הצלחה גדולה במכרז למוסדיים על בז"ן חיפה

באחת ההנפקות הגדולות בישראל נמכרו אמש 44% ממניות בית הזיקוק בחיפה. היקף הביקושים עמד על פי 3.5 מהמוצע. תג המחיר - 1.279 מיליארד ד'. מחצית המניות הלכו למשקיעים זרים
יוסי פינק |

רשות החברות הממשלתיות השלימה אמש בהצלחה את השלב הראשון בהפרטת בזן חיפה כאשר הצעת המכר הפרטית למשקיעים מוסדיים עמגה על ביקושי יתר של פי 3.5 מהיקף המניות המוצע.

הצעת המכר היא מכירת המניות הגדולה ביותר שנעשתה בישראל, בהשתתפות חסרת תקדים של משקיעים זרים בהנפקה ישראלית – כמחצית מהמניות הוקצו למשקיעים מוסדיים זרים

אתמול בשעה 22:00 נסגר המכרז בהצעת המכר הפרטית למשקיעים מוסדיים במסגרת הפרטת בזן. על פי תוצאות המכרז, שהושלם בסביבות 4:00 לפנות בוקר, נמכרו כ-44% מהון המניות של בזן במחיר של 2.702 שקל למניה, המשקפים לחברה שווי של 1.279 מיליארד דולר, כאשר מחיר המינימום בהצעת המכר עמד על 2.2 שקל למניה, המשקף שווי חברה של 1.04 מיליארד דולר. תקבולי המדינה יעמדו על סך של 562-646.3 מיליון דולר, בתלות במנגנון התאמת המחיר לתוצאות המכרז לציבור.

המחיר האפקטיבי אותו יידרשו לשלם המשקיעים המוסדיים, להם הוקצו מניות בהצעת המכר הפרטית, עשוי להיות גבוה מהמחיר שנקבע בתוצאות המכרז. זאת מאחר וקיים מנגנון לפיו יותאם מחיר המניה, כפי שנקבע בהצעת המכר הפרטית למחיר שיקבע למניה במכרז לציבור. מנגנון ההתאמה קובע, כי אם המחיר למניה שנקבע במכרז לציבור יעלה על המחיר למניה שנקבע בהצעת המכר הפרטית, יוגדל המחיר למניה בהצעת המכר הפרטית בשיעור של 80% מהפער האמור ולא יותר מתקרה של 15% ממחיר ההקצאה בהצעת המכר הפרטית.

בהצעת המכר הפרטית נרשמו ביקושים בסך 6.02 מיליארד שקל, לכ- 2.78 מיליארד מניות, ביקוש של פי 3.5 מהיקף ההצעה. נציין, כי לפי הצעת המכר ההקצאה הוגבלה לתקרה של 4.99% מהון המניות למזמין או לקבוצת מזמינים, הנשלטים על ידי אותו גורם, על מנת להבטיח פיזור של המניות.

ממשקיעים זרים נרשמו ביקושים של כ- 1.58 מיליארד מניות בהיקף של 946 מיליון דולר, פי 2 מהיקף הצעת המכר וכ- 57% מכלל הביקושים. בפועל הוקצתה כמחצית מן ההנפקה לזרים והמחצית השנייה למשקיעים מוסדיים ישראליים, המייצגים השקעה חסרת תקדים של כ- 300 מיליון דולר מצד שוק ההון הישראלי בהצעת מכר אחת. המניות יוקצו לכ- 181 גופים מוסדיים.

השלב המשלים והחשוב בהפרטת בזן ייערך בשבוע הבא, בהצעת מכר של כ- 56% הנותרים מהון המניות של בזן, אשר במסגרתה תועבר השליטה בחברה למגזר הפרטי. היום צפוי להתקבל ההיתר מרשות ניירות ערך לפרסום תשקיף החברה, בעקבותיו תיערך הצעת המכר לציבור בשבוע הבא. מחיר המינימום להצעת המכר לציבור יהיה זהה למחיר המניה, כפי שנסגר בהצעת המכר הפרטית אתמול (2.702 ₪ למניה). כל אחד מאזרחי ישראל יכול להשתתף בהפרטה, והציבור מוזמן לבחון את ההשקעה במניות בזן על פי תשקיף החברה, שיופיע באתר האינטרנט של רשות ניירות ערך www.magna.isa.gov.il.

שר האוצר, אברהם הירשזון, אמר כי "התוצאות המצוינות של הצעת המכר הפרטית של מניות בזן מעידות על האטרקטיביות של כלכלת ישראל בכלל, ושוק ההון בפרט, למשקיעים מן הארץ ומחוצה לה. הפרטת בזן יוצרת הזדמנויות צמיחה ושגשוג לחברה ולמשק הדלק בישראל בכללותו, לטובת החברה ואזרחי המדינה".

כמו כן, ציין הירשזון, כי הוא מברך את רשות החברות הממשלתיות על היצירתיות, התעוזה והמקצועיות, אשר שוב הוכחו במהלך הנוכחי.

מנהל רשות החברות הממשלתיות, איל גבאי, אמר כי "רשות החברות הממשלתיות גאה, על כי מאמציה ביצירת מבנה ההנפקה הייחודי ובשיווק האגרסיבי של בזן, בארץ ובעולם, במשותף עם הנהלת החברה, נשאו פרי. כבר בסוף השלב הראשון של ההפרטה, מדובר בארוע היסטורי של מכירת המניות הגדולה ביותר שנעשתה במדינת ישראל. המעורבות הגבוהה מצד משקיעים מוסדיים, ישראלים וזרים, היו המטרות המרכזיות של המדינה בשלב הראשון של הפרטת בזן, ואלו הושגו בהצלחה חסרת תקדים". גבאי הוסיף, כי עתה ירוכזו המאמצים בהשלמת ההפרטה, עם העברת השליטה בבזן למגזר הפרטי, במסגרת הצעת המכר לציבור בשבוע הבא.

גבאי ציין לשבח את מאמציה של הנהלת החברה, בהכנת החברה להפרטה ובסיוע למהלכי השיווק הבינלאומיים בשלוש יבשות. כמו כן, ציין גבאי את תרומתם המכרעת להצלחה של הגורמים המקצועיים שליוו את המהלך: מנהלי קונסורציום החתמים - פועלים אי.בי.אי. חיתום והנפקות, כלל פיננסים חיתום, לידר הנפקות ואיפקס חיתום וניהול הנפקות; המפיצים הבינ"ל -J.P. Morgan, Lehman Brothers ו- Merrill Lynch; יועץ ההנפקה - גורן קפיטל; ומשרדי עו"ד - חיים סאמט, שטיינמץ, הרינג ושות' ו- Carter Ledyard & Milburn מניו-יורק.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה