נפלו שוקי המניות והאג"ח.

במקביל לעלייה בקופות הגמל חלה עלייה חדה גם באגרות חוב סחירות לא צמודות בסך 8.5 מיליארד שקל ועלייה בסך 4.1 מיליארד שקל באגרות חוב סחירות צמודות מדד.

בסיכום ארבעת החודשים הקשים של משבר הפיננסי בישראל נשחק תיק הנכסים שבידי הציבור בסכום עתק נטו של כ-204 מיליארד דולר, כאשר 218.8 מיליארד שקל נעלמו משווי המניות של ישראלים בארץ ובחו"ל. באותה התקופה, היתרות באמצעי התשלום הלא צמודים עלו ב-56.1 מיליארד שקל.

תיק הנכסים של הציבור אינו כולל את הממשלה, את בנק ישראל, את השקעות תושבי חוץ ואת הבנקים המסחריים והבנקים למשכנתאות. כמו כן, הנכסים בארץ אינם כוללים תעודות סל, תעודות פיקדון ואגרות חוב מובנות. מנגד, הוא כולל נכסים לא צמודים, כגון מזומן, חשבונות עו"ש, פיקדונות בנקאיים, אג"ח, נכסים צמודים ולא צמודים ומניות בארץ ובחו"ל.

תיק הנכסים של הציבור נתפס אצל חלק מהאנליסטים כמדד מוביל לגילוי התחתית בשוק המניות, שכן היסטורית ככול שיורדת החשיפה של הציבור למניות מתקרב השוק לנקודת השפל. כיום נמצא המדד בשפל של יותר מחמש שנים.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה