לאן יפנה הדולר מרמת השפל הנוכחית? המומחים עונים
בסיכום השבוע החולף, נותר שערו של הדולר כמעט ללא שינוי מול השקל, כשהוא בשפל של חמש וחצי שנים. פרסום מדד המחירים לצרכן לחודש נובמבר רשם ירידה בשיעור של 0.2%, והגביר את ההערכות כי נגיד בנק ישראל יוריד את הריבית בתחילת השבוע הבא ב-0.25% נוספים, דבר שיביא לפער ריביות שלילי של 0.5% בין ישראל לארה"ב.
לכאורה, התרחבות פער הריביות השלילי אמורה לפגוע בתנועות ההון לארץ ולהחליש את השקל מול הדולר, אולם, עקב הגלובליזציה מקבלים פערי הריביות בין המשקים משקל נמוך בהרבה מבעבר – כך לדוגמא גם לריביות בשווקים הבינלאומיים האחרים, למשל במדינות המהוות חלופות השקעה לישראל, ישנה השפעה בולטת על תנועות ההון.
הדולר לאן?
כלכלני בית ההשקעות של הראל סבורים, כי רמת שער החליפין של הדולר כיום אינה עקבית, לאור אי העמידה של בנק ישראל ביעד האינפלציה. להערכתם, צפויה עלייה מתונה בשערי הדולר וסל המטבעות, אשר תנבע מהורדת ריבית נוספת של בנק ישראל או מציפיות השוק להורדה כזו. להערכתם, השקעה באפיק הצמוד לטווח קצר והבינוני עדיפה על השקעה באפיק השקלי.
בבנק אגוד מעריכים, שהדולר ימשיך לדשדש בטווח הקרוב עקב הגורמים המנוגדים המשפיעים על המסחר. עם זאת, הורדות בריבית השקלית יצטרכו לעשות לבסוף את העבודה ולתת תמיכה מספקת לדולר על מנת שלא להמשיך לחרוג מיעדי האינפלציה כלפי מטה ולמנוע פגיעה נוספת ביצואנים. לפיכך לדעתם, טווח המסחר הצפוי לשבוע הקרוב הינו 4.17 -4.23 שקל לדולר. נקודת תמיכה קרובה שוכנת ב 4.13 שקל לדולר.
בבנק לאומי צופים, כי ללא התפתחויות מהותיות במישור הביטחוני והגיאופוליטי בטווח הקצר ימשיך הדולר להסחר מול השקל בהתאם למגמות המסחר בעולם ויושפע מהיקף ההשקעות הזרות בארץ. בטווח הבינוני, המשך הגירעון במאזן התשלומים של ארה"ב וגיוון יתרות המטבע של הבנקים המרכזיים המובילים עלול לתמוך בהמשך החלשותו של הדולר מול המטבעות המובילים בעולם כמו גם מול השקל.
בפורקסיה אומרים, כי העדר פעילים, לצד חופשת סוף השנה בעולם מביאים פעילים לסגירת פוזיציות ולישיבה "על הגדר". להערכתם, מגמה זו תימשך גם בשבוע הקרוב. באשר לשנת 2007 מצדדים בפרוקסיה בהגדלת הרכיב המט"חי בתיק, לנוכח גורמי אי הוודאות הנמצאים בפיתחה של השנה. האפשרות לגל מימושים בשוק המניות, לצד הגדלת פער הריביות, וחוסר וודאות במישור המדיני "יעיקו" על השקל בטווח הבינוני-ארוך.
בבנק פועלים סבורים שבטווח הקצר הדולר ימשיך להיחלש מול השקל עקב מגמת חולשתו הכללית בעולם. בטווח הארוך מעריכים בבנק, כי אנו נכנסים לתקופה של אי ודאות גבוהה, כאשר השקל צפוי להיות מושפע מגורמים מנוגדים. מחד, הדולר צפוי להמשיך ולהיחלש בעולם ובעקבות זאת צפוי לחץ כלפי מטה גם על שער הדולר מול השקל. בנוסף, ישראל ממשיכה להוות יעד אטרקטיבי להשקעות זרות. מאידך, בעקבות האינפלציה הנמוכה, ההערכות מדברות על הורדות ריבית נוספות בישראל, ככל שיידרש, כך שפער הריביות השלילי בין הריבית השקלית לאמריקנית צפוי להתרחב. לאור האמור לעיל, ממליצים בפועלים להחזיק רכיב מט"ח בתיק ההשקעות, בשיעור של כ-10%, תוך פיזור סיכונים למטבעות נוספים כגון האירו והליש"ט.