התניית תשלומים המגיעים לעובד בחתימה על מסמך ויתור

האם מעסיק רשאי להתנות תשלום סכומים המגיעים לעובד בחתימה על מסמך ויתור?
עו"ד לילך דניאל |

עידית עבדה כמזכירה בחברה פרטית במשך כ-3 שנים. בעקבות קשיים אליהם נקלעה החברה, הוחלט לפטר את עידית.

כאשר הגיעה עידית לפגישה עם מעסיקה, בה סוכם כי תקבל את הכספים המגיעים לה עקב ניתוק יחסי העבודה, דרש המעסיק כי עידית תחתום על מסמך לפיו היא מאשרת כי קיבלה את כל הסכומים המגיעים לה, עפ"י תחשיב שהמעסיק ערך, ובו היא מתחייבת כי לא תתבע את מעסיקה, בכל מועד שהוא, לגבי עניינים הנוגעים ליחסי העבודה ביניהם.

עידית סירבה לחתום על המסמך, שכן במעמד זה לא יכלה לבדוק את התחשיב שהמעסיק הציג בפניה, ועקב כך מעסיקה לא מסר לה את השיק.

האם המעסיק רשאי היה להתנות את מסירת השיק לעידית בחתימתה על המסמך האמור?

תשובה

עפ"י החוק והפסיקה, מעביד אינו רשאי להתנות העברה של כספים המגיעים לעובד עפ"י החוק, עקב ניתוק יחסי עובד מעביד, בחתימה על "כתב ויתור". זכותו של העובד לפיצויי פיטורים, פדיון חופשה, תמורת הודעה מוקדמת ודמי הבראה - מקורה בחוק או בצווי הרחבה ומשום כך אין להתנות זכות זו בחתימה על מסמך כלשהו.

במקרה שבו מעביד מתעקש שלא להעביר את התשלומים לעובד עד שאותו עובד יחתום על כתב ויתור, העובד יכול לפנות לבית הדין לעבודה בתביעה כספית למימוש כל זכויותיו, כאשר לתביעה כספית זו תתווסף תביעה לפיצויי הלנה של זכויות המזכות בפיצויי הלנה במקרה ולא שולמו ו/או שולמו באיחור (כגון - שכר עבודה, הפרשי שכר, פיצויי פיטורים).

בית הדין הארצי לעבודה חזר ואישר את העקרון שמעביד אינו רשאי להתנות תשלום פיצויי פיטורים מכוח חוק בוויתור על תביעות אחרות, בע"ע 300360/98 נחום צמח נ. ש.א.ש קרל זינגר צפון 1986 בע"מ. באותו ענין, מכיוון שהמעביד באותו ענין לא הצליח להראות כי עשה ככל שביכולתו להעביר לעובד את כספי פיצויי הפיטורים בדרך כלשהי, חייב בית הדין את המעביד בפיצויי הלנת פיצויי פיטורים מלאים.

לענין תוקפו של כתב ויתור – יצוין כי כתב ויתור לא יהיה תקף כאשר עובד חתם עליו ולא קיבל חשבון מפורט בדבר אופן חישובם של הסכומים המפורטים בו וגם לא ניתנה לו ההזדמנות לבדוק את החישוב (ראה פירוט בגיליון וורקפון מס' 363).

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה