ישי דוידי מוחק חברות מהבורסה: מחק את נירלט ומנסה בפעם השנייה למחוק את איטונג

לנוכח ירידת הערך של החברות הבורסאיות, בעל השליטה בקרן פימי ממשיך בניסיונותיו למחוק חברות שבשליטתו מהבורסה
אריאל אטיאס |

ישי דוידי, הבעלים של קרן פימי, מוחק את חברת נירלט מהבורסה בתל אביב רק 10 חודשים לאחר שרכש בה את השליטה. לכאורה לא מדובר בצעד של דוידי אלא בבעלי חברת אינרום, בה שולטות פימי וגרינסטון במשותף, ובקיבוץ ניר עוז שגם מחזיק בנתח מחברת הצבעים הישראלית. אך, כאמור, הסיפור מאחורי הקלעים נראה קצת אחרת.

מבדיקת השתלשלות האירועים בחברת אינרום, ניתן לראות כי מאז שנכנסה פימיאור, שותפות מוגבלת הנמצאת בבעלותה של קרן פימי, בסוף שנה שעברה לאינרום היא פועלת למחיקת חברות הבנות מהבורסה. אינרום פועלת בתחומי הבנייה והמתכת באמצעות אחזקות בנירלט, חברת אורדן מתכת וחברת חומרי הבנייה איטונג.

פימי מחזיקה במספר קרנות המושקעות הן בחברות פרטיות והן בציבוריות. בפרטיות, לציבור אין דרך להעריך מהו הרווח או ההפסד בהן שכן המידע שלהן אינו נגיש לציבור. בציבוריות, כל המידע מונח על המדף והתנהגות המניות לא תמיד תואמת את שאיפות דוידי. לדוגמא, תפרון, ריטליקס ומרחב שאיבדו כל אחת מעל 30%, מתחילת השנה.

אך חשוב לציין, כי הקרנות של פימי הן קרנות השקעות פרטיות, בהן המשקיעים מזרימים סכומי כסף לתקופה של 10 שנים. כמו כן, הצלחת הקרן אינה נמדדת ע"י תשואת החברות שבפורטפוליו שלה אלא ע"י ההשבחה הריאלית אותה היא יוצרת בהן. כלומר, בשורה התחתונה ולא בביצועי המניה, במידה ומדובר בחברות ציבוריות.

קרן פימי רכשה בדצמבר 2007 מחצית מחברת אינרום (אורלייט לשעבר) מחברת גרינסטון (אורדן לשעבר). פימי שילמה (במישרין ובעקיפין) כ-144 מיליון שקל עבור 50% מחברת ההחזקות. כחצי שנה מאוחר יותר, ב-18 ביוני, הודיעה גרינסטון שבשליטת (45.3%) לידר, כי היא מוכרת את 50% הנותרים באינרום לחברת אמיליה פיתוח שבשליטת (78%) עודד פלר, בתמורה לסך מזומן של 162.5 מיליוני שקל. בכך נפרדת גרינסטון מכלל החזקותיה. העסקה עדיין לא הושלמה סופית.

אמיליה פיתוח עוסקת גם היא בתחומי התעשייה באמצעות אחזקות בחברות בנות. בין השאר, מחזיקה אמיליה ב-45% מיצרנית חומרי הניקוי והדטרגנטים זוהר דליה, שבקיבוץ דליה.

כאמור, חברת איטונג הגישה ב-12 באוגוסט הצעת רכש מלאה למניות נירלט. איטונג משלמת 10 שקל (פרמיה של 5.8%) עבור כל מניה הנמצאת בידי הציבור. כאשר לצורך רכישת כל 10.59% ממניות החברה היא תשלם סך של 13.8 מיליון שקל. כאמור אמש, הצעת הרכש התקבלה לאחר שקרנות הנאמנות של הראל פיא המחזיקות ב-8.4% ממניות החברה נענו להצעה. עוז ניר אחזקות ופרויקטים גם תרכוש את ממניות נירלט ע"פ חלקה היחסי (33.86%).

בקשת המחיקה של נירלט מהבורסה לא הייתה הבקשה הראשונה מבית פימי. ב-5 במאי, הגישה חברת אינרום בקשה לרכישת החזקות הציבור בחברת איטונג (כ-16.4%) עצמה. אינרום שהחזיקה בכ-83.09% מהונה המונפק והנפרע של איטונג ביקשה לרכוש את כלל מניות הציבור במחיר של 3.50 שקל (9.14% מעל מחיר השוק, דאז) . ההצעה נדחתה, ב-1 ביוני, לאחר שרק 1.24% מבעלי המניות נענו בחיוב.

מאוחר יותר, ב-24 באוגוסט, פחות משבועיים לאחר הצעת הרכש למניות נירלט, שוב ניסתה פימי לרכוש את כל מניות איטונג באמצעות אינרום. הפעם, מוכנה החברה לשלם 4.5 שקל למניה - כ-20% מעל מחיר המנייה ביום ההצעה. בנוסף לכך, כעת מחזיקה אינרום ב-87.1% מהונה המונפק והנפרע של איטונג, לאחר שבשלושת החודשים האחרונים ביצעה מספר רכישות בבורסה. מועד הקיבול האחרון להצעה הינו ב-15 בספטמבר.

מטרת הצעות הרכש נובעות ממספר סיבות. ראשית, מדובר במניות דלי סחירות שקיבלו התראה מהבורסה. שנית, קרן פימי מתמחה בהשבחה ריאלית של הנכסים אותה היא יוצרת ע"י מיזוג או פיצול עסקי הליבה של הנכס ומפעולות נוספות רבות. פעולות אלו ואחרות הרבה יותר קלות לביצוע כאשר החברה נמצאת בבעלות פרטית ולא ציבורית.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה