האנליסטים על אירופה: "ראשי הבנק המרכזי חלוקים בדעותיהם ומתקשים לפעול"
מרבית האנליסטים באירופה מטילים ספק ביכולות הבנק המרכזי של האיחוד האירופאי להשפיע באופן ניכר ולפתור את הבעיות הקיימות ביבשת. רבים מהם מאמינים כי חסרונו של משרד אוצר משותף יוצר קושי בהתמודות עם האתגר הכלכלי העצום המאיים על מדינות אירופה.
מדינות רבות בעולם החלו במסע רכישות אג"חים על מנת לעלות את היצע הכסף ולשחרר את הקיפאון בשוק האשראי. מספר לא מועט של אנליסטים באירופה מביעים חשש כי חוקי האיחוד האירופאי אשר אינם ברורים ומקשים על נגיד הבנק המרכזי לרכוש אגרות חוב ממשלתיות, עלולים להסב נזק נוסף לכלכלות האיחוד.
למרות שלטענת האנליסטים מדיניות חיתוכי הריבית בקושי מורגשת, הם בכל זאת מעריכים כי הבנק המרכזי באירופה יוריד את שיעור הריבית בחודש הבא לרמה של 1.5%, הרמה הנמוכה בהיסטוריה הקצרה של האיחוד.
יורגם מישלס, כלכלן בכיר מסיטיגרופ אמר לבלמוברג כי "הבעיה היא הם (חברי מועצת הבנק המרכזי) לא ממש יודעים מה לעשות בעתיד הקרוב. בנוסף, הם וודאי חלוקים מאוד בדעותיהם כיצד ובאילו כלים מותר להם להשתמש".
הכלכלן מדגיש כי קיים חשש מהחמרה נוספת בכלכלות אירופה בעקבות המצב הסבוך שבו נמצא הבנק המרכזי באירופה, מצב הדומה לדבריו לשיתוק. זאת בעוד בנקים מרכזיים אחרים וממשלות רבות פועלות שיא המרץ.
מישלס מתבסס בדבריו גם על ציטוטים מפיו של נגיד הבנק המרכזי באירופה, ז'אן קלוד טרישה, שאמר בתאריך ה-5 לפברואר כי "אנחנו חולקים השקפות עולם שונות" ,ותשעה ימים לאחר מכן שב ואמר: "שום החלטה עדיין לא התקבלה".
בתוך כך, גם המשקיע האגדי ג'ורג' סורוס התייחס לפני מספר ימים לנושא ואמר: "באיחוד האירופאי אין יישות המקבילה והמתנהלת בדומה למשרד האוצר. זוהי בעיה שכל 16 המדינות החברות באיחוד יצטרכו להתמודד עימה בקרוב מאוד, אבל אני לא חושב שאיחוד האירופאי יתפרק בעקבות כך".
חברת מועצת הבנק המרכזי, יאבס מרץ', התראיין לפיננשל טיימס ואמר כי "הסיבוכים הקיימים בכל הנוגע לאיחוד האירופאי הרבה יותר קשים ממה שאנשים סוברים. הבנק המרכזי אכן יכול לקנות אג"חים ממשלתיים - אבל של איזו מדינה בדיוק?!".