השקעה ששווה זהב
העצבנות בשווקים השונים ובשילוב היצע הכסף הזול עקב ריביות נמוכות ברחבי העולם יוצרים מצב מעניין. משקיעים רבים אשר מפחדים מהשקעה ספקולטיבית במניות ומהצד האחר סולדים מאפיקים סולידיים נושאי תשואה נמוכה, מחפשים את השילוב, את מוצרי התווך. מצב חוסר הוודאות מצמיח גל חדש של אלטרנטיבות השקעה במניות. ננסה ביחד לעמוד על מרכיבי את התופעה.
תעשייה כבדה, מנייה קלה
חברת פריפורט מקמורן האמריקאית (Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc. (FCX)) הינה אחת החברות המעניינות למחקר. ברמת המאקרו החברה משויכת לסקטור המתכות ולה שלושה מוצרים מרכזיים: כסף, זהב ובעיקר נחושת. כאשר נכנסים לליבת פעילותה מתגלים דברים מרתקים. מבחינת הפרטים יבשים על החברה: החברה מהווה גורם דומיננטי בשוק המתכות העולמי ופועלת בשלושה מישורים מרכזיים, לחברה זיכיונות לכריית נחושת במספר מכרות בעולם כאשר המרכזי שבניהם נמצא באינדונזיה, ולו יכולת הן בכרייה והן בעיבוד של המתכת בדרכה ליבואניות במזרח הרחוק ובאירופה. בנוסף החברה פועלת בגזרת ייצור של מתכת הכסף, כאשר הרובד השלישי בפעילותה הינו בייצור ובעיבוד של זהב. לאחרונה אף הגדילה החברה את פעילותה בתחום ומתברגת כספקית מרכזית בעולם.
יתרון יחסי בדמות רשת בטחון
כאשר מפלחים את שוק הנחושת ישנם מספר חברות מרכזיות אשר מובילות את הסקטור. חברות כגון סאות'רן קופר (PCU-Southern Copper), באריק גולד (Barrick Gold-RTP), ריו טינטו (NEM-Rio tinto) וניומונט מינימג ((newmont mining-ABX הינן החברות המובילות של הסקטור ונהנו מצמיחה מטאורית במהלך השנים האחרונות.
אז מה למעשה הופך את החברה לאטרקטיבית לעומת מתחרותיה?
היתרון היחסי של החברה מצוי בעיקר באפיקי הפעולה המגוונים שלה. החברה נתפסת בעיני המשקיעים כשילוב מנצח של מניית שוק קלאסית, המושפעת בצורה ישירה מהתמורות בשווקי העולם כך שאם לדוגמא השוק עולה או יורד הנייר מתנהג בהתאם, לבין מנייה דפנסיבית אשר ממשיכה לייצר הכנסות גם בשוק דובי. נסביר זאת כך: פעילות החברה בגזרת הנחושת משייך אותה למעגל רחב של מניות שוק קלאסי המושפעת משינויים כלכליים בעולם כאשר האטה כלכלית הפוגעת ברמת הביקושים לנחושת תקרין אוטומטית על הנייר, אך עם זאת הפעילות בזהב, אשר מייצג יותר מכל אפיק השקעה אחר את העוגן הכלכלי והיציבות בזמנים קשים בקרב המשקיעים, פורש למעשה סוג של רשת ביטחון עבור הנייר, שכן ההיסטוריה מראה כי קיימת קורלציה הפוכה בין השווקים השונים למתכת הסקסית, כלומר, שוק יורד מגדיל את הביקוש לזהב ובמקביל מייצר צמיחה עבור פריפורט מקמורן.
נקודות חולשה
o התלות בקטר הסיני כמנוע הצמיחה המרכזי עבור החברה מהווה מכשול אפשרי שכן ירידה בביקוש לנחושת בסין (סין צורכת 20% מכלל הנחושת העולמית) או האטה כלכלית גלובלית עשויה לגרור פגיעה ביכולת הצמיחה של פריפורט מקמורן. o בעיתיות בנקודת הכניסה – לאחר גל עליות מטאורי בקרב האנליסטים רווחת הדעה כי החברות שירשמו את הביצועים הגרועים ביותר בגל מימושים אפשרי אלה הן חברות בסקטור הנחושת, הניקל והעופרת. o מרבית האנליסטים שוורים בדעה עבור מחירי הנפט בעולם. המשך עליית מחירי הנפט בהחלט לא תורמות לרמות הרווח של החברות העוסקות במתכות. o הדבר השלילי ביותר מצוי בצפי להעלאות הריבית בסין בפרט וברחבי העולם בכלל. אלטרנטיבת השקעה נוספת בדמות ריבית גבוהה יותר ואטרקטיבית בסין יכולה לגרום להאטה כלכלית ולהקטין את הביקוש לנחושת. אפשר לקשר את צפי העלאות הריבית לחשש המצוי בקרב המשקיעים שכן אם וכאשר הריבית בסין אכן תעלה הדבר יהווה לגיטימציה לגל מימושים עתידי. נקודות חוזקה
o נושא אולימפיאדת בייג'ין 2008 כבר נטחן עד דק בכל פורום אפשרי. סין צפויה לשמור על כמות רזרבות נחושת גבוהה ואף להגדילה. הצפי הוא שלפחות עד האולימפיאדה הקרובה הביקושים לנחושת ימשיכו להיות גבוהים. o כיום פריפורט מקמורן היא אחת הגדולות בעולם לייצור מתכות ולמעשה יצרה לאחר המיזוג עם פלפס דוג' מעין ראש חץ בכרייה ובעיבוד של הנחושת והתברגה כחברה המובילה בעולם למתכת היקרה. למעשה החברה נחשבת כמרכזית ביותר לייצור נחושת בעולם. o המאפיינים הדפנסיביים והאופנסיביים שהמנייה מסמלת עבור משקיעיה, בהחלט יכולים להסביר את התשואה הפנומנאלית של המנייה בארבע השנים האחרונות. כל משקיע יכול למצוא צד סקסי במנייה: אם מדובר על המשך פריחה עולמית הרי שהחברות יציגו צמיחה, והביקושים למתכות ימשיכו לגדול והחברה תציג דוחות פנטסטיים. כמו כן במידה והשווקים בעולם יכנסו לתקופת מימושים, עשויה להיכנס לתוקפה המשוואה הפשוטה שכאשר השווקים בעולם משדרים חוסר יציבות ציבור המשקיעים מוצא עוגן יציב בקרב מוצרי הבסיס שבראשם זהב - המתכת היקרה. o העובדה שעדיין לא מצאו מוצר תחליפי ראוי לנחושת יכול להסביר את התמחור הגבוהה למתכת ואף המשך עליות במחירי החוזה.
גילוי נאות
ביום שלישי 24.07.07 החברה עתידה לפרסם את דוחותיה הרבעוניים. סקירות האנליסטים מצביעות על עמידה ביעדים שהחברה הציבה לעצמה ואף מעבר לכך. חשוב לציין כי מידע מבורסת החוזים בשנחאי מראה על צמצום בכמות הרזרבות לנחושת במהלך הרבעון האחרון של 2007. כמו כן, מרבית האנליסטים מאמינים כי שוק הנחושת יהיה הקורבן הראשי במקרה של גל מימושים לכן סולדים מכיווני השקעה במניות הנכללות בסקטור למעט בית ההשקעות ג'י פי מורגן אשר מאמין בתחום והניב ללקוחותיו תשואה יפיפייה במהלך השנה האחרונה מעל 30%.
באופן אישי, נראה כי סימני ההאטה הרבים יגרמו לחברות רבות ליצור שיתופי פעולה יצירתיים בדמות מיזוגים ורכישות על מנת להישאר חזק בתמונת המרוץ העסקי. ישכילו לעשות בעלי החברות אשר יגוונו את מרכולתם באפיקי השקעה חדשים בעלי משקל גם לשוק יורד. לנו כמשקיעים וסוחרים בשוק יש את החובה לבחון בכמה רמות את אלטרנטיבות ההשקעה השונות ומתוכן לברור את האפיק בעל יחס סיכון/סיכויי עדיף.
מאת: פרי טפיארו - מנהל דסק מסחר חו"ל, חברת ברוקרטוב.