התאחדות התעשיינים: בשנת 2009 יפוטרו כ-14 אלף איש מהענף, שיא הפיטורים באמצע 2009

נקודת האור: תחילת הייצוא של מפעל אינטל החדש בקריית גת תמתן משמעותית את עוצמת הנסיגה בייצוא התעשייתי הכולל
איריס בר טל |

בשנת 2008 צמחה תפוקת התעשייה בכ-6% בהשוואה לממוצע 2007, בהמשך למגמת הצמיחה מאז שנת 2004. בכך השלימה התעשייה בחמש השנים החולפות צמיחה מצטברת של 35% (כ-6% בממוצע לשנה). אולם באמצע שנת 2008 התהפכה מגמת הצמיחה אשר קיזזה את מרבית הצמיחה והיא חזרה לרמתה בסוףשנת 2007 ואולי אף למטה מכך- כך עולה מהסיכון השנתי של התאחדות התעשיינים.

יחד עם זאת, אף כי בסיכום שנת 2008 כולה מתקבלת תמונה של צמיחה מואצת בתעשייה, ניתוח מעמיק של ההתפתחויות מגלה כי כ-73% מצמיחה זו נגזרו מענף הכימיה (בעיקר תרופות), שצמח בכ-29%, בעוד שאר ענפי התעשייה האטו את קצב צמיחתם לכ 1.5% (לעומת כ-6% בשנת 2007).

ומה צפוי בהמשך? "על פי תחזיותינו, שנת 2009 הולכת להיות שנת מפנה, בה תצטמצם התעשייה בכ-5% וצמצום זה יגרור פיטורים ישירים של 14,000 עובדים", מצצינים בהתאחדות ומציינים כי בניגוד לשנים האחרונות, בהם הוביל המגזר העסקי את הצמיחה, שנת 2009 תחייב פעילות פיסקאלית ומוניטארית יצירתית ואמיצה במטרה למזער את נזקי המשבר הכלכלי יוצא הדופן.

"להערכתנו בניכוי השפעת אינטל צפויה נסיגה חדה עוד יותר בתפוקת התעשייה, של כ-6% לפחות. נסיגה זו החלה למעשה כבר באמצע 2008 ותימשך, להערכתנו, במהלך רוב השנה הקרובה ותיגזר בעיקרה מירידה חדה בביקושים בארץ ובחו"ל", מציינים כלכלני התאחדות התעשיינים.

עוד מעריכים בהתאחדות התעשיינים כי הנסיגה בפעילות הכלכלית צפויה להקיף את מרבית ענפי התעשייה, ותבוא לידי ביטוי בעוצמה חזקה במיוחד בענפים עתירי הייצוא, אשר סבלו בשנתיים החולפות משחיקה ניכרת בכושר התחרות, וכעת נאלצים להתמודד עם ירידה דרמטית בביקושים.

ענפים עמידים יותר למיתון הם אלו שמספקים מוצרים עם ביקוש קשיח יחסית כגון מוצרי מזון בסיסיים, תרופות תעשיות ביטחוניות וכדומה. ענפים אלו צפויים אמנם לספוג האטה בביקושים, אך כנראה שלא יגיעו לכדי ירידה ממשית.

"למרות הסערה בכלכלה הגלובלית, צפוי הייצוא התעשייתי בשנה הקרובה לרשום נסיגה של 2.5%-3% בלבד. נסיגה זו אינה משקפת את עומק הנסיגה האמיתי של סקטור הייצוא, שכן התפתחות סך היצוא התעשייתי בשנת 2009 תושפע בחלקה הגדול מתחילת הייצוא של מפעל אינטל החדש (fab 28), אשר תמתן משמעותית את עוצמת הנסיגה ביצוא התעשייתי הכולל"

להערכת התעשיינים, בניכוי השפעת אינטל, צפוי הייצוא התעשייתי לרשום נסיגה ריאלית חדה ביותר, של כ-6%, זאת על רקע הצפי לנסיגה בהיקפי הסחר העולמי של סחורות ולאור השחיקה המתמשכת בכושר התחרות של הייצוא הישראלי. כך, צפוי היקף היצוא התעשייתי לעמוד בשנת 2009 על כ-38.5 מיליארד דולר.

"הנסיגה בפעילות התעשייתית צפויה להביא לירידה דרמטית במספר המועסקים בתעשייה. מגמת פיטורי העובדים, אשר החלה באמצע 2008, תתעצם במהלך השנה הקרובה ותגיעה לשיאה באמצע 2009. פיטורי העובדים יקיפו, להערכתנו, את מרבית ענפי התעשייה מהתעשיות המסורתיות ועד להיי-טק. בהתאם, יהיה גם חתך המפוטרים מגוון ביותר- מפועלי ייצור ועד למנהלים", מעריכים בהתאחדות התעשיינים. קצב פיטורי העובדים צפוי להגיע בשנת 2009 לכ-4%, דהיינו פיטורים של כ- 14,000 איש וירידת מצבת העובדים בתעשייה לכ-348 אלף איש. קצב פיטורי העובדים הצפוי הינו מתון יחסית לקצב נסיגת התפוקה, זאת מאחר וסביר להניח שלמרות הירידה החדה בביקושים יימנעו מרבית המעסיקים, לפחות בשלבים הראשונים, מלפטר עובדי מפתח, עובדים שזמן הכשרתם ממושך או עובדים בעלי ערך מוסף גבוה במיוחד.

בהתאם לכך, צפוי פריון העבודה בתעשייה לרדת בשנת 2009 בכ-2% ובהתאם צפוי גם השכר הממוצע למשרת שכיר בתעשייה לרדת ריאלית בשיעור דומה (בניכוי מדד המחירים לצרכן).

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה