D&B: המשק היצרני מתאושש במהירות מנזקי המלחמה

כך עולה ממדד מנהלי הרכש. עם תום המלחמה בצפון הארץ חזר המשק היצרני בישראל לפעילות מלאה המתבטאת בעלייה מחודשת ברכיב הביקושים המקומיים, בעלייה בתפוקות היצור, ובעלייה בהעסקת עובדים במגזר היצרני
דותן לוי |

בשורות אופטימיות למשק - מדד מנהלי הרכש בישראל לחודש אוגוסט 2006 שנערך על ידי חברת דן אנד ברדסטריט ישראל וארגון מנהלי הרכש ממשיך להעיד על מגמת התרחבות של המשק היצרני בישראל.

ערך המדד עלה החודש ב- 6.4% והוא עומד על ערך של 56.5% לעומת 50.1% ביולי. ביולי עמד המדד על סף האטה של המשק היצרני בהשפעת המלחמה שהביאה לירידה חדה בביקושים המקומיים למוצרי תעשייה ישראלים, ירידה חדה בהעסקת עובדים במגזר היצרני וכן ירידה חדה בתפוקות הייצור. החודש ניכר שיפור משמעותי בכל הרכיבים המרכזיים של המדד.

כלכלני D&B וארגון מנהלי הרכש מציינים, כי עם תום המלחמה בצפון הארץ חזר המשק היצרני בישראל לפעילות מלאה המתבטאת בעלייה מחודשת ברכיב הביקושים המקומיים, בעלייה בתפוקות היצור, ובעלייה בהעסקת עובדים במגזר היצרני. רכיב הביקושים המקומיים שעבר בחודש שעבר למגמת האטה חזר למצב של התרחבות וכך גם רכיב התעסוקה. ההתאוששות המהירה של המגזר היצרני מעידה על חוסנו של המשק הישראלי. בנוסף, צריך לזכור, כי בתקופת המלחמה, למרות הירידה בביקושים המקומיים הביקושים לייצוא לא ירדו. כמו כן יש לייחס את ההתאוששות המהירה של המגזר היצרני בישראל לכך שמצב הלחימה נמשך חודש בלבד.

פרוט השינויים ברכיבי המדד מצביע על עליה ברכיב הביקושים המקומיים שעומד באוגוסט על ערך של 55.4% לעומת 42.5% ביולי, עלייה משמעותית של 12.9%. רכיב הביקושים ליצוא עומד באוגוסט על 59.5% לעומת על 61% ביולי ירידה של 1.5%. רכיב תפוקות היצור עומד באוגוסט על 66.2% לעומת 54.3% ביולי, עלייה של 11.9%.

רכיב התעסוקה שעבר בחודש שעבר למגמת האטה לאחר ששהה 29 חודשים רצופים במגמת התרחבות חזר למגמת ההתרחבות והערך שנמדד באוגוסט עומד על 58.9% לעומת 47.7% ביולי, עלייה של 11.2%.

רכיב המחירים המעיד על תנודות במחיר חומרי הגלם עומד על ערך של 64.6% לעומת 62.2% ביולי, עלייה של 2.4%. רכיב מלאי מוצר מוגמר עומד באוגוסט על ערך של 54% לעומת 49% ביולי , עליה של 5% המעידה על מעבר ממגמת האטה למגמת התרחבות.

רכיב מלאי חומרי גלם עם ערך של 53.2% באוגוסט לעומת 52.7% ביולי , עלייה של 0.5% רכיב כמות רכישות למלאי עומד באוגוסט על 52.7% לעומת 50.8% ביולי, עלייה של 1.9% רכיב זמני אספקה ליבוא עומד באוגוסט על 28.6% לעומת 32.5% ביולי, ירידה של 3.9% המעידה על קיצור בזמני האספקה ליבוא רכיב זמני אספקה מקומי עומד באוגוסט על 63.5% לעומת 67.1% ביולי, ירידה של 3.6%.

מדד מנהלי הרכש מבוסס על סקר שעורכים B&D – דן אנד ברדסטריט ישראל וארגון מנהלי הרכש, בקרב מנהלי הרכש של חברות תעשייתיות מובילות במגזר היצרני בישראל. המדד, המתפרסם בפורמט אחיד ברוב המדינות המתועשות, בודק את השינוי ברכיבים שונים בפעילות החברה הנסקרת כמו ביקושים מקומיים, ביקושים לייצוא, תפוקות ייצור, מלאי, העסקת עובדים ועוד... כאשר ערך המדד נמצא מעל קו 50% הדבר מעיד על מגמת התרחבות במשק היצרני בישראל, וכאשר ערך המדד נמצא מתחת לקו ה-50% הדבר מעיד על האטה במשק היצרני הישראלי.

מדד מנהלי הרכש בארה"ב ואנגליה

מנתונים אשר נתקבלו ממדדי מנהלי הרכש בארה"ב ובאנגליה ניתן לראות כי המשק היצרני האמריקאי והמשק היצרני האנגלי ממשיכים גם החודש להימצא במגמת התרחבות, אם כי החודש נצפתה התמתנות במגמה בשני המשקים. המדד האמריקאי עומד החודש על 54.5% לעומת ערך של 54.7% שנמדד בחודש הקודם. כאשר גם הרכיבים החשובים והמרכזיים של המדד ממשיכים להימצא החודש במגמת התרחבות והחודש אף נצפתה התעצמות במגמה ברכיב הביקושים לייצוא. המדד האנגלי עומד החודש על 53.1% לעומת ערך של 53.8% שנמדד בחודש הקודם, כאשר רכיב הביקושים לייצוא ורכיב התעסוקה עברו החודש למגמת האטה וביתר הרכיבים החשובים חלה התמתנות במגמה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה