הקו החי ב-Bizportal: אמיר איל מאינפיניטי עונה לשאלות הגולשים
המשבר בשוק ההון רושם בימים האחרונים שלב נוסף עם קריסתו של ליהמן ברדרס, מכירתו של מריל לינץ' והקשיים אליה נקלעה ענקית הביטוח, חברת AIG. המדדים בוול סטריט רשמו אתמול ירידות שערים של 4.5% ובתל אביב נושק היום המעו"ף לרמה של 900 נקודות.
החרפת המשבר והירידות החדות בשוקי העולם מעלות שאלות קשות - מה בין המשבר לבין כספו של האזרח הקטן? כיצד ניתן לדעת את מידת החשיפה של קופות הגמל שלנו למשבר? מה המשמעות של המשבר בעבור הדולר? מה המשמשעות של חשיפת הבנקים לליהמן ברדרס? ושאלות נוספות? לאן כדאי להזיז היום את הכסף ואם בכלל כדאי?
אמיר איל, יו"ר ומייסד בית ההשקעות אינפיניטי, עונה כעת לשאלות הגולשים ב"קו החי של Bizportal".
מה לדעתך הכיוון של מניות הבנקים שלא נחשפו לבנק שפשט רגל? לדוגמא בנק דיסקונט?
אם תיווצר בעיה במערכת הבנקאית בארץ, כנראה שרוב הבנקים יסבלו ממנה וזה לא יהיה דבר ייחודי לבנק אחד או שניים אלא ישפיע על כלל המערכת .
בתי השקעות ואנליסטים בכירים לא הורידו לו את ההמלצה וכנראה שבגלל המגמה הכללית הוא יורד? בהמשך לתשובה הקודמת יש מתאם חיובי בין התנהגות המניות של הבנקים. עם זאת, בטווח הארוך יכולה להיווצר דיפרנציאליות בהתנהגות המניות של הבנקים השונים .
מבחינת החוזים העתידיים, הם משקפים פתיחה חיובית בנאסד"ק. יכול להיות שהיום זה תיקון ליומיים הקשים שחלפו והירידות המסיביות כרגע במחזורים גדולים הם העדר? החוזים על הנאסד"ק לא משקפים בהכרח את תוצאות סוף יום המסחר, אלא, את ציפיות המשקיעים בטרם נפתח המסחר. יש לזכור, שבמהלך המסחר מתפרסמים נתונים רלוונטיים נוספים למשל היום החלטת הריבית בארה"ב.
יש לי מניות של בנק לאומי מה לעשות?
אנחנו לא נותנים המלצות על ניירות ספציפיים. יש מס' נתונים רב שמופיע בדוחות הבנק ושהבנק הוציא לבורסה, יש לשקלל את הנתונים ולקבל החלטה בהתאם.
תיק המניות שלי מורכב ממניות נדלן: אפריקה,אלביט הדמיה,דלק נדלן בנוסף דלק קבוצה,אל-על,נייס,סרגון,רבוע כחול מאז מהלך הירידות התיק ספג הפסדים של כ-55 אחוז. עד עכשיו לא מכרתי ולא יצאתי אלא המתנתי שיגיע השינוי. השאלה היא האם למרות ההפסדים שגם כספית הם כבדים עבורי כדאי לצאת בימים של עלייה או להמשיך ולהישאר בראייה לטווח ארוך אפילו שנה
לגבי השקעה במניות , יש לבדוק את הנתונים הכלכליים של החברה בה אנו בוחרים להשקיע . החלטה כלכלית לגבי הישארות , קנייה או מכירה צריכה להיעשות בהתאם לנתונים הכלכליים של החברה .על כן , אני ממליץ לך לבדוק היטב את החברות בהן אתה משקיע . השקעה במניות דורשת מלבד מיומנות ומקצועיות ולעיתים אורך רוח וסבלנות.
האם יש מידע לגבי המנהלים בפועל של הבנק מה ניסיונם ומה היקף המחיקות שעוד צפוי? האם המניה של בנק הפועלים נסחרת במחיר הוגן הוא שכבר נסחרת מתחת להון העצמי האם יש סכנת קריסה ממשית של בנק בישראל ואם הכסף מבוטח במקרה שנמצא בפיקדון או במק"מ?
הבנקים מבצעים מחיקות בגין ההשקעות שלהם בנכסים בעיתיים . כרגע לא נראה שיש סכנה לפשיטת רגל של בנק בישראל . מחיר מנית בנק פועלים משקף את השווי שהמשקיעים נותנים להון העצמי של הבנק. בארץ אין באופן פורמאלי ביטוח פיקדונות , אולם עד היום הממשלה עמדה מאחורי התחייבויות של בנקים שקרסו .
אני רואה את השוק לא כתנודתי אלא שוק יורד החל מאוגוסט 2007 . נוסיף לכך את מדיניות הנגד שלנו האם לא כדאי להגדיל חשיפה לאג"ח צמוד ? (לתקופה של לפחות 7-8 חודשים). האם השקעה באג"ח צמוד יכולה להיפגע עם נפילתו של הבנק בארה"ב?
החלטה בהשקעה באג"ח צמודה נגזרת משיקולי מבנה תיק השקעות. אג"ח צמודה אינה קשורה באופן ישיר בנפילה של בנק בארה"ב ,אלא לחברה שהנפיקה אותה או למדינה . השקעה באג"ח צמודה נותנת הגנה מפני אינפלציה והתשואה עליה נגזרת מכך ומדרוג המנפיק שלה .
דיברו על המשבר שמגיע מארה"ב ויפגע בנו משמעותית האם כדאי להשקיע כרגע את הכסף במק"מים? מכיוון שאפילו הממשלתיות יפגעו?
תשובה: מ.ק.מ. הוא אכן ההשקעה סולידית ביותר אשר המנפיק שלו הוא ממשלת ישראל באמצעות בנק ישראל. אם יש חשש מחדלות פרעון נייר ממשלתי הוא תמיד מפלט בטוח. יחד עם, את המ.ק.מ. הוא ני"ע שאינו צמוד למדד ואינו מגן מפני אינפלציה
בבוקר 16.9.08 שאלתי פקיד ממפקח הבנקים במידה ורכשתי מקמ בסכום 1000000 שח והבנק קרס האם אני אקבל את מלוא התמורה מבנק ישראל? תשובתו שהמקמ רשום על שמי אבל לקבל את התמורה המפרק יחליט כמה אקבל איך ומתי ואם בכלל. אני מודאג מהתשובה. תשובה: יש לחדד שהנייר מונפק ע"י בנק ישראל ובמסלקת הבורסה הוא אכן רשום על שם המשקיע שרכש אותו. אם חלילה יקרוס בנק, יתכן ויהיה עיכוב של מספר ימים על רקע טכני בירוקראטי אך לא מעבר לכך.
אני מושקע בבורסה...לא בסכום גדול בהרבה מחמישים אלף ש"ח, הצרה היא שבשלושת החודשים האחרונים...כמו כולם...הפסדתי 25 אחוז. מה לעשות?? להיות כמו העדר...אני לא!!!!!!!!! לא אוציא את הכסף בחמש שש שנים הקרובות. מצד שני כל יום נופל בעוד כמה אחוזים. אז מה עושים??? תשובה: אם ההשקעה שלך היא בחברה בעלת נתונים טובים להשקעה ולאחר שבדקת את כל הנתונים הרלוונטיים, לפני השקעה במניות, עליך להמתין בסבלנות. בטווח הארוך הכלכלה מנצחת ומניות של עסקים טובים המנוהלים טוב מניבות תשואות חיוביות לאורך זמן.
אני מבקש לדעת מה גודל הנזקים שיווצרו לקופות הקה"ל שלנו, כעצמאי אני מאוד מוטרד כיוון שכל שנה אני מפקיד סכומים לא מבוטלים והפסדים כנראה יהיו גדולים. האם ניתן להקטין את ההפסדים במגוון אפשרויות?
תשובה: קרנות השלמות הן גם השקעה לטווח ארוך. אנו לא ממליצים לשבור תכניות ולא לעשות מדידה כרגע של התוצאות, אלא מדידה של תוצאות לאורך זמן. בהסתכלות רב שנתית נראה כי התוצאות לא יפגעו באופן דרמטי. לעמיתי קרנות ההשתלמות קיימת אפשרות לעבור בין מסלולי השקעה. באינפיניטי למשל, העמית יכול קבוע את תמהיל ההשקעות שלו בין האפיק המנייתי לבין האפיק הסולידי ע"י שילוב בין שני מסלולי גמל טהורים (מניות/אג"ח) הניתן לעדכון בכל עת.
לאור הטלטלות האחרונות האם כדאי להזיז את פריסת תיק ההשקעות שלי או להשאירו כמו שהוא כרגע?
תשובה: תקופה של טלטלות, באופן עקרוני, אינה זמן ראוי לקבל החלטות אסטרטגיות בנוגע ל ניהול השקעות. יחד עם זאת התקופה האחרונה אכן מאופיינת ברמת תנודתיות גבוהה מאוד ועל המשקיע לנהוג בזהירות ולהשתדל לשמור על מבנה תיק ברמת סיכון המתאימה לו.
מה משמעות המשבר לגבי הדולר?
תשובה: המשבר בשוק ההון ובכלכלה האמריקאית עשויים בהסתברות גבוהה יחסית להוביל לרמת ריבית נמוכה יחסית של הדולר. יש אינטרס אמריקאי לשמור על דולר נמוך לצורך טיפול במאזן הסחר ומתן אשראי זול לסקטור העסקי ובכלל בתקופה של מחנק נזילות.
האם זה הזמן להקטין חשיפה למניות או שעדיף פשוט לא לעשות כלום?
תשובה: בימים אלה "לא לעשות כלום" זה לא כל כך פשוט. במידה והאחזקה היא במניות אשר התוצאות העסקיות שלהן נראות טובות ויציבות, קל יותר לשמור על ההשקעה מאחר והיא תניב תשואה חיובית בעתיד. לפני כל ביצוע השקעה יש לבחון את כל נתוני החברה לעומקם ועל סמך זה לקבל החלטות.
5. לאיזה אפיקים אפשר לעבור ומאיזה אפיקים יש להיזהר אם רוצים לצאת ממניות?
תשובה: הדבר תלוי באופק ההשקעה וברמת הסיכון של המשקיע. קיים טווח אפשרויות החל מאפיקים שקליים קצרים ועד איגרות חוב קונצרניות. עליך להחליט מהי רמת הסיכון התואמת את טווח ההשקעות והיעדים הפיננסים שלך ובהתאם לזה יש לחלק את התיק.