יש יוקרה ויש יוקרה: "נוצרו פערים בין מחירי דירות במגדלים לבין המבנים לשימור"

פעילים בענף מציינים כי עד כה משבר הנדל"ן פסח על המבנים לשימור
איריס בר טל |

לצד מגדלי היוקרה בתל-אביב, שספגו בחודשים האחרונים ירידות מחירים בשיעור של כ-15 עד 20 אחוזים, קיים ב"עיר הלבנה", שוק יוקרה נוסף, שנראה לעת עתה חסין בפני המשבר, בין השאר בשל מיעוט העסקאות (כ-3 עד 4 בשנה) - שוק המבנים לשימור.

"פגיעת המשבר ב"יוקרה הסטנדרטית" גדולה יותר מאשר ביוקרה הייחודית כמו של המבנים לשימור, שכן בתמחור שלהם, בנוסף לקריטריון של המיקום, קיימים גם הקריטריונים של הערך ההיסטורי והארכיטקטוני, כך מציין המעצב גד הלפרין, בעל סטודיו גד, הפועל למעלה מ-20 שנה בישראל ובחו"ל.

לדברי הלפרין, נוצרו לאחרונה פערים גדולים בין מחירי דירות יוקרה במגדלים לבין דירות במבנים לשימור בשל נדירותם הרבה. להערכתו, בראייה לטווח ארוך, מדובר להערכתו בהשקעה כדאית, שכן מדובר במבנים נדירים גם בראייה עולמית, המרכזים עניין בארץ ובעולם, לא רק מטעמי ציונות אלא גם מטעמי אמנות, ולא רק בקרב יהודים.

הלפרין מציין כי בעיר דסאו שבגרמניה, שבה צמחה אסכולת הבאוהאוס יש מאות בודדות של מבנים לשימור, בעוד שבת"א הוכרזו כ-1140 מבנים לשימור, מתוכם כ-500 מבני באוהאוס.

"השווי של דירה לשימור לא נקבע לפי מחיר למ"ר, אלא לפי ערך הבניין לאחר השימור", מציין הלפרין, ומביא כדוגמא דירת פנטהאוז ברחוב מזא"ה 12, שהוערכה לפני חודש על ידי שמאי בכ-2 מיליון שקלים, בעוד המוכר נוקב כיום במחיר של כ-4 מיליון שקלים.

יחד עם זאת, מדגיש הלפרין כי לצד הפוטנציאל הרב ברכישת דירה או מבנה המיועדים לשימור, קיימים בכך גם גורמי סיכון כמו זמן רב שיעבור עד לקבלת היתרי בנייה וכן השהייה או ביטול השימור מצד הקבלן עקב עלויות הגבוהות בהרבה מהמתוכנן ( אפילו פי ארבעה).

על פוטנציאל הרווח הגלום בבניין לשימור ניתן ללמוד גם מממכירת בית לוין ברחוב רוטשילד 29, שלפני שיפוצו לפני כ-8 שנים הוערך בכמיליון דולר, ואילו לאחר השימור לפני כשנה וחצי נמכר על ידי אקירוב בכ-8.6 מיליון דולר.

מאיר מנחם, מבעלי תיווך נאות שירן, מתייחס למכירה ואומר: "הזמן עשה את שלו". לדבריו, מאז שנת 2003, עם הכרת אונסק"ו בעיר הלבנה של ת"א כאתר מורשת בינלאומי, הפכו המבנים לשימור למבוקשים מאוד. לדבריו, מהשוואה שנעשתה על ידי נאות שירן לפני כשנה, עלה כי מחיר ממוצע של מבנה לשימור בארץ עמד על כ-6000 אירו למ"ר, בעוד שבפריז המחיר הממוצע עמד על כ-20 אלף אירו.

גם מאיר מציין כי בשוק המבנים לשימור, בניגוד לשוק היוקרה לא נרשמו עד כה ירידות מחירים בעקבות משבר הנדל"ן. כך למשל, לפני כחודש מכרה משפחת קרסו, בניין לשימור, המוכר כבית לודזיה ההיסטורי ברחוב רוטשילד, תמורת 28 מיליון שקלים, מחיר המשקף כ-25 אלף שקלים למ"ר (לפני השיפוץ)-בהתאם למחירים טרום המשבר. עוד הוא מציין, כי עלות בנייה ושימור נעה סביב 3000 דולר למ"ר, והמחיר הסופי נע סביב 6000 עד 7000 דולר למ"ר, ובמבנים מיוחדים מאוד אף יכול להגיע ל-10 אלפים דולר למ"ר.

להערכת מאיר, אם שוק הנדל"ן יתאושש בסוף שנת 2009 או תחילת שנת 2010, אותותיו לא יבואו לידי ביטוי בשוק המבנים לשימור. "עד היום רוב המבנים לשימור שריכזו עניין היו המבנים ברחוב רוטשילד, אולם עדיין נשארו נכסים לשימור באזור רחוב אלנבי וגם ברחובות צדדים באזור נחלת בנימין", מציין מנחם.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה