רו"ח ארז עיני: "ללא תמריצי ממשלה ההשקעה בתעשייה בישראל אינה כדאית"

לדברי עיני, השותף באשכול המסים ב-BDO זיו-האפט, היקפי הפעילות בתעשייה המסורתית עלולים להצטצמם במהירות בשנים הקרובות
איריס בר טל |

"ללא תמריצי ממשלה ההשקעה בתעשייה בישראל אינה כדאית והיקפי הפעילות בענף יצטמצמו במהירות בשנים הקרובות", אומר רו"ח ארז עיני, שותף באשכול המסים ב-BDO זיו-האפט ומי שכיהן כמנהל מחלקת תמריצים ברשות המסים.

לדבריו, אם משרד האוצר לא יאמץ כלים אשר יאפשרו למשקיעים בתעשייה להקטין את הסיכון ולהגדיל את התשואה, היקפי הפעילות התעשייתית בתחומי התעשייה בכלל ובתעשייה המסורתית בפרט, ילכו ויצטמצמו במהירות בשנים הקרובות.

רו"ח עיני אמר את הדברים לקראת כנס סוף שנת המס שעורכת BDO זיו האפט בנושא המשבר כמנוף מיסוי, והוסיף כי ,המשבר בכלכלה הפיננסית ממחיש, יותר מכל, את חשיבותה של התעשייה, או כפי שנהוג לכנותה כיום'הכלכלה הריאלית. באופן עקבי ומזה שנים רבות, משרד האוצר מתייחס לכלכלה הריאלית כמובנת מאליה.

"בעוד שבכל העולם, ממשלות עושות מאמצים כבירים כדי לעודד את התעשייה המקומית, במדינת ישראל התמריצים לתעשייה הולכים ונשחקים עם השנים. התעשייה הישראלית מתמודדת, למעשה, עם מציאות כלכלית כמעט בלתי אפשרית. מחד, שחיקה משמעותית בתמריצים הממשלתיים, ומאידך, עלויות בירוקרטיות גבוהות (דיני עבודה, דיני איכות סביבה וכו') המשתלבות "היטב" עם תחרות קשה ביותר בשוקי חו"ל".

"מי שחושב שלהיות תעשיין זה קל, טועה, ומי שחושב שלהיות תעשיין בישראל זה קל, טועה שבעתיים. הקשיים איתם מתמודדים התעשיינים בישראל הם רבים. בגלל גודלו של השוק הישראלי, תעשיינים נדרשים לייצא את תוצרתם כדי להרוויח. הקשיים הכרוכים בשיווק מחוץ לישראל גדולים: תחרות קשה בשווקים, חסמים בירוקרטיים בשוקי חו"ל (רישוי וכו') ועלויות שיווק גבוהות. כל זאת, בנוסף לקשיים אחרים הנובעים מהפעילות בישראל": עלויות בירוקרטיות גבוהות, עלויות שכר גבוהות, קשיים הנובעים ממצב ביטחוני רעוע וכדומה.

בכנס יציג רו"ח עיני את הפעולות שעל משרד האוצר ועל משרד התמ"ת לבצע לאלתר על מנת לשפר באופן מיידי את מצב התעשייה בישראל, ולצמצם את השפעת המשבר העולמי על המשק הישראלי: ראשית, הגדלת תקציב מענקי ההשקעות של מרכז ההשקעות במשרד התמ"ת בשנה הנוכחית ובשנים 2009 ו-2010. הגדלת תקציב המענקים, תוך חלוקתו בצורה מבוקרת, עשויה להשפיע באופן מיידי על היקף ההשקעות בתחומי התעשייה השונים במשק.

שנית, הפחתת שיעור המס בחוק לעידוד השקעות הון במסלולי המס והמענקים. שיעור מס החברות הקבוע בחוק הוא גבוה מדי ביחס לשיעור מס החברות הנהוג בעולם למגזר התעשייתי. לטענתו יש להפחית את שיעורי המס לאלתר, ובהתאם, לשפר את שיעורי התשואה של המשקיע.

שלישית, הגדלה משמעותית של תקציבי המדען הראשי בשנים 2009 ו-2010, בדומה להגדלה שבוצעה השנה. הגדלת תקציבי המדען הראשי תביא להאצת הפעילות בתעשיית ההייטק ולשיפור היתרון התחרותי של היצרנים הישראליים אל מול מתחריהם בחו"ל. רביעית, אימוץ תוכנית לעידוד התחדשות טכנולוגית בתעשייה המסורתית. על משרד האוצר להעניק תמריצים, מענקים, פחת מואץ, ושיעורי מס מופחתים למפעלים בתחום התעשייה המסורתית המסבים את קווי הייצור שלהם לקווי יצור חדישים.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה