גידול חד בהיקף נזקי הטבע בישראל: היקף נזקי הטבע שנגרמו לחקלאים בענפי החקלאות השונים עומד על כ-650 מיליון שקל
היקף נזקי הטבע שנגרמו לענפי החקלאות השונים בשנה האחרונה עומד על כ- 650 מיליון שקל. כך עולה מסיכום שנת השמיטה שהוציאה חברת הביטוח קנט – המבטחת נזקי טבע בחקלאות. שנת השמיטה שהחלה בראש השנה שעבר, תסתיים בשבוע הבא. מהסיכום עולה כי מדובר בגידול חד של מאות אחוזים בהיקף נזקי הטבע בחקלאות השנה לעומת השנה הקודמת. מהסיכום עולה כי מרבית הנזקים לחקלאות נגרמו כתוצאה מהקרה החריפה שהתרחשה בחודש ינואר ואשר פגעה בקשת רחבה של גידולים. גובה הנזקים הכולל לחקלאות בשנה המסתיימת בשבוע הבא גבוה בכ- 400% מהיקף נזקי הטבע הממוצע לחקלאים בשנים קודמות.
מהדו"ח המסכם את שנת השמיטה עולה כי הקרה שפקדה את ישראל בחודש ינואר, גרמה לנזקים כבדים לגידולים החקלאיים ובכללם ירקות וצמחי נוי, פירות ופרי הדר וכן לפגיעה בענף המדגה כאשר הנזק העיקרי נגרם לדגי האמנון. מעבר לסכום המוערך של 650 מליון ₪, קיים נזק מתמשך שעדיין קשה לאומדו וזאת כתוצאה מהבצורת המתמשכת. בצורת זו גרמה נזק משמעותי נוסף לחקלאות, נזק שעדיין קשה להעריך במלואו בשלב זה. הנזק כתוצאה מהבצורת בא לידי ביטוי באובדן יכולת החקלאים להמשיך ולייצר באותם היקפי הייצור להם היו רגילים בשנים האחרונות (בשל צמצום באספקת מים) ובחלק מהמקרים ייבשו החקלאים מטעים והפחיתו את היקפי שטחי הגידול שלהם.
מסיכום השנה של קנט עולה כי עיקר הנזקים מפגעי הטבע לחקלאות שנגרמו במהלך השנה, היה בתחום גידולי הירקות, שספגו את עיקר הנזק: כ-160,000 דונם של ירקות ניזוקו השנה והיקף הנזק למגדלי הירקות מוערך בכ- 250 מליון ₪ הנזקים נגרמו לענף תפוחי האדמה, הפלפל והעגבניות. צמחי הנוי ניזוקו השנה בהיקף העומד על כ- 150 מליון ₪, כשעיקר הפגיעה הייתה בגידולים ירוקים, גיפסנית ופרחי שעווה. ענף הפירות ניזוק בהיקף כולל של כ-140 מליון ₪.
כמו כן, גידולי ההדרים ניזוקו בהיקף של כ – 30 מיליון ₪, כאשר עיקר הנזק היה במטעי הלימונים ובזני הקליפים. בתחום גידולי בעלי החיים - בענף המדגה מוערך הנזק בכ- 35 מליון ₪. בנוסף ניזוקו ענפי חקלאות נוספים בהיקפים ממוצעים כמו בכל שנה. שאר הנזק נגרם לענפים אחרים. מנכ"ל קנט, דודי גינזבורג: "השנה האחרונה הוכיחה כי לא ניתן לאמוד מראש את היקף הנזקים הצפוי כתוצאה מנזקי טבע ועם המשך תופעת התחממות כדור הארץ, אנו צפויים לשינויים קיצוניים במזג האוויר על כל המשתמע מכך לתחום החקלאות. היקף הנזקים בשנה האחרונה, מחייב עדכון של פרמיית הביטוח". לדברי גינזבורג, עדכון הפרמיות מחייב מעורבות גבוהה יותר של הממשלה כמקובל בעולם. "קנט פועלת מול גורמי הממשל הרלוונטיים על מנת להעלות בשנה הבאה את תמיכת הממשלה בפרמיות הביטוח מרמה של 35% לרמה של 50%, כפי שהיה בעבר".