לאן יפנה הדולר השבוע? הכלכלנים מתקשים להחליט
השקל פוחת בשבוע שעבר בשיעור חד ושערו היציג של הדולר טיפס ביום רביעי לרמה של 4.214 שקל, רמת שיא של למעלה משלושה חודשים. בחודש האחרון הדולר טיפס כמעט ללא הפסקה ומרמת השפל שנרשמה באמצע חודש מאי – 3.932 שקל - הדולר היציג עלה בכ-7%. עם זאת, בסוף השבוע השקל התחזק לרמה של 4.175 שקל לדולר. לאן נפנה השבוע? נראה כי הכלכלנים מתקשים להחליט.
השקל נחלש השבוע במקביל למגמת ההיחלשות של המטבעות בשווקים המתעוררים, בעקבות העלייה החדה בתשואות של אג"ח ממשלת ארה"ב. השקל רגיש להתפתחויות במסחר בעולם גם על רקע הפער השלילי הרחב שנפתח בין הריבית השקלית והדולרית וגם בשל אי הוודאות הביטחונית והפוליטית בישראל. יחד עם זאת, לקראת סוף השבוע התהפכה מגמת המסחר והשקל חזר להתחזק, במקביל לבלימת התחזקותו של הדולר בעולם ולעליות השערים בבורסות, כולל בישראל.
ההערכות של מחלקת המחקר של בנק הפועלים הן כי בתקופה הקרובה המסחר בדולר בישראל ימשיך להיות מושפע בעיקר ממגמת המסחר במטבעות בשוק המט"ח הבינלאומי, אך בנוסף השקל צפוי לחזור ולקבל תמיכה מזרם ההשקעות הזרות לישראל, על רקע הציפיות כי הכלכלה המקומית תמשיך להפגין ביצועים טובים. בשלב זה, השוק לא מתמחר העלאת ריבית בישראל ובבנק ישראל הדגישו, כי התערבות במסחר תתכן רק במקרה של משבר קיצוני או כשל שוק. בעקבות הדברים, להערכת כלכלני בנק הפועלים, השקל צפוי להיסחר בתקופה הקרובה במגמה מעורבת, תוך נטייה להתחזקות.
כמו כן, הדולר התחזק השבוע מול רוב המטבעות העיקריים בשוק המט"ח הבינלאומי, על רקע העלייה בתשואת האג"ח של ממשלת ארה"ב לרמת שיא של חמש שנים. העלייה בתשואות האג"ח פיתתה את המשקיעים ועוררה קנייה מחודשת של המטבע האמריקני. הביקוש לדולר גבר במקביל להתגברות הספקות של המשקיעים, לגבי האפשרות של הורדת ריבית ע"י הפד בהמשך השנה. בעקבות הדברים התחזק הדולר לרמת שיא של 11 שבועות מול האירו ולרמת שיא של 4.5 שנים מול היין היפאני. השבוע פורסם הספר הבז', דו"ח תקופתי של הפד המתפרסם שבועיים לפני הישיבה המוניטארית (הישיבה הבאה ב- 27 – 28 ביוני). מהדו"ח עולה כי נמשכת הצמיחה הכלכלית בארה"ב, כאשר חלק מהמחוזות אף דיווחו על התחזקות המגמה החיובית.
לאור זאת, בבנק הפועלים עדיין ממליצים להחזיק רכיב מט"ח בתיק ההשקעות, בשיעור של כ- 10%, תוך פיזור סיכונים למטבעות נוספים כגון האירו והליש"ט.
בבנק לאומי, צופים כי ללא התפתחויות מהותיות במישור הביטחוני והגיאופוליטי, "ימשיך הדולר בטווח הקצר והבינוני להיסחר מול השקל סביב רמת המחירים החדשה אליה הגיע".
בנק אגוד: הדולר ימשיך לטפס, אך בצורה מתונה
בהמשך להתחזקותו המשמעותית של הדולר בתקופה האחרונה, כלכלני בנק אגוד מעריכים כי הוא יכול אמנם להוסיף ולטפס בטווח הקרוב אך בצורה מתונה יותר וידמה בביצועיו מול השקל לאלה מול שאר המטבעות העיקריים בעולם.
לדברי הכלכלנים, בשבוע הקרוב טווח המסחר של הדולר צפוי להיות בין 4.07 ל-4.20 שקל. "אחרי שחצה את רמות ההתנגדות סביב 4.07, עומדת בפני הדולר כעת רמת ההתנגדות ב- 4.20. 4.065 הופכת להיות רמת תמיכה קרובה. תמיכה נמוכה יותר שוכנת ב 4.033 שקל", מדגישים הכלכלנים.
פינוטק: השקל צפוי להתחזק לרמה של 4.11 לדולר ועד 4.08 לדולר
בבית ההשקעות פינוטק, מדגישים כי השטר הישראלי אינו מושפע כלל מהמתרחש בעזה על אף ההשתלטות של החמאס על רצועת עזה. מדד המחירים לצרכן לחודש אשר פורסם ביום שישי נותר ללא שינוי ברמה של 0.0% כאשר הסקרים הצביעו על ירידה אפשרית לרמה שלילית של 0.3%. ניתן לראות שהמדד הגבוה חיזק את ההערכות המשקיעים כי המדיניות המוניטרית של קיצוצים בריבת הגיעה לקיצה.
הריבית במשק הישראלי עומדת כעת עומדת על רמה של 3.5% אנלסטים רבים סבורים כי רמה זו כבר הביא לתלתול במטבע הישראלי ולכן סטנלי פישר ,נגיד הבנק המרכזי הישראלי עשוי להותיר את הריבית ללא שינוי בסוף החודש ,זאת לאחר שמדיניותו הביאה לפער ריביות שלילי של 1.75% בין ישראל לארה"ב.
כמו כן ,בתום השבוע החולף התפרסמו מספר נתונים חלשים מאמריקה בינהם: מדד המחירי הליבה-בניכוי מחירי האנרגיה והמזון אשר הצביעו על צמיחה של 0.1% בלבד ,בזמן שציפיות האנליסטים עמדו על עליה לרמה של 0.2%. נתון זה היה גורם משמעותי להחלשות הדולר כנגד המטבעות העיקריים והשקל בפרט.
לאור זאת, בבית ההשקעות מעריכים כי "מבחינה טכנית פריצת רמת תמיכה של 4.1170 מטה, עשויה למשוך את הזוג דולר/שקל לירידות נוספות עד רמת תמיכה הבאה של 4.0800.