ה-MSCI תכריז השבוע האם ישראל תשודרג לסטאטוס "שוק מפותח"
האם ישראל עומדת בפני שדרוג משמעותי בשווקים הפיננסים? לאחר שזכתה להעלאות דירוג האשראי שלה מצד 3 סוכנויות הדירוג הבינלאומיות הגדולות (S&P, מודי'ס ופיץ'), חברת MSCI Barra, אשר מנהלת את מדדי ה-MSCI המוכרים והנחשבים בשווקים הגלובלים, תקבל החלטה אם לשדרג את הסטאטוס של ישראל למשק "מפותח" במקום משק "מתפתח" (או "מתעורר") כפי שהוא מוגדר היום.
ההחלטה תתקבל ביום רביעי בלילה, ולעת עתה קשה להעריך מהם הסיכויים של ישראל. לצד ישראל, יתקבלו גם החלטות זהות לגבי דרום קוריאה וטייוואן. האנליסטים בבית ההשקעות כלל פיננסים מעניקים סבירות של 50% כי הסטאטוס של ישראל אכן יזכה לשדרוג, ומזכירים את העלאת הסטאטוס שקיבלה כבר ישראל מפוטסי (FTSE Indice) לפני שנה.
יש לציין כי מבין הקרנות והמשקיעים הזרים שעוקבים אחרי המדדים, יותר מ-90% עוקבים אחר ה-MSCI. לצורך ההשוואה, רק כ-5% עוקבים אחר הפוטסי, כך ששדרוג הסטאטוס של ישראל במקרה זה עשוי להביא לתגובה מהותית יותר של השוק מאשר העלאת הסטאטוס בידי הפוטסי בשנה שעברה.
"מה זה אומר?", שואלים בכלל פיננסים, ועונים: "בהנחה שישראל אכן תזכה לשדרוג הסטאטוס שלה, הדבר יהיה חיובי שכן ישראל תהיה חשופה לכמות גדולה יותר של כסף. עם זאת, חלק מהאנליסטים סבורים כי זו 'ברכה מעורבת'".
הוויכוח בסוגיה זו מתנהל כבר זמן רב. אלו שסבורים כי ישראל תיהנה מהשדרוג מזכירים לא רק את החשיפה לכמויות הכסף הגדולות, אלא גם את העובדה שישראל, עם שיעור הצמיחה הגבוה ביותר במדינות המערב, תבלוט יותר בקרב משפחת השווקים המפותחים ותיראה אטרקטיבית להשקעה. בנוסף, אלו העוקבים אחר ה-MSCI יצטרכו לקנות מניות ישראליות.
המתנגדים טוענים כי המשקיעים העוקבים אחר ה-MSCI Emerging ייאלצו למכור מניות ישראליות, שכן ישראל כבר לא תהיה שייכת למשפחת השווקים המתעוררים. טיעון שלילי נוסף הוא התעלמות אפשרית של מנהלי השקעות מישראל, אשר תהווה מרכיב קטן בקרב השווקים המפותחים הגדולים. כמו כן, הבעיות הביטחוניות והגיאו-פוליטיות של ישראל עלולות להבריח משקיעים שרגילים ליציבות והביטחון במדינות המפותחות.
אגב, לא רק ב-MSCI שוקלים להעלות את הסטאטוס של ישראל למשק מפותח. האנליסט אנדרו האוול מבית ההשקעות סיטיגרופ מסר בדו"ח האחרון שלו כי הוא שוקל לשדרג את הסטאטוס של ישראל ושל טייוואן. האוול, אשר ציין כי הוא כתב את הדו"ח לאחר פגישה עם ה-MSCI, אמר בין השיקולים האחרונים שיילקחו בחשבון ניתן למצוא את ניידות המטבע, סיכונים גיאו-פוליטיים, גודל השוק ונזילות וכמו כן הגבלות על השקעות זרות.