AMG משכנתאות: העלייה הדרמטית באינפלציה והעלאת הריבית - "תם עידן המשכנתאות הזולות"

כך אומר עמית קמינסקי, מנכ"ל חברת AMG משכנתאות בתגובה להתייקרות משכנתאות כשעל רקע הצמדות המדד קרן ההלוואה מתייקרת מהקרן המקורית.
אריאל אטיאס |

מדד המחירים לצרכן שהתפרסם בחודש יוני עמד על 0.7% ובכך השלים עליה של 5.4% ב 12 החודשים האחרונים. בחודשיים האחרונים, רשם המדד עלייה דרמטית יחסית של 2.2%. "לנתון זה השפעה מכרעת על שוק המשכנתאות צמודות המדד" אומר עמית קמינסקי, מנכ"ל חברת AMG משכנתאות, המתמחה בענף המשכנתאות והבנקאות למגזר הפרטי והעסקי בישראל, "ולמעשה, תם עידן המשכנתאות הזולות".

מנתוני החברה עולה, כי לאחרונה ישנה התייקרות משכנתאות כשעל רקע הצמדות המדד קרן ההלוואה מתייקרת מהקרן המקורית.

ב-AMG מספקים דוגמא ואומרים, זוג ירושלמי לקח הלוואה צמודה למדד של 990,000 שקל ל-12 שנה בשנת 2003. התשלום החודשי הראשון של בני הזוג עמד על 9,446 שקל לחודש. כיום, לאחר 5 שנים של תשלומים, עומד התשלום החודשי של בני הזוג על 10,092 שקל בחודש וקרן הלוואה עומדת על 769,101 שקל מתוכה 53,122 שקל נובע מהצמדות מדד. כלומר בני הזוג שילמו לאורך השנים כ-576,000 שקל והחוב לבנק הצטמצם בכ- 221,000 שקל בלבד. לשם השוואה, ללא הצמדה למדד, קרן ההלוואה הייתה קטנה ב 336,000 שקל באותה התקופה.

בניסיון לבלום התפרצות אינפלציונית העלה נגיד בנק ישראל את ריבית הפריים ברבע אחוז. לאחר עליה זו עומדת ריבית הפריים על 5.25%. "לאור שינויים אלו בשוק, אנו עדים לעליה מתונה בריביות המשכנתא. עליית הריביות נובעת משני פרמטרים עיקריים: הראשון, עליית ריבית הפריים אשר מהווה אינדיקציה לעליות הגיוס של הבנקים (אם כי השפעתה איננה ישירה בהכרח) והשנייה, המצב שנוצר במשק גורם לבנקים לנהוג ביתר זהירות ולהגדיל את המרווחים מעלויות הגיוס שהם גובים מהלקוחות. כל זאת מעמיד את הריבית הממוצעת במשק לחודש יוני על 4.21% לעומת 4.17% ו 4.12% בחודשים אפריל ומאי בהתאמה", אומר קמינסקי.

כעת נשאלות השאלות, האם זה הזמן לקחת משכנתא ואיזו? "לגבי העיתוי", אומר קמינסקי, "להערכתנו זה הזמן לקחת משכנתא לפני זעזועים נוספים שעלולים להעלות את הריביות. בל נשכח שגם לאחר העליות המתונות של חודשים אפריל, מאי ויוני עדיין הריביות בשוק המשכנתאות נמצאות בשפל".

"לגבי סוג המשכנתא, חשוב לזכור כי לא קיימת בשוק משכנתא חסרת סיכון (אלא אם אתם מוכנים לשלם פרמיית סיכון גבוהה מאד) ועל כן יש להתאים את הסיכון לפרופיל הפיננסי של כל לווה ולווה ולנסות לגדר את הסיכון עד כמה שניתן בהתאמה לרצונותיו של הלווה", מוסיף קמינסקי.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה