לאומי: "על אף האופטימיות, הכלכלה הריאלית צפויה להמשיך להיפגע"

בחטיבת המחקר של הבנק הדגישו כי "רמת הסיכון הכרוכה בהשקעה במניות עודנה גבוהה. התאוששות בשוק צפויה רק לקראת סוף 2009"
נועם הוד |

כבכל שבוע, כלכלני חטיבת המחקר בבנק לאומי התייסחו לאירועים הבולטים השבוע בשוק המניות בושק המט"ח ובזירת המאקרו כלכלה המקומית לאחר פרסום דו"ח קרן המטבע על ישראל.

"הפגיעה בכלכלה המקומית הינה מוגבלת בהיקפה"

ההתנתקות של המסחר בשוק המניות המקומי מהמגמה השלילית השולטת בשווקים מעבר לים נמשכה גם השבוע, וביתר שאת. כך, בעוד שבשווקי המניות בחו"ל התאפיין המסחר בירידות שערים חדות, זה המקומי התאפיין במגמה מעורבת.

איתנותו של השוק המקומי לוותה במהלך השבוע האחרון בירידה משמעותית במחזורי המסחר. אלה, עמדו בממוצע יומי על כ-950 מיליון שקלים בלבד, לעומת ממוצע של כ-1.4 מיליארד שקלים בשבוע שעבר וכ-1.05 מיליארד שקלים בממוצע מתחילת השנה.

כלכלני חטיבת המחקר של לאומי ציינו כי מתחילת השנה בולט השוק המקומי באיתנותו היחסית. את חלקה ניתן לייחס להערכות כי המשק הישראלי נכנס אל המשבר העולמי במצב טוב יחסית, וכי הפגיעה בכלכלה המקומית הינה מוגבלת בהיקפה. כלכלני הבנק ציינו כי תמיכה לכך ניתן היה למצוא בדו"ח שפרסמה השבוע קרן המטבע העולמית.

נזכיר כי לדעת הקרן, למרות שהמשבר בכלכלה הישראלית הינו מיובא, מדיניות כלכלית נכונה של הממשלה ובנק ישראל עשויה לסייע לה לצאת מהמשבר בקלות רבה יותר מאשר במדינות אחרות.

דווקא על רקע האופטימיות היחסית בשוק המקומי, בלאומי הדגישו כי "מדיווח של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שפורסם השבוע עולה תמונה עגומה. על פי הדיווח בין החודשים נובמבר 2008 לינואר 2009 חלה ירידה ביצוא הסחורות (למעט יהלומים) וביבוא הסחורות (למעט יהלומים, אניות ומטוסים וחומרי אנרגיה). נתונים אלו מצביעים כי על אף האופטייות, הכלכלה הריאלית נפגעה וצפויה להמשיך ולהיפגע".

כלכלני לאומי ממשיכים להעריך כי "חברות רבות נסחרות במחירים המשקפים ערך נמוך מערכן הכלכלי. יחד עם זאת, רמת הסיכון הכרוכה בהשקעה במניות עודנה גבוהה. התאוששות בשוק צפויה רק לקראת סוף 2009. לקוח בעל אופק השקעה ארוך טווח יוכל למצוא ניירות ערך במחירים מעניינים. אך אין השוק מתאים ללקוח שונא סיכון".

בסיכום שבועי עלו מדדי המעו"ף והתל-טק 15 בשיעור של כ-0.1% וכ-1.8% בהתאמה ואילו מדדי ת"א 75, הבנקים והנדל"ן 15 ירדו בכ-0.3%, כ-2.8% וכ-0.9% בהתאמה.

זירת המט"ח: "חוסר התיאבון לסיכון ימשיך לתמוך במטבע האמריקני"

השבוע התחזק הדולר מול השקל, בדומה למגמה בעולם. מעבר למגמה העולמית היו שני גורמים מקומיים מרכזיים שתמכו אף הם בעוצמתו של הדולר

בלאומי ציינו כי "העובדה שמדד המחירים לצרכן היה שלילי זו הפעם השלישית ברציפות מאפשרת לבנק המרכזי להמשיך במדיניותו המוניטרית המרחיבה. בתוך כך, צפוי בנק ישראל להפחית את הריבית המוניטרית המקומית ב- 0.5%-0.25% בתחילת השבוע הבא".

להערכת כלכלני הבנק, התחזקותו של הדולר בעולם השבוע נבעה גם מעליית מפלס החששות בקרב המשקיעים עקב הספקות לגבי מידת יעילותה של תוכנית החילוץ החדשה שהציג שר האוצר האמריקאי בשבוע שעבר. בלאומי הדגישו גם כי "הודעת סוכנות הדירוג מודי'ס כי היא עשויה להוריד את דירוגם של מספר בנקים הפועלים במזרח אירופה, לא הרגיעה את חששות המשקיעים ותרמה לעוצמת הדולר".

כלכלני הבנק גורסים כי: "סיום פוטנציאל הפחתת הריבית במשק האמריקאי יחזק את הדולר. כמו כן, המשך חוסר הוודאות הכלכלית בעולם וחוסר התיאבון לסיכון הנגזר מכך, ימשיכו לתמוך במטבע האמריקאי".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה