מכון היצוא מספק נתונים על דרוגה של ישראל במדדים בינלאומיים

יחיאל אסיה, מנכ"ל מכון היצוא: "ישראל מדורגת במיקום גבוה במדדים בינלאומיים בתחומי טכנולוגיה ופיתוח תשתיות. אולם יש עוד דרך ארוכה לשיפור דירוגה במדדים אחרים המשפיעים על עסקים בינלאומיים"
אריאל אטיאס |

יחיאל אסיה, מנכ"ל מכון היצוא, מכין את הקרקע לפתיחת האסיפה הכללית של מכון היצוא מחר בגני התערוכה בתל אביב ומפרסם היום נתונים על דירוגה של ישראל במדדים בינלאומיים.

פורום הכלכלה העולמי פרסם בחודש שעבר את המדד למסחר בינלאומי - מדד הבוחן 118 מדינות ברחבי העולם ומדרג אותן על פי מאפיינים פוליטיים, איכות תשתיות, פתיחות לטכנולוגיה ומעבר חופשי של סחורות. ישראל מדורגת במדד זה במקום ה- 28.

מניתוח שערך מכון הייצוא על המדד למסחר בינלאומי עולה, כי נקודות החוזק של ישראל הן יעילות תהליכי יצוא ויבוא, זמינות ושימוש בטכנולוגיות מידע (ICT) ושקיפות מערך מעברי הגבולות במדינה.

מקום 15 בתת המדד הראשון - הבוחן את יעילות מערך המכס ומעברי הגבולות במדינה תוך בחינת מספר הימים הנדרשים כדי לייבא, מספר המסמכים הנדרשים להשלמת תהליך יבוא ועלות היבוא לא כולל מכסים ומיסים.

מקום 20 בזמינות ושימוש בטכנולוגיות מידע (ICT) - תת מדד הבוחן את מידת הפתיחות של חברות לקליטת טכנולוגיות מידע חדשות תוך בחינת נתונים לגבי מספר מנויים סלולאריים במדינה, מספר מנויים לאינטרנט, מספר משתמשי אינטרנט וקווי טלפון נייח.

שקיפות מערך מעברי הגבולות במדינה - תת מדד זה בנוי משתי שאלות, האחת מתייחסת לתדירות תשלום שאינו מתועד לשם קבלת היתרים בתהליכי יבוא ויצוא. ישראל ממוקמת במקום ה-21. השאלה השנייה מתייחסת לרמת השחיתות הציבורית במדינה. בשאלה זו ישראל דורגה במקום ה-27.

מניתוח המדד למסחר בינלאומי עולה כי נקודות החולשה של ישראל הן, סביבה רגולטורית - תת מדד זה מורכב בין היתר משאלה לגבי חוקי העסקת עובדים זרים במדינה (מקום 114), ביטחון פיזי (מקום 48) – תת מדד זה, מורכב בין היתר, משאלות לגבי אמינות מערך המשטרה במדינה. שאלה נוספת במדד זה עוסקת בהשפעת אלימות ופשע במדינה על התנהלות עסקית (מקום 25). בנוסף במדד זה ישנה התייחסות להשפעת הטרור על הפעילות העסקית (115).

עוד יצוין, כי במדד התחרותיות הבינלאומי של פורום הכלכלה העולמי הבוחן 131 מדינות מדורגת ישראל במקום שלישי בזמינות מדענים ומהנדסים, ובאיכות מוסדות מחקר אקדמאים, במקום רביעי במספר מחשבים אישיים ל-100 איש וזמינות טכנולוגיות חדשניות. במקום חמישי בזמינות הון סיכון, מספר פטנטים שימושיים ויכולת החברות לקלוט טכנולוגיות חדשות. לעומת זאת, מדורגת ישראל במקום 128 בהשפעת הטרור על הסביבה העסקית, במקום 112 בחוב הממשלתי, במקום 68 בהיקף ויעילות מערכת המס, במקום 67 בזמן הדרוש לפתיחת עסק ובמקום 30 בשיתוף פעולה מעסיק –מועסק בשוק העבודה .

מדד ה- Doing Business של הבנק העולמי הבוחן את "קלות עשיית העסקים" מבין 178 מדינות מדורגת ישראל במקום ה-29. מדובר בירידה לאחר שבשנת 2007 דורגה ישראל במקום ה-26. במדד זה מדורגת ישראל במקום חמישי בהגנת משקיעים מניצול נכסי התאגיד או החברה לצרכים פרטיים. במקום שביעי בקלות קבלת אשראי ובמקום שמיני במידת הקלות במסחר בינלאומי. לעומת זאת מדורגת ישראל במקום 152 ברישום רכוש, במקום 109 בתהליכי קבלת רישיונות והיתרים לבנייה למטרות עסק, ובמקום 102 במידת הקושי באכיפת חוזים.

במדד השחיתות הבינלאומי הבוחן כיצד נתפסת השחיתות ב- 180 מדינות, ישראל דורגה במקום ה-30 לצד מדינות כגון: פורטוגל, אסטוניה, קטאר , מלטה וסין.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה