אפלייה בארנונה: משרד 100 מ"ר בירושלים - 25,739 שקל

לעומת זאת משרד ביבנה 10,691 שקל. עסקים הנמנים על ענפי המסחר והשירותים משלמים תעריפי ארנונה למ"ר הגבוהים בכ-67% בממוצע מעסקים בענפי התעשייה ובתי המלאכה. לין, "ניהולן הכושל של הרשויות המקומיות הוא זה שמכשיל עסקים רבים"
ליאור גוטליב |

מסקירה שהכין אגף הכלכלה באיגוד לשכות המסחר על בסיס צווי הארנונה ברשויות המקומיות לשנת 2005 עולה, כי עסקים הנמנים על ענפי המסחר והשירותים (משרדים וחנויות) משלמים תעריפי ארנונה למטר מרובע (לא כולל מחסנים) הגבוהים בכ-67% בממוצע מתעריפי ארנונה המשולמים ע"י עסקים בענפי התעשייה ובתי המלאכה.

עוד עולה מהבדיקה, כי חל גידול של 4% בגובה מסי הארנונה שמשלמים ענפי המסחר והשירותים בהשוואה לשנת 2004, אז שילמו ענפי המסחר והשירותים מסי ארנונה הגבוהים בכ-63% מהתעשייה ובתי המלאכה.

אוריאל לין, נשיא האיגוד, אמר כי מיסי ארנונה גבוהים על עסקים הנמנים עם מגזר המסחר והשירותים, מגזר המייצר את מרבית מקומות העבודה במשק, מאטים את תהליך צמצום האבטלה.

לין הוסיף, כי "ניהולן הכושל של הרשויות המקומיות הוא זה שמכשיל עסקים רבים. הרשויות המקומיות מהוות גורם של אנטי צמיחה". לדבריו, הרשויות המקומיות ומשרד הפנים חייבים להנהיג מדיניות שוויונית לכל ענפי המשק. התפיסה הסלקטיבית המעוותת שנהוגה היום באשר לקביעת גובה הארנונה עפ"י אופי העסק חייבת לעבור מן העולם.

הבדיקה השוותה נכסים זהים בעשר ערים גדולות: תל אביב, חיפה, ירושלים, באר שבע, חולון, ראשון לציון, רמת גן, הרצלייה, פתח תקווה ונתניה, ובשלוש ערים קטנות יותר: יבנה, כרמיאל וראש העין. בערים שנבחרו נבדקו אזורים, המציעים מגוון של עסקים בתחומי המסחר והשירותים, היי-טק ותעשיה. הדוח הסתמך על השוואת 4 סוגי נכסים: חנות, משרד, מפעל ובית מלאכה, בשטחים של 50 מ"ר, 100 מ"ר ו-250 מ"ר (לצורך השוואה ובמקרים של שונות נלקח תעריף ממוצע).

כלכלני האיגוד ציינו, כי התעריפים הגבוהים ביותר בכל הערים הינם תעריפים של משרדים וחנויות, בעוד העוסקים בתעשייה ובמלאכה נהנים מתעריפים נמוכים בהשוואה. על בסיס הנתונים עולה כי בעלי החנויות והמשרדים (ענפי המסחר והשירותים) משלמים תעריפים הגבוהים בשיעור ממוצע של 67% מתעריפי התעשייה ובעלי המלאכה.

מהדוח עולה כי הערים הזולות לעסקים בתחום המסחר והשירותים הינן הערים הקטנות יבנה, ראש העין וכרמיאל. מבין ערי המרכז עולה כי ראשל"צ נחשבת לזולה יותר ואילו רמת גן ליקרה. כך למשל, משרד של 100 מ"ר ביבנה עולה לשנה 10,691 שקל, בראשל"צ 13,828 שקל, בפתח תקווה 18,817 שקל, בהרצליה 20,943 שקל, בתל אביב 24,150 שקל ובירושלים 25,739 שקל.

באשר לעסקים בתחום התעשייה והמלאכה נמצא כי הערים היקרות הינן תל אביב, פתח תקוה ורמת גן, כאשר הערים הזולות נותרו כרמיאל, יבנה וראש העין. כך לדוגמא בית מלאכה של 100 מ"ר עולה בכרמיאל 3,833 שקל, בראש העין 4,989 שקל, ביבנה 5,264 שקל, בפתח תקווה 11,965 שקל, בתל אביב 15,594 שקל וברמת גן 16,546 שקל.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה