התחשבות במס תשומות במסגרת חישוב השומה
בית המשפט המחוזי פסק כי בעיקרון, התעלמות ממס התשומות איננה סבירה, איננה צודקת, והיא נוגדת את תכלית החקיקה..
שאלה: ------- שומות במס הכנסה נערכו בהסכם עד לשנת 2003. במסגרת אותו הסכם נסגרו שומות במס ערך מוסף [להלן, לעתים - "מע"מ"] עד לשנת 2003. במהלך שנת 2006 - גילתה ביקורת מע"מ העלמת קניות בסך 500,000 ש"ח בשנים 2002 עד 2005. רשות מע"מ רוצה לחייב: 500,000 ש"ח + 40% שיעור הרווח הגולמי לפי דוחות מס הכנסה ובלי להכיר בהוצאות.
1. האם יכולה רשות מע"מ להתעלם מהקניות דלעיל ? 2. האם רשאית רשות מע"מ לפתוח את שומות השנים 2002 ו-2003, שהן שנים של שומות סגורות לפי ההסכם שנחתם אצל רשויות מס הכנסה ? 3. מה הוא הפירוש של סעיף 116א לחוק מס ערך מוסף, התשל"ו-1975 בקשר להכרה בקניות, בייחוד בגין שנים קודמות ?
תשובה: --------- בית המשפט המחוזי פסק בע"ש 155/98, עפיפי מחמוד נ' מנהל מע"מ נצרת [ראה גם ע"ש 614/00, אבו סלאח חוסין נ' מע"מ טבריה], כי בעיקרון, התעלמות ממס התשומות איננה סבירה, אינה צודקת, והיא נוגדת את תכלית החקיקה; ולכן, להערכתי, יש להתחשב גם במס התשומות. כמובן, יש לבחון את המקרה בנסיבותיו המסוימות, ולדון בו בדבר המבחנים שנקבעו בפסקי הדין דלעיל. לעניין סעיף 116 לחוק מס ערך מוסף, התשל"ו-1975 [להלן - "חוק מע"מ"]: במסגרת פסק הדין דלעיל דן השופט בהרחבה גם במשמעותו של סעיף 116 לחוק מע"מ וקבע, כי סביר היה לשלב את מס התשומות במסגרת השומה. לעניין פתיחת השומות: אין חולק, כי - לפי סעיפים 77 ו-79 לחוק מע"מ - רשאי המנהל לדון בשנים האמורות; אולם, עם זאת, יכול מייצג לנסות לטעון טענות משפטיות, הנלקחות, בין היתר, מסדר דין אזרחי, כגון "סופיות הדיון" ו"השתק עילה"; או, לחלופין, לטעון, כי, כיום, רשות המסים בישראל היא אחת והיא מאגדת יחדיו את מס הכנסה ומאת מס ערך מוסף. אם נשלב באמור לעיל את פסיקת בית הדין לעבודה בעניין "גדות תעשיות פטרוכימיות נ' המוסד לביטוח לאומי", שאמנם דן בנושאים אחרים, אך קובע עמדה עקרונית, שלפיה ראוי שקביעת פקיד השומה תכובד בידי המוסד לביטוח לאומי. ולענייננו - אפשר ללמוד מתוצאות הפסיקה האמורה, כי בעת זו, כאשר מדובר ברשות מסים אחת, יש מקום להסתמך על תוצאות הדיון כפי שנקבעו אצל רשות מס הכנסה.
המידע באדיבות "כל-מס" חברת חשבים ה.פ.ס. מידע מקצועי בע"מ
*התשובות אינן תחליף לייעוץ משפטי, אין המומחים או המערכת אחראים לתוצאות השימוש בהן.