הדילמה של רשות המסים
הכותב מפרט מהלכים העשויים להפחית באופן ניכר את מועקת המס, יביאו לעידוד הצמיחה ויקטינו את כדאיות השימוש בתכנוני המס ובמקלטי המס השונים.
אין להתקנא בהנהלת רשות המסים בישראל, שהוטל עליה לספק את צרכי התקציב (ואת צרכי הקואליציה), ובו בזמן עליה לתרום לעידוד הצמיחה במשק.
באשר למשימה השנייה, הבינו קברניטי משרד האוצר כי הפחתת שיעורי המס הינה המנוף המשמעותי ביותר לעידוד הצמיחה במשק (אם לא נביא בחשבון את העלייה הברוכה ממדינות חבר העמים), למרות שמתקבל הרושם שגם בנושא זה ההחלטות נלקחות באיחור ובהססנות מה, כאשר הנחת היסוד הינה שהגדלת העוגה (הצמיחה) תביא לתוספת משאבים ולגידול מתמשך בגבית המסים.
עם זאת, החליט המחוקק להרחיב את בסיס המס והחל משנת המס 2003 הוטלו בישראל כידוע מסים, בדרך כלל, על רווחי הון מניירות ערך סחירים, על ריבית שמתקבלת מפיקדונות וחסכונות, ועל הכנסותיהם של תושבי ישראל שהופקו בחו"ל.
שיעורי המס הפורמאליים שהוטלו על הכנסות אלו נעים (כיום), בדרך כלל, בין 15% לבין 20% מההכנסה, אך עקב ריבוי מסלולי המס וריבוי סלי המס נטל המס האפקטיבי הינו, במקרים רבים, כבד הרבה יותר.
במקביל לכך, וכדי למנוע את העמקת תסכולם של משלמי המס הבלתי מתוחכמים, הונפו לאחרונה (מיום 1.1.2006 ואילך) שני דגלים נוספים, ואלו הם:
1. מיסוי הכנסות מנאמנויות שנוצרו על ידי ו/או עבור תושבי ישראל. 2. הקטנת הכדאיות של תכנוני המס בכלל, וחובת דיווח על תכנוני מס מסוימים בפרט.
דא עקא שהשיקולים הינם רבים ומורכבים, ולא כל הכרזה דקלרטיבית הינה גם אופרטיבית, והראיה לכך הינה העובדה שטרם הותקנו התקנות הנדרשות, למרות שרשות המסים התחייבה לעשות כן מבעוד מועד.
הלכה למעשה, רבים מבין תושבי המדינה מצאו את עצמם במצב של מועקת מס כבדה, שלא תמיד ניתן להתגבר עליה, ויש הסבורים שגם מומחי המס מתקשים כיום לצוף ולנווט כהלכה בין נחשולי החקיקה והפסיקה.
בה בשעה, אין רשות המסים בישראל מתלהבת (וזאת בלשון המעטה) מהטלת חובת דיווח כללית, דבר שמוביל בהכרח לכך שרבבות מקרב תושבי ישראל הפכו לעברייני מס, בין מתוך בחירה ובין מחוסר מודעות לדרישות החוק.
מצב כאוטי זה איננו יכול להביא לתוצאות המיוחלות, שלא לדבר על תופעות של אי שוויון ואי סולידריות, ואנו קוראים לקברניטי המשק לעשות מעשה, ולהקדים תרופה למכה.
כפי שהדברים נראים לנו כיום, אין מנוס מכמה מהלכים אמיצים (למרות שהינם שנויים במחלוקת) כגון אלו:
(*) מהלך שייתן אפשרות מעשית להלבנת הון "ישן" בכלל, ושל כזה שנצבר בחו"ל בפרט, תוך כדי הטלת מס בשיעור קצוב מהסכום הכולל.
(*) החלטה על הנהגת חובת דיווח כללית לתושבי ישראל, תוך כדי הפעלת שיטת דיווח מקוצרת (או אלטרנטיבית) למעוטי ההכנסות.
(*) הקטנת נטל המס הישיר הלכה למעשה (בין היתר, בדרך של הפחתת עיוותי המס ונסיגה ממודלים מתוחכמים מדי), תוך כדי הפחתה נוספת בשיעורי המס.
מהלכים אלה עשויים להפחית באופן ניכר את מועקת המס, יביאו לעידוד הצמיחה ויקטינו את כדאיות השימוש בתכנוני המס ובמקלטי המס השונים.