הפועלים: הרגיעה בשקל-דולר צפויה להמשך בטווח הקרוב

מנהל חדר העסקאות פורקסיה, רונן ברק: "מההיבט הטכני סביבת 4.61 מהווה סביבת התנגדות, מאידך סביבת 4.57 מהווה סביבת תמיכה של הטווח הקצר"
ליאור גוטליב |

כלכלני בנק הפועלים מציינים בסקירה השבועית שלהם את שוק המטבעות כי בטווח הקצר צפויה המשך הרגיעה בשוק המט"ח המקומי והשקל יסחר ביציבות. גם בשבוע המסחר האחרון של שנת 2005 פער הריביות ריכז את תשומת הלב, אך ההחלטה של בנק ישראל להותיר את הריבית ללא שינוי הייתה צפויה ותגובת השוק הייתה מתונה.

בעקבות ההחלטה נותר פער הריביות בין השקל והדולר על רמה של 0.25% בלבד. הדולר מסיים את שנת 2005 בעלייה של כ- 6.5% מול השקל, כמחצית משיעור עלייתו מול האירו ולכן האירו נחלש השנה בשיעור של כמעט 7% מול השקל.

בטווח הארוך מעריכים בבנק הפועלים כי קטנו הסיכויים למגמה של פיחות. השקל צפוי לקבל תמיכה משילוב של מספר גורמים: המשך זרימת הון לישראל על ידי משקיעים זרים, שמצליחה לקזז ויותר את העלייה המתמשכת שנרשמה בהשקעות של ישראלים בחו"ל; תחזיות של בתי השקעה ובנקים גדולים ברחבי העולם, כי בשנת 2006 צפויה מגמה של היחלשות בשער הדולר מול האירו בשוק הבינלאומי, שצפויה ללחוץ כלפי מטה גם את שער הדולר מול השקל; ההערכות כי בנק ישראל לא יאפשר פיחות בשקל, שעלול לגרור עלייה ברמת האינפלציה.

פורקסיה

מנהל חדר העסקאות במטבעות פורקסיה, רונן ברק מציין כי שבוע המסחר האחרון של 2005 בשוק המט"ח המקומי הסתיים סביב סביבת 4.60 שקלים. "בהמשך להערכתינו, אנו צופים כי המטבע המקומי עדיין לא אמר את המילה האחרונה וכי לעת עתה ייסחר ברצועת 4.55-4.60 שקלים.אנו מעריכים, כי מגמת הייסוף תימשך עם תיקונים קלים בדרך, כמו כן פער הריביות צפוי להשמר עם סטיה של 0.25%.

"מההיבט הטכני סביבת 4.61 מהווה סביבת התנגדות, מאידך סביבת 4.57 מהווה סביבת תמיכה של הטווח הקצר. מרבית השחקנים עדיין על הגדר, וצפויים לתפוס פוזיציה עם תחילת המסחר ביום ג'. היום לא צפוי מסחר בשווקי העולם(חג המולד), ועל כן אנו צופים מסחר דל בשוק המקומי", מסכם ברק.

לאומי

בבנק לאומי מציינים כי בשבוע שעבר הסתיים חודש דצמבר במהלכו נרשם תיקון בשער החליפין והדולר נחלש מול השקל בשיעור של 0.63%, זאת בעיקר על רקע היחלשותו מול המטבעות המרכזיים בעולם כמו גם העלאות הריבית של בנק ישראל. בסיכום שנתי רשם הדולר עלייה של 6.6% מול השקל. כלכלני הבנק העריכו כי לאור מדיניותו האקטיבית של בנק ישראל ומגמות המסחר במט"ח בעולם צפוי השקל לשמור על חוזקה יחסית.

גיפט

סמנכ"ל בית ההשקעות גיפט, לאונור טרקילטאוב, מוסרת כי המסחר בשוק המט"ח המקומי התנהל בטווח של 4.6150-4.5750, כאשר הגורמים המובילים עמלו בעיקר על הגעה לפוזיציות הרצויות לסגירת שנת העסקים. עקב כך החלטת בנק ישראל לא לשנות את שיעור הריבית ביום שני לא השפיעה רבות על המסחר.

"הגורמים העיקריים שישפיעו על שער הדולר בתחילת השנה הבאה ימשיכו להיות פער הריבית בין הדולר לשקל וחוזקו של הדולר בשוק המט"ח הבינלאומי. ברקע כמובן יהיו המצב הבטחוני והבחירות המתקרבות. אנו צופים כעת טווח מסחר בשנה הבאה של 4.7500-4.4500.

"יש לשער כי בנק ישראל ידאג להגדיל את פער הריבית לטובת השקל במקרה ששער החליפין יאיים לשבור מעבר ל-4.7500 ומצד שני בנק ישראל יהיה מוכן לתת לפער הריבית להשאר אפסי במקרה של תיסוף השקל לכיוון 4.4500 ובכך יתרום לשמירת שער החליפין בתוך הטווח הנ"ל. כרגע יש לשער הדולר תמיכה ראשונה ב-4.5750 והתנגדות ראשונה ב-4.6150", מעריכה טרקילטאוב.

אגוד

הבנק מרכז את ההערכות שלו בתחום המטבעות לעת הקרובה. הגורמים התומכים בהתחזקות הדולר בטווח הארוך: אי יציבות מדינית ופוליטית אשר החריפה לאור עזיבת שרון מהליכוד והקדמת הבחירות לחודש מרץ השנה; ציפיות להמשך עליית ריבית על הדולר, למרות שציפיות אללו התמתנו בתקופה האחרונה ;הסלמה במצב הביטחוני בארץ, במיוחד לאור היחלשות הרשות הפלסטינאית והתחזקות החמאס. כאשר בימים האחרונים חלה גם הסלמה בגבול הצפון בעקבות ירי הקטיושות לעבר קריית שמונה.

מצד שני הגורמים התומכים בהיחלשות הדולר הם: ציפייה לשיפור בתחום המדיני מול הצד הפלסטיני ויתר מדינות ערב; עליית תחזית הצמיחה לשנת 2005 בתמ"ג ל- 4.5% מצד משרד האוצר; עליית תחזית הצמיחה לשנת 2005 בתמ"ג ל- 5.1% מצד משרד הלמ"ס; יישום מוצלח של התוכנית הכלכלית המשותפת למשרד האוצר ובנק ישראל לייצוב המשק והשגת צמיחה בשנה הבאה יחד עם עמידה ביעד הגירעון של 3% בשנה הבאה; המשך זרם ההשקעות הזרות לישראל.

טכנית מציינים בבנק אגוד: טווח המסחר הצפוי לשבוע הקרוב הינו 4.57 ל-4.62 שקל לדולר. תמיכה קרובה שוכנת ב 4.57 שקל לדולר, תמיכה הבאה שוכנת ברמת 4.48 שקל לדולר. התנגדות קרובה שוכנת ברמת 4.62 התנגדות רחוקה ברמת 4.74 שקל לדולר.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה