איך לבחור קריירה? טל קורמצ'רו, אדם-מילא

מאז שאנו קטנים שואלים אותנו לא פעם: "מה אתם רוצים להיות כשתהיו גדולים?" או לאחר שאנו עוזבים את מקום העבודה: "אז מה אתה מחפש?"
טל קורמצ'רו |

לכל אחד מאיתנו יש חלום ילדות העוסק בשאלה לגבי עתידו המקצועי. עם הזמן כשאנו גדלים, לחלקנו התשובה ברורה מאוד והיא נשארת עקבית לאורך השנים, כמו: רופא, עו"ד, איש מחשבים, מתכנת, מנהל משאבי אנוש, מורה, מזכירה וכו'. אך רובנו נדרשים לתת לכך מחשבה ולשקול את האפשרויות השונות. אנו מתבוננים בחלומות שלנו, בשאיפות, בציפיות לצד היכולות, הכישורים, תחומי העניין, התחביבים, הצרכים והאילוצים הסביבתיים.

כיועצת תעסוקתית בכירה, מנהלת היחידה לניהול קריירה במכון אדם-מילא, ראיינתי אנשים רבים מתחומים שונים, המחפשים את עתידם המקצועי וליקטתי טיפים וכללי זהב לדרכים המעשיות לבחירת קריירה ומקצוע: 1. לכתוב את החלומות - הפעולה הראשונה שיש לעשות על מנת לשרטט את סוג העיסוק הרצוי, היא לחזור לחלומות הילדות ולשאיפות שלנו ולנסח אותם בכתב.

2. שאלו את הקרובים ואת הידידים - בני המשפחה הקרובים והידידים מכירים אותנו היטב ושותפים להתלבטות שלנו לגבי העיסוק החדש. המלצתי היא לשוחח איתם בנושא וייתכן כי הרעיונות המקוריים והמעשיים שלהם יפתיעו. רשמו לעצמכם את ההמלצות שקיבלתם מהם.

3. בדקו מה מושך ומה פחות - מומלץ לעבור על העיתונים ולהתמקד בשלושה תחומים: מדורי הדרושים (לא כדי לחפש עבודה), הצעות עסקיות והצעות לימודים. כדאי לבנות שתי רשימות מפורטות: האחת, של תחומים ונושאים המושכים אותנו, ושל תחומים ונושאים המעניינים אותנו פחות, כאשר השיקול היחיד המנחה הוא שיקול רגשי (מה "בא" לי) ולא שיקול הגיוני.

4. תארו את היכולות שלכם - מהן היכולות שלנו? מה אנחנו יודעים לעשות? מה אנחנו מסוגלים לבצע בהצלחה? רשימה מפורטת של היכולות שלנו תסייע באיתור סוג העיסוק ההולם אותנו ואת יכולותינו.

5. בדקו מה מציע השוק - זהו הקטע בו אנו חדלים להיות מרוכזים בעצמנו ובמה שאנחנו רוצים, יודעים, יכולים. זהו הרגע לבדוק את ההתחברות לשוק, האילוצים, ההזדמנויות והאפשרויות שהשוק מציע לנו.

בבחינת המידע על שוק העבודה, יש לתת תשומת לב לתחומי העתיד, התחומים בהם יהיה ביקוש רב לעובדים בשנים הבאות, והם: חינוך משלים. תהליך החינוך מתחיל היום עם תינוקות בני חודשיים-שלושה (שחייה מתחת למים),"ג'ימבורי" (לבני שנה), חוגים משלימים לגילאי בית הספר, קורסי הכנה לצבא ולבחינות הפסיכומטריות לבוגרי בית הספר וחוגי העשרה והשכלה לכל הגילאים. לכן בעתיד, יהיה צורך במורים, מדריכים ומרצים, בעיקר בזכות מהפכת המכללות המתפשטת בארץ.

תחום משגשג נוסף הוא פנאי ובילוי. רמת החיים ותוחלת החיים העולה וירידה בשעות העבודה מובילות ליותר זמן פנוי וכך ליותר כסף להשקיע בו. יהיו יותר חוגים, מועדוני ספורט ומועדוני ספא ויזמים רבים יקימו עסקים שיתמקדו בפנאי ובילוי עם צורך בעובדים רבים (לפי מודל דיסנילנד).

גם בתחום השירותים האישיים ישנה צריכה מוגברת. יותר ויותר אנשים צורכים שירות עד הבית, החל משליח הפיצה, דרך טיפול רפואי משלים בבית, ועד לליווי להצגת תיאטרון למבוגר חולה או בודד. זאת לצד, שיעור התעמלות פרטי בבית, "מברק מזמר" למסיבה, ועוד. מכיוון שכך, יש לצפות לעלייה בביקוש לעובדים בתחום זה, אשר ייקחו יוזמה ויפעלו בדרכים יצירתיות.

6. עזרה מקצועית - ניתן לשלב מפגשים של ייעוץ אישי במכוני ייעוץ לקריירה. במפגשים יעבדו אתכם על זיהוי הנקודה שבה הנכם "תקועים" במהלך חיפוש קריירה ועל גיבוש פתרון מעשי, בהתאמה אישית.

בסיומו של תהליך, לאחר שתפעלו על פי כל הסעיפים תוכלו למצוא את העיסוק או את הכיוון אותו אתם מחפשים ואליו אתם חותרים להגיע.

הכותבת טל קורמצ'רו הינה יועצת תעסוקתית בכירה, מנהלת היחידה לייעוץ קריירה במכון אדם מילא.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה