סקר חדש: שיעור הצמיחה בחברות הגדולות בישראל כגון כי"ל וטבע עולה על זה של חברות בחו"ל
שיעור הצמיחה של 15 החברות הרב-לאומיות המובילות בישראל עולה באופן משמעותי על זה של 15 החברות הרב-לאומיות המובילות בעולם, וכן על זה של 15 החברות הרב-לאומיות המובילות במדינות המתפתחות. כך עולה מסקר ראשון מסוגו הבוחן חברות רב-לאומיות (MNEs) בישראל, שערך ד"ר ניראון חשאי מביה"ס למנהל עסקים באוניברסיטה העברית.
הסקר, שנערך בשיתוף עם פרופ' זאב הירש מאוניברסיטת ת"א, מרכז "וייל קולומביה" להשקעה בינלאומית בת-קיימא בניו-יורק ואיגוד התעשיינים בישראל, הוא חלק מניסיון בין-לאומי לדרג חברות רב-לאומיות חדשות ברחבי העולם.
מהסקר עולה כי למרות שחברות רב-לאומיות בישראל עדיין קטנות ביחס לאלה הנמצאות בחו"ל, שיעור הצמיחה שלהן הוא דווקא גבוה משמעותית מהאחרונות: מאז 2004 חלה עלייה של 40% במכירות שלהן לחו"ל, ועלייה של 40% בהעסקה של עובדים מחו"ל.
305 הסניפים והענפים של 15 החברות הרב-לאומיות המובילות בישראל ממוקמים בעיקר באירופה (51%) וצפון אמריקה (25%), אך החברות מתפשטות בהדרגה גם לאסיה. לדברי ד"ר חשאי, "חברות ישראליות משקיעות בחו"ל כדי לקבל גישה לכוח עבודה מיומן ולשווקים חדשים. שני משתנים אלו משפיעים מאוד על היכולת התחרותית של החברות בשוק הבינלאומי".
למרות שהסקר מצביע על עלייה ניכרת בשיעור העסקת עובדים מחו"ל, עולה ממנו כי התרחבותן של החברות אינה מעכבת העסקה של עובדים בישראל עצמה. ע"פ הסקר, בין 2004 ל-2006 עלה שיעור ההעסקה המקומית של 15 החברות הרב-לאומיות המובילות בישראל ב-16%, והמכירות המקומיות גדלו ב-33%.
הנכסים בחו"ל של 15 החברות הרב-לאומיות המובילות בישראל מוערכים ב-7.5 מיליארד דולר, והם מהווים 18% מסך ההשקעות הזרות הישירות של חברות ישראליות. ארבע החברות המובילות בישראל - אמדוקס, טבע, אורמת וכיל, מהוות ביחד 77% מהנכסים בחו"ל של 15 החברות המובילות. נכסיה בחו"ל של אמדוקס בלבד מגיעים ל-2.1 מיליארד דולר. חברות נוספות ב-15 המובילות בישראל הן שטראוס עלית, נס טכנולוגיות, אלביט מערכות, ודלתא גליל.