קווין קר: התחליף המרכזי לנפט בשוק החשמל - הגרעין
הפתרון האלטרנטיבי המרכזי לנפט כמקור לחשמל, הוא האנרגיה הגרעינית. האלטרנטיבה המרכזית לנפט כמקור לאנרגיה בהפעלת כי רכב הוא האתנול המיוצר בעיקר מסוכר וגם מתירס. כך אומר קווין קר, אחד המומחים הבולטים בעולם בתחום המסחר בסחורות בראיון טלפוני ממקום מושבו בארה"ב ל-Bizportal.
קר מסביר, כי בארה"ב כבר מחפשים, תקופה לא קצרה, מקורות חלופיים לנפט ובחלק מהמדינות בה כבר החל שימוש נרחב במקורות אלטרנטיביים.
קר פועל לאורך 15 השנים האחרונות על רצפות המסחר בכמה בורסות לסחורות ברחבי ארה"ב. במהלך תקופתו כסוחר בלונדון התמחה בסחורות המתכות והאנרגיה. ב-2003 הקים קווין Newsletter בשם KWEST Market Edge שנרכש על ידי חברת Agora. כיום גם משמש קווין כעורך של ה-Resource Trader Alert ומפרסם טור שבועי באתר החדשות הכלכליות Dow Jones MarketWatch. הוא משמש אורח קבוע בתכניות הכלכליות של CNN, FOX News, CBS Evening News ורשתות רבות אחרות.
בקשנו לשוחח איתו הפעם על על רקע עלית הפופולריות של האתנול, כמקור חלופי לאנרגיה מדבר קווין קר על הזהב השחור האלטרנטיבי, והצגנו לו כמה שאלות שעשויות לשפוך אור על עתיד שוק האנרגיה העולמי.
האם האתנול הוא הפתרון לבעייה העולמית של עלית מחירי הנפט?
האתנול כבר הוכיח את עצמו במספר מדינות כגון ברזיל, שם פועלת התחבורה הציבורית על דלקים המופקים מאתנול ובפעם האחרונה שראיתי בערך 70% מכלל הרכבים פועלים על מנועים היברידים, כלומר מנועים שמחליפים, בהתאם לתנאי הדרך, את צריכת המנוע מדלק רגיל המופק מפטרוליום לדלק המופק מסוכר. בארה"ב, ברוב המדינות כ-10% מתחנות התדלוק מחזיקות דלק אלטרנטיבי. במדינות בהם מגדלי התירס מהווים כח פוליטי גדול השיעור מגיע לרמות של 85%. הבעיה בארה"ב הינה שלהפיק אתנול מתירס הרבה יותר קשה מלהפיק אתנול מסוכר, ולכן אנו נמצאים בבעיה קשה יותר מזו שברזיל נאלצה להתמודד עמה אז. אז כן - אני הייתי אומר שהאתנול הוא בהחלט פתרון אם כי לא הפתרון.
כאשר אנו מעודדים את צריכת האתנול אנחנו בעצם מעודדים צריכה של דלק המופק מסחורה כלשהיא שמחיריה נעים לפי כוחות ההיצע וביקוש כלומר אם אנחנו מורידים את מחירי הנפט היום על רקע שימוש במקור החילופי אנחנו בעצם יוצרים תלות במקור לאנרגיה שייתכן מאוד וגם בו יהיה מחסור בעתיד. האם בעצם המהלך הזה אנו לא דוחים את משבר האנרגיה של היום ב-10 שנים קדימה?
כן יש בזה משהו ללא כל ספק. על רקע ההערכות שאתה מעלה כאן, אנחנו, במשרד שלי רואים את מחירי התירס והסוכר מכפילים את עצמם בעשור הקרוב. פרק הזמן יכול להשתנות להתקצר או להארך אך הכיוון הוא בהחלט של עליה דרסטית במחירים. היצע התירס עלול להיות נמוך מהביקושים כבר בעשור הקרוב והדבר נכון גם לגבי הסוכר, כיום ההיצע מספק את הביקוש אך מאחר וכרגע הם הפתרון היחיד אני לא רואה אלטרנטיבה פרט לזו של עלייה חדה במחירים. בראיון הקודם שערכנו כבר אמרתי שאני רואה את העליה הנוכחית של מחירי הסוכר עוצרת בסביבות 23 דולר לאן זה ימשיך משם בטווח הקצר עוד מוקדם לומר.
האם העולם יכל לעמוד בביקוש גדול לאתנול אם העולם המערבי יחליט לאמץ את הגישה ולעבור לשימוש באנרגיה החלופית?
מה שנתחיל לראות זה חקלאים שמגדלים היום סחורות פחות פופולריות מתחילים לגדל תירס וסוכר כפי שמתחיל לקרות בפלורידה. צריך לזכור שהכל קשור בהכל, אם אנחנו מדברים על עליה בביקוש לתירס וכתוצאה מכך על עליה במחיר התירס והסוכר אנו גם מדברים על עליה במחיר הבקר שניזונים ממוצרים הקשורים ישירות לתירס. אם אנחנו מדברים על עליה במחיר הסוכר אנו גם מדברים על עליה במחיר השוקולד וירידה בביקושים שעלולה להוביל לירידה במחיר הקקאו, כלומר אם העולם באמת ילך לכיוון של אנרגיה חלופית מאתנול אנו יכולים להיות עדים לתקופה מאוד מעניינת בעולם הסחורות.
ומה בנוגע לאנרגיה גרעינית?
"למיטב ידיעתי אין חוזים עתידיים על אורניום. השוק הזה אכן בוער בשנים האחרונות כמו שווקי סחורות רבים. הדרך הטובה ביותר לסחור באורניות היא דרך מניות של חברות המייצרות אורניום כמו CAMECO (שסימולה: CCJ). אין הרבה חברות שניתן לסחור בהן ומייצרות אורניום אבל ישנם כמה, רובן דרך אגב קנדיות. אני מרבה לסחור במתכת הזו בתקופה האחרונה. מחירי האורניום היו מאוד זולים במשך תקופה די ארוכה הסיבות לכך נעוצות בעובדה שלאורך העשור האחרון אנרגיה גרעינית יצאה קצת מהאופנה ויותר מכך לאחר התפרקות ברית המועצות היצע האורניות עלה בצורה משמעותית על הביקוש. היום התקופה משתנה בצורה קיצונית יחסית, יש לנו מעל ל-100 תחנות חשמל גרעיניות חדשות שאמורות לקום בעולם בשנים הקרובות והביקוש הנמוך שהיה למתכת הזו הולך וגדל. אין לי שום ספק שב-2-5 שנים הקרובות אנחנו נראה עליה משמעותית במחירי האורניום".