לפני שקונים קונצרני: 3 דברים קריטיים (ונייר אחד מומלץ)

מיכה צ'רניאק, מנכ"ל בית ההשקעות להבה, על התנהלות הציבור בעניין האג"ח הקונצרני
מיכה צ'רניאק |

אחרי שלושה חודשים של שקט, אחרי שנמכרו מרבית קרנות הנאמנות האג"חיות, סלי התל בונד ותיקי ההשקעות האג"חים, אחרי שכל הכספים הועברו לקרנות הכספיות ולפיקדונות ב 0% ריבית, היועצים בבנקים שניצבים ללא תשובה להעדר ריבית באפיקי ההשקעה האהובים עליהם וצברו קצת ביטחון מגל העליות האדיר ששטף את שוק האג"ח הקונצרני בחודשיים האחרונים (לא, זה לא טעות, זה קרה בדיוק כשהציבור סיים למכור את התיק שלו), עליות שנעו בין 14% בתל בונד 20 ועד ל 50% בקרנות אג"ח "זבל" (קרנות שהתשואה הפנימית שלהן הגיעה כבר למעל ל 50% בממוצע) מה שמכונה בישראל קרנות high yield .

הדרך החדשה לכניסה לשוק האג"ח, לפחות לפי הטלפונים והשאלות שאני מקבל מיועצים, היא רכישה ישירה של סדרות מסוימות של אג"ח בדירוג גבוה מאוד, ותשואה שנעה סביב 3.5%-4.5% צמוד מדד. מדובר על חברות כגון חברת חשמל, סלקום, פרטנר, בנקים וכו'. כמו כן, רכישה של תעודות סל תל – בונד 20. דבר זה נראה טבעי לאור ניסיון העבר של היועצים עם שוק האג"ח הקונצרני והרצון להציג ללקוח מקסימום ביטחון בהשקעה ותשואה גבוהה משמעותית מריבית 0% בפק"מ או בקרן השקלית.

פעילות זו הינה גם מרובת עמלות, מה שמגביר את פעילות ני"ע בסניף, שדוללה משמעותית בעקבות המפולת בשווקים. העמלות הינן מגוונת, החל מקניה/מכירה של ני"ע, עמלה על ריבית, פדיון חלקי וכמובן דמי שמירה. כל אלו, עשויים להפחית את התשואה הפנימית של תיק האג"ח אל מתחת ל 3%. נמוך אך כפי שבוודאי תסכימו, עדיף על אפס.

חשוב לי להאיר את תשומת לבכם למספר נקודות, לפני הרכישה הנ"ל, שלדעתי חשובות:

1. אג"ח הנרכשות, רובן צמודת מדד, מכיוון שהמדד צפוי להיות שלילי בחודשים הקרובים, ואולי אף בשנה כולה, התשואה האמיתית שאתם עשויים לקבל תרד. ולכן עצה פרקטית אחת - השתדלו לבצע את הרכישות לאחר ה 15 לחודש, עת פרסום המדד, כאשר סביר להניח אגרות החוב ירדו בשעריהן.

2. המח"מ הארוך - סביר להניח, שאחת מהסיבות שמחזירות אתכם בחזרה לשוק האג"ח הקונצרני זו המחשבה שבמקרה הגרוע מכול אתם תמתינו בסבלנות לפירעון סופי של אג"ח, גם אם זו תרד במהלך התקופה. רק חשוב לציין שאג"ח הללו במרביתן מסתיימים בעוד כ 6 שנים ויתכן, או סביר להניח, שתפגשו בשנים הללו באפיקי השקעה טובים יותר.

3. ההנחה כי אג"ח כלשהוא הינו בטוח – אין דבר כזה אג"ח בטוח, אחרי 2008 כולם כבר צריכים להבין זאת, ואם חברת חשמל מגייסת כסף בחו"ל בריבית של 9.5% אז מדוע שאתם תקנו ב 4%. לכל חברה יש סיכון מסוים, חייבים להבין אותו ולתמחר אותו.

ובשורה התחתונה, אני חוזר על דברים שרשמתי בכל הטורים שלי עד היום. אג"ח קונצרני זה עיסוק למקצוענים, אם אתם לא כאלו - חפשו אותו.

לא נוכל לסיים את הכתבה מבלי להסב את תשומת לבכם לאג"ח נוסף שצד את עינינו (הקרדיט, לאחד הקולגות שעזר לנו באיסוף המידע), ולדעתנו פרופיל הסיכון/סיכוי שלו הופך אותו לבר השקעה:

אוסיף אגח ה - חברת אוסיף עברה מהפכות רבות בשנה האחרונה. חברת הנדל"ן הוותיקה שנרכשה ע"י גאידמק לפני כשנה וחצי ונמכרה על ידו לפני מספר חודשים לאיש העסקים שלמה אייזנברג. סדרה ה', בהיקף החזר של 228 מיליון שקל כולל קרן וריבית צמוד למדד, הונפקה כנגד פרויקט אביב בג', פרויקט מגורים יוקרתי ברמת אביב, וכחלק מהנפקה זו הוסכם כי כל היתרה שתיוותר בידי החברה בגין כספיים או תשלומים שיתקבלו בגין הפרויקט (לאחר קיום מלוא ההתחייבויות לבנק פועלים), ישמשו לפירעון קרן וריבית למחזיקי האג"ח. נכון להיום יש בחשבון הבנק 111 מיליון שקל, כאשר החברה צופה תזרים מזומנים עתידי של 72 מיליון שקל. סה"כ 183 מיליון לפני מס, כאשר המס הצפוי הינו כ- 20 מיליון שקל. האג"ח נסחרת בתשואה של 30% ובמח"מ של 1.3 שנים כאשר ב 20.06.10 יש פדיון מלא של קרן פלוס ריבית.

לאור הנתונים הללו ולאור זאת שרוכש החברה, שלמה אייזנברג, לא קנה את החברה רק בשביל להביאה לחדלות פירעון, להערכתי למשקיעים המוכנים לקחת על עצמם סיכון מסוים, במינון קטן בהחלט זו אג"ח אטרקטיבית.

מאת: מיכה צ'רניאק, מנכ"ל בית ההשקעות להבה

* אין בסקירה זו משום המלצה לקנות או למכור את השוק או מניות ספציפיות.העושה זאת פועל על סמך שיקול דעתו בלבד.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה