גולדמן סאקס: המשקיעים העלו את מחיר הזהב מהר מדי
אחד הכלכלנים והמנהלים הבכירים בבית ההשקעות הגדול Goldman Sachs, ג'יימס גוטמן, מעניק ראיון מיוחד ל-Bizportal בו הוא מסביר את דעתו על שוק הזהב, המתכות והמחירים השוררים בו.
גוטמן המתמחה בניתוח שווקי הסחורות ובפרט את שווקי המתכות, נענה לבקשת Bizportal לערוך ראיון אישי בנושא המתרחש בשוק הזהב. בחודשים האחרונים זינקו מחירי הזהב ביותר מ-70 דולר לאונקייה והגיעו לרמות שיא של 18 שנים. לאור הזינוק החד החלו אנליסטים רבים וחברות כרייה להציף את השווקים בהערכות הנוגעות למחירו העתידי של המתכת היקרה. על מנת להעניק לקוראינו תמונה ברורה יותר של המתרחש בשווקים ערכנו את הראיון.
ש: שוק המתכות הוא אחד השווקים החמים בחודשים האחרונים. שבוע שעבר ראינו את מחיר הזהב חוצה את רמת ה-500 דולר לאונקייה ואת מחיר הפלטינה חוצה את רמת ה-1000 דולר לאונקייה רחוק רק 189 דולר ממחיר שיא של כל הזמנים.
לאור העלייה החדה במחירים עדכנו חברות הכרייה את תחזיות המחיר שלהם כלפי מעלה, חברת Newmont טענה כי לדעתה מחיר הזהב יגיע לרמות של 1,000 דולר לאונקייה בחמשת השנים הקרובות. מהי לדעתך רמת מחירים נכונה לתקופה הזו עבור הזהב? מתי אתה רואה סוף לתהליך העלייה של המחירים?
ת: ראשית צריך להבין כיצד עובד שוק הזהב העולמי ואחר כך נסביר מה דעתנו בנוגע למחיר הזהב ויעדיו בתקופה הקרובה.
הזהב שונה מסחורות אחרות שנסחרות בשווקים. אפילו אם נגביל את הדיון לשווקי המתכות ואפילו עוד יותר למתכות היוקרה, נוכל לראות כי בדרך כלל מחירי סחורות נקבעים לפי ההיצע וביקוש בשווקים. אם נוצר מחסור בפלדיום כסף או פלדיום, המחיר של המתכת יעלה עד שיווצר איזון חדש בין היצרנים לצרכנים, כשהמחיר מהווה הגורם המאזן.
בשוק הזהב המצב הוא שונה. מחיר הזהב לא נקבע באופן ישיר מההיצע והביקוש הפיזי למתכת. לצורך העניין, בהנתן רמת הביקוש הנוכחית בעולם לזהב פיזי וגם אם ניקח בחשבון את העלייה בביקוש מצד שווקים מתעוררים, בבנקים המרכזיים ברחבי העולם קיים מספיק זהב לענות על 36 שנות ביקוש שהם בערך 32 אלף טון של המתכת היקרה.
אם אנחנו מתחשבים בכמות הזהב שנמצא מעל האדמה, כלומר הזהב שהספיקו להוציא מהמכרות ונמצא ברחבי העולם במצב זה או אחר, קיים בערך 145 אלף טון מעל האדמה, שהוא מספיק זהב לענות על ביקוש של 150 שנים.
כל שנה מוציאות חברות הכרייה כ-70% מסך הביקוש הפיזי לזהב מהמכרות 25% נוספים מהביקוש נענה על ידי מיחזור של המתכת. מה שאני מנסה להדגיש כאן הוא שהזהב, כנראה, בטווח החיים שלנו לא יהיה במחסור, באופק לא נראית תקופה של מחסור פיזי בזהב.
ככתוצאה מכך היחס לזהב הוא פחות כיחס לסחורה רגילה ויותר כיחס להשקעה במטבעות, ויותר יחס כאל השקעה במט"ח. המודל על פיו אנו עובדים לוקח בחשבון תנודות בשווקי המט"ח ומשווה אותם לציפיות של הכלכלנים שלנו לגורמים כמו ריבית אינפלציה וגורמים אחרים המשפיעים על השווקים.
הכלכלנים שלנו מעריכים את מחיר הזהב בתקופה הנוכחית ב-470 דולר, מעבר לכך אנו מצביעים על פרמייה של 20-30 דולר כתוצאה מציפיות השווקים לאינפלציה. אני לא יודע להעריך מתי תהליך העלייה ייגמר אך מחיר הזהב היום בהחלט בטווח המודל שלנו.
ש: היו הרבה הערכות לסיבה לעליות במחירי הזהב והמתכות היקרות. אחת הסיבות הבולטות עליה דיברו האנליסטים הייתה הביקוש הפיזי ההולך וגובר מצד שווקים מתעוררים ובמיוחד שווקי הודו וסין, ידוע, עם זאת, כי נפח המסחר הפיזי בזהב קטן מאוד ואפיל זניח אל מול המסחר הבין בנקאי והמסחר בחוזים.
סיבה נוספת שצותתו האנליסטים הייתה החשש מאינפלציה, אבל לאחרונה אנו עדים לכך שהלחצים של מחירי הליבה נמוכים מאוד הרבה מתחת לציפיות האנליסטים וברמות מספקות מבחינת ציפיות הפד.
מה לדעתך הסיבה האמיתית לעלייה במחירים?
ת: ההערכות אצלנו הם, כי למרות שההודעות האחרונות בשווקים בארה"ב על כך שרמות מחירי הליבה נותרו בטווחים הסבירים שאותם הגדיר הפד ונתוני המאקרו האחרונים הצביעו על כך שהלחצים האינפלציונים הולכים ופוחתים המחירים עוד לא אמרו את המילה האחרונה. העלייה השנה במחירי הנפט עוד לא הספיקה לחדור לשווקים באופן מכריע והיא עשויה לעשות זאת בעתיד.
ש: למרות שמחירי הנפט הספיקו לרדת באופן משמעותי מרמות השיא של חודש ספטמבר? ת: מחירי הנפט הספיקו אמנם לרדת מרמות השיא אליהם הגיעו בחודש ספטמבר אך הם נותרים גבוהים יחסית לרמות המחירים בשווקים. מתישהו בחודשים הקרובים העלייה במחירי הנפט תשפיע על רמות המחירים. הנתון הטוב ביותר שמצביע על כך הוא שאמנם רמות מחירי הליבה נותרו נמוכות אך רמות המחירים הכוללות מזון ואנרגיה עלו מהר מהצפוי, מתישהו הלחצים האינפלציונים של מחירי האנרגיה ישפיעו גם על מחירי הליבה ולחצים אינפלציונים תומכים במחיר זהב גבוה.
ש: אבל לאור העובדה שאנו עוד לא רואים באופן מובהק את השפעת מחירי האנרגיה על מחירי הליבה לא ייתכן שמחיר הזהב עלה יותר מדי מהר?
לדעתי המשקיעים הביאו את מחיר הזהב לרמות גבוהות מדי מהר מדי, הזהב היה אמור להגיע לרמות המחירים הללו והם בהחלט נתמכות על ידי השווקים אבל העלייה הייתה צריכה להיות יותר הדרגתית. לאור העובדה הנ"ל, תיקון מסויים במחירים בהחלט סביר אך רמות המחירים בהחלט לא גבוהות מדי למצב בשווקים וא יגיע תיקון המחירים ישובו לעלות.
ש: במאמר שכתב Jeffery M. Christian מקבוצת CPM הוא טען כי מחיר הזהב צריך לנוע בטווחים שבין 300-400 דולר לאונקייה. ההסבר שהוא העניק הינו שמחירים מתחת ל-300 דולר אמנם מגיבירים את הביקוש לזהב אך אינם נותנים מוטיבציה לחברות הכרייה לחפור בעומקים גדולים יותר ובמכרות שהעלות לכרייה שם גבוהה יותר לעומת זאת רמות גבוהות מעל 400 דולר מעניקות לחברות הכרייה את המוטיבציה אך מורידות את רמות הביקוש.
האם אתה תומך בהערכה כי יש טווח הגיוני למחירי הזהב? אם כן מהו לדעתך טווח ראוי למחירים?
ת: כן אני בהחלט מאמין כי קיים טווח מחירים הגיוני למחירי הזהב, אני לא יודע אם הטווח עלייו דיבר Jeffery הוא הטווח הנכון אבל אני מאמין שהתחום הגבוה של הטווח הוא ככל הנראה גבוה בהרבה מ-400 דולר.
אני מאמין כי מחיר הזהב היום רחוק מטווח מחירי ההרס שלו "demand destruction zone". נכון להיום השווקים לא מצביעים על ירידה בביקוש הפיזי לזהב כתוצאה מעליית המחירים.
ש: בפעם האחרונה שרמות המחירים זינקו לשיאים הגבוהים מ-400 דולר ונשארו כך לתקופה ארוכה הייתה בשנים 1979-1983 ובשנים 1987-1988. שתי התקופות הללו היו תקופות בעייתיות מבחינת הכלכלה העולמית בכלל ומבחינת הכלכלה האמריקנית בפרט. עכשיו הרי ברור שגופים מסויימים מעבירים את הנכסים שלהם מנכסים פיננסיים לזהב.
האם אנו צריכים לראות בהעברה הזו סימן אזהרה לתקופה כלכלית בעייתית?
ת: לא בהכרח, אני לא רואה קשר ישיר בין עליית מחירי הזהב לתקופה כלכלית בעייתית בכלליות או לתקופת מיתון בפרט. הדבר היחיד שאני כן מסוגל לומר הוא שהעלייה במחירי הזהב קשורה ישירות לחוזק הדולר. קיימת קורולציה שלילית חזקה בין מחיר הזהב לדולר חזק או חלש. העלייה האחרונה במחירי הזהב בהחלט מאותת על ציפיות השוק לדולר חלש ולתקופה של רמות אינפלציה גבוהות מהרגיל.