מהלך דרמטי בארה"ב: פרדי-מק ופאני-מיי יולאמו והממשל יזרים עד 200 מיליארד ד' תמורת מניות

התהליך יכלול 4 שלבים, כולל רכישת תיק ה-MBS שלהן. המנכ"לים הכושלים פוטרו. ברננקי: "מגבה את פולסון"
אריאל אטיאס |

לאחר סוף שבוע ארוך של דיווחים בתקשרות האמריקנית, שר האוצר האמריקני והפדרל ריזרב הכריזו כעת על תכנית רשמית להלאמת ענקיות המשכנתאות פאני-מיי ופרדי-מק, האחראיות למחצית משוק המשכנתאות האמריקני שהיקפו נאמד ב-13 טריליון דולר. משרד האוצר, בתמיכה ה'פד', הציג תכנית הכוללת 4 שלבים אשר נועדו לסייע לפרדי ופאני, לייצב את השווקים ולהבטיח המשך מתן משכנתאות למיליוני אמריקנים.

המנכ"לים של שתי החברות הכושלות פוטרו לאלתר, אך הם יעזרו למחליפיהם במהלך ההלאמה. הרב אליסון ימונה למנכ"ל פאני-מיי ודייוויד מופט, סמנכ"ל הכספים של בנק US בנקורפ ימונה למנכ"ל פרדי-מק.

לא סתם הלאמה

הצעד הראשון של משרד האוצר הוא, כאמור, הלאמת פרדי ופאני. צעד נוסף עליו הודיע משרד האוצר הוא חתימה על הסכמים עם פאני ופרדי במסגרתם האוצר ינהל את החברות, וזאת על מנת לשמור על יציבות בשווקים ולשמר את ערכן של אגרות החוב של החברות - בשורה מעודדת לבעלי החוב שלהן.(כולל הבנקים הישראלים לאומי ודיסקונט).

משרד האוצר האמריקני ירכוש עד 100 מיליארד דולר ממניות מועדפות בכל אחת מהחברות, ע"פ הצורך כדי לשמור על מאזן חיובי (סך הנכסים מינוס סך ההתחייבויות). תחת התוכנית, האוצר ירכוש במהלך הימים הקרובים 1 מיליארד דולר תמורת מניות מועדפות של החברות בעסקה הכוללת חבילת אופציות לרכישת עד 79.9% מפאני ופרדי. הממשלה תקבל ריבית שנתית בשיעור של 10% על ההשקעות המוקדמות.

כתנאי לעסקה, פאני ופרדי יפחיתו את חשיפתם למשכנתאות למני"ע מגובות בהלוואות לבתים. הפורטפוליו "לא יעלה על 850 מיליארד דולר נכון ל-31 בדצמבר, 2009, ויפחת ב-10% בשנה עד אשר יגיע ל-250 מיליארד דולר", נכתב בהודעת משרד האוצר.

בנוסף, המהלך נועד לתמוך בשוק המשכנתאות כולו, ע"י הבעת אמון במשקיעים בניירות ערך מגובי משכנתאות. "ההסכמים הללו הם יותר יעילים מהזרקת הון חד-פעמית", נמסר ממשרד האוצר האמריקני.

במסגרת הצעד השלישי בתכנית, משרד האוצר יקים יישות פיננסית חדשה שכל מהותה לדאוג למתן אשראי שוטף לפרדי ופאני ול-12 בנקים פדראלים נוספים עד סוף 2009. "פרדי-מק ופאני-מיי הם מוסדות מיוחדים", אמר שר האוצר האמריקני, הנרי פולסון. "הם פועלים אך ורק בשוק המשכנתאות ולכן הם חשופים יותר למצוקה הפיננסית ולמשבר בשוק הדיור. מקורות הנזילות שלהם דלילים מאוד בהשוואה למוסדות אחרים".

השלב הרביעי בתכנית מכוון ישירות לשווקים הפיננסים: על מנת לתמוך בהמשך מתן המשכנתאות למיליוני אמריקנים, משרד האוצר החליט לרכוש את תיק ה-MBS (ני"ע מגובים משכנתאות) של פרדי ופאני בשוק הפתוח, תיק אשר הידרדר בעקבות המשבר בשוק הדיור.

מה יקרה עם בעלי המניות?

יש יותר מ-5 טריליון דולר של חובות וני"ע שהונפקו ע"י פאני ופרדי המוחזקים ע"י בנקים מרכזיים ומשקיעים שונים ברחבי העולם. "כשל בכל אחד מהם היה גורר סערה בשווקים הפיננסים המקומיים (בארה"ב) וברחבי הגלוב", אמר פולסון.

הפגיעה במניות הרגילות והמועדפות של החברה, שהתרסקו בערכן במהלך השנה האחרונה, תלויה בעיקר בתגובת המשקיעים להכרזת פולסון, כי הם חייבים תחילה לספוג את עלות ההפסדים הנוספים.

הפדרל ריזרב ורגולטורים מהמערכת הבנקאות אמרו בהצהרה משותפת שפורסמה במקביל, כי "למספר מוגבל של משקיעים קטנים" יש החזקות משמעותיות במניות הרגילות והמועדפות של פאני ופרדי, והרגולטורים "מוכנים לעבוד יחד עם המוסדיים על מנת לפתח תוכניות לשיקום ההון העצמי שלהם".

מהודעת משרד האוצר ניתן להניח, כי מניות החברות ימשיכו להיסחר בבורסה אך בעליהם לא יהיו זכאים לחלוקת דיבידנדים, שבכל אופן הופסקה רשמית. כמו כן, לבעלי המניות לא יהיו זכויות הצבעה עד אשר שליטת הממשלה בחברות תופסק. ברננקי מגבה

"אני מעודד בתוקף לשים את פרדי-מק ופאני-מיי תחת אפוטרופסות ומגבה את הפעולה של שר האוצר האמריקני, הנרי פולסון, שנועדה להבטיח את חוסנן הפיננסי של שתי החברות", אמר יו"ר הפדרל ריזרב, בן ברננקי. "הצעדים ההכרחיים הלו יתרמו לחזק את שוק הדיור האמריקני ויעודדו יציבות בשווקים הפיננסים. אני מגבה גם את תכנית משרד האוצר לרכוש ני"ע מגובים משכנתאות, מהלך אשר יהווה תמיכה חשובה לשוק המשכנתאות בתקופה זו של אי ודאות".

"הצעדים בהם אנו נוקטים היום נעשים בשיתוף פעולה עם ה'פד'", הדגיש פולסון. "בחנו את כל האופציות כאשר המטרות שעמדו לנגד עינינו היו יציבות בשווקים, הבטחת המשך מתן משכנתאות והגנת משלם המיסים".

לפאני-מיי, הממוקמת בוושינגטון, יש חוב בהיקף של כ-120 מיליארד דולר אותו היא צריכה לשלם עד ה-30 בספטמבר. לפרדי-מק, הממוקמת בווירג'ינה, יש חוב של כ-103 מיליארד דולר אותו היא צריכה לשלם באותו מועד. הבטחת הנזילות בידי הממשל האמריקני מבטיחה את תשלום החובות למחזיקי האג"ח.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה